Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vysoky tlak

    , Autor: simik1903

    Dobry den pan doktor, ja by som mala este taku otazku, ze momentalne som 38+2, ale od vcera ma trapi vyssi tlak. Vcera na poradni som mala 120/89, dnes 122/90 a je mi celkom nevolno, tak na odpadnutie, pritom mi mierne opuchli nohy a prsty na rukach. Je to v poriadku uz v tomto vyssom stadiu alebo mám ist do nemocnice?
    Ďakujem za odpoved a vseobecne za celu tuto poradnu ????

Podobné otázky

  • Váha bábätka

    , Autor: Miminkuska

    Dobrý deň pán doktor, dnes som kvôli ťažkostiam musela navštíviť gynekologickú pohotovosť avsak teraz som zneppkojena z váhy môjho babatka, dnes mi zacal 27tt, teda 26+0, doktorka mi merala bábätko a povedala že ma 1060g povedala že je o týždeň väčšie a ťažšie ako ma byt ale že to je úplne v poriadku. Avsak znepokojuje ma že všade na internete píše že v tomto týždni by malo bábätko mať medzi cca 860-930g, znepokojuje ma či teda nie je veľké a či je to na tento týždeň normálne alebo je nieoc zle, krvný obraz mám v poriadku, aj moc, tehotenskú cukrovku ani vysoký tlak ani preeklampsiu nemám, dakujem za odpoved :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň, predpokladám že na pohotovosti nikto nerobí ultrazvuk na 1000% presne, pretože to nebol hlavný dôvod Vašej návštevy.
    V 30. týždni budete mať štandardný uzv s meraním plodu a uvidíte.

  • Vysoký tlak

    , Autor: Katarína03

    Dobrý deň pán doktor, prvý pôrod bol ukončený minulý rok v 36tt kvôli preeklampsii sekciou. Teraz som opäť tehotná (34+4) a opäť mi začal stúpať tlak. Merám si ho každé ráno, obed a večer akurát že včera večer som mala už 142/92, ráno 136/90 a v podstate mi tlak celý deň kolíše. raz je pod 130 a inokedy nad 140. Užívam tak isto dopegyt resp. Môj gynekológ mi kázal dať si ho keby mi tlak vyskočil, tak som si ho dala večer pred spaním aj dnes ráno ale tlak je opäť okolo 140/90. Poradňu mám v piatok a neviem či ísť radšej na pohotovosť (kde mi kázali ukázať sa hneď ako bude tlak nad 130/90) alebo užiť ešte do večera dopegyt a počkať do zajtra ? Myslite si že s takým tlakom je to na hospitalizáciu ? Pri prvom ma hospitalizovali pri tlaku 180/110 v 35tt. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Dopegyt potrebuje istý čas kým zaberie a mal by sa užívať pravidelne, napríklad 2x1 tabletka á 12 hodín. Nárazové užívanie je neefektívne.
    Vaše tlaky nie sú katastrofa, ale určite by bolo dobré vylúčiť preeklampsiu, ktorá môže byť pre Vás aj pre plod nebezpečná.
    U nás by sme odporučili krátku hospitalizáciu, počas ktorej by sme vykonali sériu vyšetrení, aby sme potvrdili alebo vylúčili preeklampsiu. Ak nemáte preeklampsiu, je riziko komplikácií dosť nízke a mohli by ste pokračovať na liečbe až do 39. týždňa.

  • Preeklampsia

    , Autor: Viera1009

    Dobry den,pan profesor. Zacali mi opuchat nohy a niekedy aj prsty na rukach. Sem tam mam aj pobolievanie hlavy. Trva tobuz asi 2 tyzdne poradnu mam v utorok. Som v 32 tyzdni. Chcem sa spytat,ci nemoze ist o preeklampsiu. Pri tej je vzdy vysoky tlak? Ten zatisl nemam,skor nizsi mam okolo 104 na 69. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    opuchy v tehotnosti sú veľmi časté, príčina je nižší obsah bielkovín v krvi a tým pádom voda z krvi uniká von z ciev do tkanív, po koncentračnom spáde. Pokiaĺ nemáte vyšší tlak nad 140/90, je preeklampsia vysoko nepravideľná, vysoký tlak je základným prejavom tohoto ochorenia.

  • Preeklampsia

    , Autor: Dominika2219

    Dobrý deň, potrebujem názor druhého lekára na môj problém.
    PREEKLAMPSIA
    V 30tt mi vyskočil vyšší tlak a bábätko začalo zaostávať v raste takže hospitalizácia v nemocnici. Preeklampsia sa nepotvrdila takže po 5 dňoch som išla domov. Podstivo som užívala dopegyt 2×denne 1 tabl. Ako kázali.

    Potom o dva týždne kontrola. Všetko super malé podrástlo 600g za 12 dní. Lieky stále rovnako. Prietoky stále dobré

    O 13 dní som prišla na pohotovosť s točenim hlavy a tlak nejakých 155/110. Malé nepodrástlo ani gram. Tak zase som tu bola 5 dní. Dopegyt 3×denne. Preeklampsia nepotvrdená. Prietoky vporiadku.

    O 4 dni kontrola. Doktor zvýšil dopegyt na 4tbl denne, 3×magnosolv a fraxiparine 0,3 s upozornením že ak do týždňa nepodrastie alebo málo tak ostávam a bude sa vyvolávať pôrod.

    V pondelok teda riziková poradňa. Ja 36tt a malé má iba 1900g, placenta už moc nefunguje, plodovej vody je vraj málo. Ale Prietoky zatiaľ dobré. Pásy tiež nevykazujú nič zlé. Ale preeklampsiu mi potvrdili. Aktuálne ma ale zarazil názor týchto doktorov, vraj keď mi tlak zastabilizuju tak pôjdem ešte domov. No a vlastne tak sa aj stalo, po štyroch dňoch ma včera pustili domov s diagnózami preeklampsia mierna až stredne ťažká, vysoký tlak, iugr, málo plodovej vody.. kontrola v pondelok. Ale dostal ma prehovor primára ku mne. Vraj umrieť môžem ja aj dieťa aj tam aj doma tak načo tam budem ležať. Takže by ma veľmi zaujímal váš názor či sa zachovali správne lebo mňa to veľmi vystrašilo. Vraj ale najneskôr v 38tt budeme vyvolávať pôrod ak sa dovtedy niečo nestane. Najradšej by som sa poradila v inej nemocnici ale takto narýchlo mi nikto nedá termín na konzultáciu. Ďakujem za vašu odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa toho čo píšete jednoznačne naplňujete najnovšiu definíciu preeklampsie, ktorá znie - vysoký tlak + nejaké orgánové prejavy. Orgánový prejav je aj nedostatočná funkcia placenty, čo sa prejavuje u Vás IUGR.
    Ak ste v dosahu Bratislavy, prihláste sa čo najskôr k nám. Povedzte, že o Vás viem. Kľudne aj dnes.

  • Vysoky krvny tlak

    , Autor: Kejt85

    Dobry den pan doktor, mam 37rokov aktualne som tehotna po ivf a genetike embrya 10tyzden. Predosle dve prirodzene tehotenstva MA medzi 8-9tyzdnom. V prvom tehotenstve ako aj teraz mam vysoky krvny tlak pri namahe. (Bezne denne cinnosti, prechadzka ci umyvanie riadu). V prvom tehotenstve som mala TK holter a internista to uzavrel ako syndrom bieleho plasta. Teraz som mala opat TK, a mimo toho ked som lezala alebo sedela bol tlak 130/95 pri venceni psa dokonca 142/106. Internista si mysli ze je to skor situacne resp psychickeho chrakteru a predpisal mi 25mg metoprotolu a o tyzden mi da ekg holter. Prosim je dany liek v prvom trimestri bezpecny, pretoze moj gynekolog nebol moc z lieku nadseny. Deti nemame a toto tehotenstvo je doslova vymodlene. Tlak mimo tehotenstva mam ok, moja mama ma vysoky tlak od porodu so mnou do dnes. Ja uzivam euthyrox 125, utrogestan estrofem a prolutex, magnezium. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hodnoty krvného tlaku je v tehotnsoti veľmi podstatný parameter, pretože súvisí s kvalitou formovania placenty. Metoprolol je v tehotnosti bezpečný, ale odporúča sa skôr metyldopa (Dopegyt). Určite si sledujte hodnoty tlaku a liečba by mala byť nastavená tak, aby ste mala stabilný tlak do 140/90