Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Váha plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, ja mám otazku ohľadom váhy plodu.
    15.06 som bola u svojho lekara na velkom ultrazvuku, kde bolo vsetko v poriadku, ale pan doktor nepozeral prietoky ani nic take len premeral hlavicku, nozicku a brusko. Vtedy mal plod váhu 1648kg podla jeho ultrazvuku.
    Dnes 22.06 som bola u pána Grochala, povedal, že všetko je ukážkové, prietoky sú primerane vysoké, ževraj má dostatok živín aj kyslíka. Ide však o to, že na papieri som si všimla, že nameral takú istú vahu ako moj doktor - 1648gramov. Momentálne som v 31 týždni (30+2), čiže váha by celkom sedela, znepokojuje ma však, že je rovnaká ako minulý týždeň. Môže tam byť nejaká odchýlka alebo to mam riešiť s gynekológom? Pan doktor Grochal vravel, že je všetko v norme, rast primeraný...len som si nevšimla tú váhu.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa pozriete na vytlačené výsledky, máte tam síce odhad váhy, ale často k nemu býva aj "rozptyl" +- nejaké gramy. Odhadovaná hmotnos´t plodu sa počíta pomocou vzorca z nameraných hodnôt hlavičky, bruška a stehennej kosti. Vypočítaná hodnota je iba odhad s určitým rozptylom.
    Chyba merania u lekára na jednej hodnote môže byť až 3 mm, čo je približne práve hodnota, o koľko narastie hlavička alebo bruško za týždeň. Preto sa neodporúča opakovať merania s odstupom kratším ako je 14 dní, pretože namerané hodnoty v kratšom intervale spadajú do štatistickej chyby merania. Toto je presne Váš prípad, neznamená to že dieťa nenarástlo, iba to, že hodnoty spadli do štatistickej odchýlky. Netreba sa nijako znepokojovať.

Podobné otázky

  • Konzultácia ultrazvuku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    dnes 25.7.24 som bola u svojho gynekológa na prehliadke. Som v 34+1tt a chcela by som Vás poprosiť o konzultáciu hodnôt z ultrazvuku či sú v poriadku, vystrašila ma najmä hodnota BPDxFOCD či nie je moc vysoká, či je syn v poriadku? Taktiež mám tehotenskú cukrovku. Hodnoty sú nasledovné:
    BPDxFOCD: 89/36+3
    TADxAPD:304/34+6
    FL:56/34+0
    Poloha plodu: ne (alebo he) - neviem to dobre z knižky prečítať
    RI v a. umbilicalis: 0,63
    Váha plodu 2436g
    Ďakujem Vám veľmi pekne vopred za informácie.
    Prajem Vám pekný deň.

  • Váha plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa vás opýtať na mierky a váhu nameranú dnes u doktorky. BPD 62mm, HC 239mm, AC 209mm, FL 48mm, EFW 846g …no lenže za týmto som si našla v správe v zátvorke 46. percentil, čo to presne ten percentil znamená a je táto váha bábätka na 25+5tt v poriadku?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    percentil znamená, že štatisticky až 46% plodov váži rovnako alebo menej ako sú namerané hodnoty. Za varovný je považovaný 10. percentil a za vážny stav považujeme 1.percentil, teda u vás sú hodnoty z tohto hľadiska v norme.

  • Prietoky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 38tyzdni 37+4 a pán Doktor mi povedal ze sú zlé prietoky RI 0,68
    AFI 11
    FHR 126
    maličký ma 2615g a predpísal mi oxyphilin.
    Je to až také vážne? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    z týchto údajov môžem iba orientačne niečo posúdiť, lebo nemám podrobné miery plodu. Váha plodu je na dolnej hranici normy (10. percentil), rovnako aj prietoky sú na hranici normy (95. percentil). V tomto prípade stačí opakované meranie o 14 dní. Oxyphilin je slovenský folklór, nikde na svete sa pri poruche prietokov nepodáva, je to taká naša stará tradícia, ale nebojte sa neškodí to, hoci to absolútne neúčinkuje.

  • Váha plodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň

    Je váha plodu 675g v 25tt v poriadku? Ďakujem

  • Sono

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chodim k jednemu nemenovanemu gynekologovy a ten mi proste nikdy nepovie kolko moje dieta vazi ani meria a som stoho velmi nestastna v 29/6 tt som bola na sone BPDxFOCD:79-31/6,TADxAPD:256-29/5,FL:57-29/3 dalo by sa stohto usudit kolko vazi alebo meria??..dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to úplne zbytočná informácia, lebo váha plodu je iba odhad a je to úplne jedno, či váži v 30. týždni odhadom kilo a pol alebo kilo 35, alebo kilo 80.
    Doležité je, že plod je symetrický a rozmery sú v norme.