Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Veľkosť a váha bábätka

    , Autor: Majusik98

    Dobrý vecer pán doktor,

    chcela by som sa poradiť aj s Vami ohľadom rastu môjho bábätka. Som momentálne na začiatku 29tt (28+0), v piatok som bola na poradni to bol (27+5) a doktor mi povedal že bábätko váži 1150g čo som pozerala podľa internetu presne tak ako ma a dĺžku nepovedal presne ale že je o týždeň dlhší, to je podľa knižiek predpokladám 1-2cm? No v skratke potom povedal že je dlhy a chudý, že to síce je v poriadku lebo nezaostáva v raste ani nemá dĺžku a váhu pod normou ako by mal ale aj tak som z toho zostala zaskočená. A teda týmto by som sa chcela opýtať čo mám robiť aby priberal rýchlejšie, neviem mám viac jesť? Alebo zvýšiť príjem nejakých látok, vitamínov? Dakujem :)
    Ešte ak by bolo na potovnanie treba moju váhu mám cca 167 cm a momentálne 53,5kg, za cele tehu som zatiaľ pribrala 6kg.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na toto naozaj neviem odpovedať, dlžku dieťaťa už samozrejme nemeráme, meriame hlavičku, bruško a nožičku. Ak zaostáva v raste bruško (je chudý) potom treba vyhodnotiť, ako vážne zaostáva. Na druhej strane u zdravej rodičky nie je najmenší dôvod na meranie plodu v 28+0, tretí ultrazvuk sa robí po 30. týždni. Takže toto je potrebné skonzultovať s Vašim lekárom, jednak z akého dôvodu meral dieťa a jednak prečo sa takto o ňom vyjadril.
    Ak dieťa skutočne nejako podstatne zaostáva v raste, Vaša strava to nijako neovplyvní, je to v prvom rade záležitosť funkcie placenty, ktorú nevieme ovplyvniť.