Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Váha bábätka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, dnes som kvôli ťažkostiam musela navštíviť gynekologickú pohotovosť avsak teraz som zneppkojena z váhy môjho babatka, dnes mi zacal 27tt, teda 26+0, doktorka mi merala bábätko a povedala že ma 1060g povedala že je o týždeň väčšie a ťažšie ako ma byt ale že to je úplne v poriadku. Avsak znepokojuje ma že všade na internete píše že v tomto týždni by malo bábätko mať medzi cca 860-930g, znepokojuje ma či teda nie je veľké a či je to na tento týždeň normálne alebo je nieoc zle, krvný obraz mám v poriadku, aj moc, tehotenskú cukrovku ani vysoký tlak ani preeklampsiu nemám, dakujem za odpoved :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň, predpokladám že na pohotovosti nikto nerobí ultrazvuk na 1000% presne, pretože to nebol hlavný dôvod Vašej návštevy.
    V 30. týždni budete mať štandardný uzv s meraním plodu a uvidíte.

Podobné otázky

  • Váha plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa vás opýtať na mierky a váhu nameranú dnes u doktorky. BPD 62mm, HC 239mm, AC 209mm, FL 48mm, EFW 846g …no lenže za týmto som si našla v správe v zátvorke 46. percentil, čo to presne ten percentil znamená a je táto váha bábätka na 25+5tt v poriadku?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    percentil znamená, že štatisticky až 46% plodov váži rovnako alebo menej ako sú namerané hodnoty. Za varovný je považovaný 10. percentil a za vážny stav považujeme 1.percentil, teda u vás sú hodnoty z tohto hľadiska v norme.

  • Veľkosť a váha bábätka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý vecer pán doktor,

    chcela by som sa poradiť aj s Vami ohľadom rastu môjho bábätka. Som momentálne na začiatku 29tt (28+0), v piatok som bola na poradni to bol (27+5) a doktor mi povedal že bábätko váži 1150g čo som pozerala podľa internetu presne tak ako ma a dĺžku nepovedal presne ale že je o týždeň dlhší, to je podľa knižiek predpokladám 1-2cm? No v skratke potom povedal že je dlhy a chudý, že to síce je v poriadku lebo nezaostáva v raste ani nemá dĺžku a váhu pod normou ako by mal ale aj tak som z toho zostala zaskočená. A teda týmto by som sa chcela opýtať čo mám robiť aby priberal rýchlejšie, neviem mám viac jesť? Alebo zvýšiť príjem nejakých látok, vitamínov? Dakujem :)
    Ešte ak by bolo na potovnanie treba moju váhu mám cca 167 cm a momentálne 53,5kg, za cele tehu som zatiaľ pribrala 6kg.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na toto naozaj neviem odpovedať, dlžku dieťaťa už samozrejme nemeráme, meriame hlavičku, bruško a nožičku. Ak zaostáva v raste bruško (je chudý) potom treba vyhodnotiť, ako vážne zaostáva. Na druhej strane u zdravej rodičky nie je najmenší dôvod na meranie plodu v 28+0, tretí ultrazvuk sa robí po 30. týždni. Takže toto je potrebné skonzultovať s Vašim lekárom, jednak z akého dôvodu meral dieťa a jednak prečo sa takto o ňom vyjadril.
    Ak dieťa skutočne nejako podstatne zaostáva v raste, Vaša strava to nijako neovplyvní, je to v prvom rade záležitosť funkcie placenty, ktorú nevieme ovplyvniť.

  • Pohlavný styk a kúpanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,chcela by som sa opýtať či môžem s týmto nálezom máť pohlavný styk s manželom a okúpať sa vo vani doma. Som 38+5tt a som na 3cm otvorená so spotrebovaným krčkom.Váha bábätka je podľa sona 3600g a TP podla menzesu mám 10.6 a podľa usg 8.6...ĎAKUJEM ZA ODPOVEĎ.

  • Symetria plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    prosim Vas o odpoved na nasledovnu otazku - aktualne som v 31tt a absolvovala som ultrazvukove vysetrenie. Zaver lekara, kt. mi UZV robil bol, ze babo je v poriadku. Trochu ma ale trapi, ze babo velkostou nezodpoveda dlzke tehotenstva.
    Vaha babatka je 1800g a ostatne parametre boli:
    BPD: 33+2
    HC: 33+1
    AC: 30+5
    FL: 31+4

    Medzi hlavickou a trupom je rozdiel - moze ist o asymetriu plodu? Co by to znamenalo?
    Pytala som sa na to lekara, ale ukludnil ma, ze o asymetriu nejde ... bohuzial mi nevysvetlil, preco su tie rozdiely vo velkosti hlavicky a bruska ...
    Prosim, mozete mi napisat vas nazo?. Mam strach, aby bolo babo v poriadku.
    Vopred dakujem a este - citam Vase odpovede pravidelne a velakrat mi to pomohlo. Robite skvelu vec. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nejde o asymetriu, rozdely sú v štandardných odchýlkach. Každý z nás je iný aj plody rastú inak, namerané hodnoty sa porovnávajú s priemerom.

  • vela plodovej vody

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, p. doktor, idem Vás otravovať s mojim problémom. Včera som bola v poradni a p. doktor mi robil sono, som v 30 tt+2, rozmery sú:BPD 84,4 , OFD 90,2, ATD 83,2, FL 60,4, váha bábatka je cca 2200 g. Vravel ze bábo je ok akurát mam vela plodovej vody. Ze je to na hranici, ale aj tak ma poslal na vyšetrenie do rizik.ambulancie do nemocnice. Niekedy mi opúchajú nochy, zevraj mám vela vody v sebe hlavne ked je teplo, tlak mám ok aj moč je neg. Inak cez víkend som jedla strašne vela čerešní, mohlo to sposobiť to? ze ovocie je sladké a tym padom sa mi zadržuje viac vody v tele? ale prosím vás z čoho je vela plodovej vody? je ohrozené nejak bábatko? doktor v nemocnici dnes neordinuje tak musím čakať na vyšetrenie do zajtra. mohli by ste mi odpovedať ak budete mať chvíločku času? dakujem vám velmi pekne a prajem vsetko naj

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak je to hraničné, nič to neznamená, každý plod močí inak. Váš príjem tekutín to nijako neovplyvňuje ani čerešne, ani jahody ani ananás. Placenta prepúšťa tekutiny nezávisle od Vašich ovocných dní.