Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Syndrom lepivych dosticiek, tehotenstvo a cesta lietadlom

    , Autor: Silvie

    Dobry den, p. doktor,

    minuly tyzden som zisiatila, ze som tehotna (uplny zaciatok, este cakam na uplne potvrdenie od lekara)

    Mam diagnostikovany syndrom lepivych dosticiek. Kazdeho pol roka som kontrolovana a monitorovana.
    Posledne vysetrenia bolo v poriadku, dokonca mam vysadenu profilakticku liecbu aspirinom (asi rok).

    Buduci tyzden ma caka let cca 1h 40min. Myslite si, ze by som mala radsej nasadit aspirin pred letom? Alebo je este skoro, aby v cca 4-5 tyzdni tehotenstva diali zmeny, ktore mozu mat vplyv na SPS, resp. ci je skoro mysliet na riziko tromboz.

    Dakujem a pekny den prajem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto by ste mala prebrať s Vašim hematológom, pretože on riadi Vašu liečbu a vie odhadnúť riziko trombozy. Osobne sa nazdávam, že by ste si anopyrín mala nasadiť. Škoda, že ste plánované otehotnenie predom nekonzultovala s hematologom, žena s chronickým ochorením by mala mať predkoncepčné konzultácie so špecialistom presne z týchto dôvodov, aby sa určil postup počas tehotnosti za rôznych okolností.