Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Váha plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa vás opýtať na mierky a váhu nameranú dnes u doktorky. BPD 62mm, HC 239mm, AC 209mm, FL 48mm, EFW 846g …no lenže za týmto som si našla v správe v zátvorke 46. percentil, čo to presne ten percentil znamená a je táto váha bábätka na 25+5tt v poriadku?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    percentil znamená, že štatisticky až 46% plodov váži rovnako alebo menej ako sú namerané hodnoty. Za varovný je považovaný 10. percentil a za vážny stav považujeme 1.percentil, teda u vás sú hodnoty z tohto hľadiska v norme.

Podobné otázky

  • Konzultácia ultrazvuku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    dnes 25.7.24 som bola u svojho gynekológa na prehliadke. Som v 34+1tt a chcela by som Vás poprosiť o konzultáciu hodnôt z ultrazvuku či sú v poriadku, vystrašila ma najmä hodnota BPDxFOCD či nie je moc vysoká, či je syn v poriadku? Taktiež mám tehotenskú cukrovku. Hodnoty sú nasledovné:
    BPDxFOCD: 89/36+3
    TADxAPD:304/34+6
    FL:56/34+0
    Poloha plodu: ne (alebo he) - neviem to dobre z knižky prečítať
    RI v a. umbilicalis: 0,63
    Váha plodu 2436g
    Ďakujem Vám veľmi pekne vopred za informácie.
    Prajem Vám pekný deň.

  • Prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 38tyzdni 37+4 a pán Doktor mi povedal ze sú zlé prietoky RI 0,68
    AFI 11
    FHR 126
    maličký ma 2615g a predpísal mi oxyphilin.
    Je to až také vážne? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    z týchto údajov môžem iba orientačne niečo posúdiť, lebo nemám podrobné miery plodu. Váha plodu je na dolnej hranici normy (10. percentil), rovnako aj prietoky sú na hranici normy (95. percentil). V tomto prípade stačí opakované meranie o 14 dní. Oxyphilin je slovenský folklór, nikde na svete sa pri poruche prietokov nepodáva, je to taká naša stará tradícia, ale nebojte sa neškodí to, hoci to absolútne neúčinkuje.

  • Váha plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň

    Je váha plodu 675g v 25tt v poriadku? Ďakujem

  • Váha plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, ja mám otazku ohľadom váhy plodu.
    15.06 som bola u svojho lekara na velkom ultrazvuku, kde bolo vsetko v poriadku, ale pan doktor nepozeral prietoky ani nic take len premeral hlavicku, nozicku a brusko. Vtedy mal plod váhu 1648kg podla jeho ultrazvuku.
    Dnes 22.06 som bola u pána Grochala, povedal, že všetko je ukážkové, prietoky sú primerane vysoké, ževraj má dostatok živín aj kyslíka. Ide však o to, že na papieri som si všimla, že nameral takú istú vahu ako moj doktor - 1648gramov. Momentálne som v 31 týždni (30+2), čiže váha by celkom sedela, znepokojuje ma však, že je rovnaká ako minulý týždeň. Môže tam byť nejaká odchýlka alebo to mam riešiť s gynekológom? Pan doktor Grochal vravel, že je všetko v norme, rast primeraný...len som si nevšimla tú váhu.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa pozriete na vytlačené výsledky, máte tam síce odhad váhy, ale často k nemu býva aj "rozptyl" +- nejaké gramy. Odhadovaná hmotnos´t plodu sa počíta pomocou vzorca z nameraných hodnôt hlavičky, bruška a stehennej kosti. Vypočítaná hodnota je iba odhad s určitým rozptylom.
    Chyba merania u lekára na jednej hodnote môže byť až 3 mm, čo je približne práve hodnota, o koľko narastie hlavička alebo bruško za týždeň. Preto sa neodporúča opakovať merania s odstupom kratším ako je 14 dní, pretože namerané hodnoty v kratšom intervale spadajú do štatistickej chyby merania. Toto je presne Váš prípad, neznamená to že dieťa nenarástlo, iba to, že hodnoty spadli do štatistickej odchýlky. Netreba sa nijako znepokojovať.

  • Sono

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chodim k jednemu nemenovanemu gynekologovy a ten mi proste nikdy nepovie kolko moje dieta vazi ani meria a som stoho velmi nestastna v 29/6 tt som bola na sone BPDxFOCD:79-31/6,TADxAPD:256-29/5,FL:57-29/3 dalo by sa stohto usudit kolko vazi alebo meria??..dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to úplne zbytočná informácia, lebo váha plodu je iba odhad a je to úplne jedno, či váži v 30. týždni odhadom kilo a pol alebo kilo 35, alebo kilo 80.
    Doležité je, že plod je symetrický a rozmery sú v norme.