Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Rozmery

    , Autor: Kika779

    Dobrý deň
    Som po transplantacii obličky. V 28tt tehotenstva. Bola som na kontrole. Babätko nárastlo len 15g za týždeň. A na sone mi vysli nasledovné hodnoty. Minulý týždeň bol obvod bruška väčši ????‍♀️Doktorka mi povedala, ze uvidime o týždeň keďže chodím na rizikovú. Prietoky aj placenta sú vraj v poriadku. Ale keď cítam fóra s menším obvodom bruška tak mám veľký strach. Beriem lieky ako ADVAGRAF,PREDNISON,ANOPYRIN.
    HC 262mm
    AC 207mm ( s týmto ma veľmi vystrašila)
    FL 51
    EFW 936G
    PI UmA 0.98,PI MCA 2.06, UmA PI 0.99, UTA 1sin PI 0.93 bez notchu , UTA 0.87 bez notchu, DV PI 0.97 vlna prítomná.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je chyba, že Vám niekto robí meranie plodu každý týždeň, pretože bežná chyba merania je 3 mm, čo je práve normálny nárast parametrov za 7 dní, čím samozrejme vznikajú nezmysly a zbytočné obavy. Meranie plodu ultrazvukom sa má robiť s odstupom minimálne 14 dní.
    Ako žena po transplantácii obličky určite patríte do starostlivosti rizikovej poradne v najbližšom perinatálnom centre, ak ste z okolia Bratislavy, určite sa môžete prihlásiť aj k nám, do Ružinovskej nemocnice.

Podobné otázky

  • poloha

    , Autor: Dusty128

    Dibrý deň pán doktor, chcela som sa opýtať na výsledky z dnešného screeningu. Gestačný vek podľa PM 30+6. Neviem si vysvetliť nič z týchto záznamov ako je postavenie, placenta gr. II a či je v norme a merania umbilicalis a cerebri media.
    Poloha plodu: pozdĺžná, hlavičkou, postavenie II.
    Placenta: predná stena, gr. II
    Plodová voda: normohydramnion
    Morfológia plodu: situs viscerum solitus, plod bez viditeľných anomálií
    BPD:73,57mm
    FOD:93.85mm
    HC:277,63mm
    AC:268,10mm
    HL:51.95mm
    FL:59.02mm
    TCD:36.05mm
    Odhad hmotnosti plodu: 1623g
    RI a umbilicalis:0.67, RI a. cerebri media:0.85
    Rast plodu: primeraný, proporný.
    Som diabetička, tak snáď sú tieto výsledky úspokojivé.
    Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dieťa pri vyšetrení bolo hlavičkou dole a malo chrbátik u Vás vpravo (úplne normálne), plod nemal žiadne viditeľné vývojové chyby, rozmery Vám musí zhodnotiť Váš lekár podľa používanej tabuľky, Odhad váhy je normálny a prietoky v cievach sú tiež normálne.
    Ako diabetička by ste mali mať meranie plodu približne á 14 dní, aby sa zistil prípadne skorý nadmerný rast a upravili dávky inzulínu.

  • Zaostávanie vývoja hlavičky.

    , Autor: Vikinka444

    Dobrý deň pán doktor, som momentálne 25+4, termín pôrodu stanovený presne,
    Takže podstúpila som ďalšie vyšetrenia v ktorom boli namerané nasledujúce hodnoty
    BPD= 57.35 mm GP (1.5%)(23+4)
    HC= 224.34 mm GP (4.3%)(24+3)
    AC= 201.30 mm GP (18.2%) (24+5)
    FL= 44.61 mm GP(14%)(24+5)
    AC/BPD/FL/HC = 719g GP(11%)(24+3)
    Plus boli namerané ďalšie hodnoty končatin ktoré boli v priemere určené na 25+5tt, cereb na (26+0).
    Všetkými meraniami vyšiel termín pôrodu celkovo 25+1. Takže to sedí s vyšetreniami môjho gynekológa. Po poriadnom prešetreni lekár nevidel žiadne podozrenie na nejaké genetické chyby. Fetal Anatomy vyšlo všetko v normálne. Srdce taktiež v poriadku 167 bpm, prietoky v poriadku, množstvoplodovej vody tiež... lekár povedal, že je všetko v poriadku, on nevidí nič zlé, ak mi ukazoval grafy tak vsetko bolo pekne vnpriemere, avšak až doma som si vsimla, že takisto nameral takéto nízke hodnoty. Dokonca ak to porovnám s hodnotami môjho gynekológa týmto špecialistom tak za týždeň 24+4 sa hodnota BPD zmenila z 5.54 cm (22+6) na 5.74 cm (23+4), takže ,a 7 dní hodnota narástla len o 5 dní, takisto aj hodnota FL narástla o 5 dní. ... viete mi k tomuto povedať nejaký Váš názor? Alebo by som mala podstúpiť ešte nejaké iné vyšetrenia? S manželom sme obaja vysoký približne 170-180 cm. Ďakujem.


    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemá význam opakovať merania v čase kratšom ako 14 dní. Pretože za 7 dní narastú jednotlivé rozmery plodu okolo 3 mm, čo je bežná chyba merania, takže sa to v tom stratí.
    Vaša výška teraz nemá nič spoločné s rastom plodu, sú to odlišné veličiny.
    Nič iné neostáva, iba počkať 14 dní a prípadne potom znova premerať hlavičku, ak bude pretrvávať zaostávanie v raste, alebo sa prehĺbi, treba pátrať po príčine.

  • Termín pôrodu

    , Autor: Pmpm

    Dobrý deň, pán doktor. Ako to je s termínom pôrodu? Môj cyklus sa vždy pohyboval v rozpätí od 33-42 dní, každý mesiac inak. Keď som otehotnela, lekár mi vyrátal termín podľa PM. V prvom trimestri som absolvovala 3 ultrazvuky s meraním. V 8. a 10.tt ich robil môj gynekológ a podľa obidvoch bolo embryo o týždeň pozadu. V 9.tt som kvôli ťažkostiam absolvvala vyšetrenie i sono v nemecnici, kde mi lekár tiež povedal, že je to tak týžden pozadu. No termín pôrodu mi nikto neupravoval. Až tesne pred pôrodom mi lekárka upravila/posunula termín o týždeň neskôr na základe ultrazvukov v 1.trimestri. Pôrod mi nakoniec vyvolávali. Podľa termínu na základe PM to bolo 17 dní po, podľa sona v 1.trimestri 10 dní po. Hrozia dieťaťu nejaké komplikácie, keď sa narodí neskoro po termíne?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to častá chyba ktorá sa robí, že sa berie nepresný termín podľa menštruácie a neupraví sa na presný podľa prvého ultrazvuku. Žiaľ stretávame sa s tým veľmi často a prináša to rôzne komplikácie, napríklad pri indukcií pôrodu kvôli prenášaniu a podobne, podobne ako to bolo vo Vašom prípade. Lekár v nemocnici postupoval samozrejme správne, celú dobu ste mali vedenú poradňu s nesprávne stanoveným termínom.
    U nás v nemocnici vždy už pri prvej návšteve v našej poradni korigujeme stanovený termín podľa I. ultrazvuku a často sú naše rodičky prekvapené, ako nesprávne mali vedenú poradňu na rajóne. Ale hlavne, že sa zbytočne merajú rozmery panvy (zbytočné a potenciálne škodlivé vyšetrenie, lebo vonkajšie rozmery nehovoria nič o pôrodnom kanály), alebo že sa odoberá krv na vyšetrenie rubeoly (sme všetci očkovaní a rubeola sa u nás vďaka tomu nevyskytuje).

  • Krčok pred pôrodom

    , Autor: MataMata

    Dobrý deň, pan profesor, chcela by som sa vas opýtať, ako to je s krckom pred pôrodom. U moje pani doktorky som bola naposledy 18.12., to som bola akurát v 36+5 a pani doktorka mi povedala ze kŕčok ma 4 cm. Potom od 28.12. som už išla do poradne do nemocnice a pani doktorka mi po palpačnom vyšetrení do spraví napísala, ze portio vysoko, nedosahujem. Moč a tlak som mala ok, aj sono bolo v poriadku, bábätko bolo aktívne a to som bola akurát v 38+1. Včera v 39+1 som bola zas v poradni a bola som na pasoch, mala sa tam vrtela ako diva, moč a tlak boli zas ok, ale pani doktorka ma už palpačne nepozerala a ani sono mi nerobila. Ze podla pasov je všetko ok. A chcem sa teda opýtať. Keďže 10.1 mam termin pôrodu a ak dovtedy neporodim, tak mam ist zas do poradne, ze co teda pre mna znamena ten nalez portio vysoko, nedosahujem? Znamená to ze stále sa ešte u mňa nic nedeje a nevyzerá to zatiaľ na pôrod? Babatko je uz 2 mesiace dolu hlavou, ze vraj je vsetko ok pripravene pre prirodzený pôrod. Tehotenstvo prebieha cely cas ok, uzivam euthyrox 25 mg a picham si fraxiparine 0,3 ml. Tehotná som vďaka IVF. Jedine co ma teraz este napadlo a teda neviem ci to spravne pisem a chape, ze viem ze sa zvykne merat panva kvoli tomu ci je zena uzka a ci by porodila prirodzene. Tak mne zatial nikto nic nemeral. Dakujem za vase odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    o význame vyšetrenia cez pošvu ku koncu gravidity sa vedú isté polemiky, momentálne sa mu väčšinou nepripisuje výrazný klinický význam, dokonca, pri vyšetrení prstom v kanáli krčka maternice môže byť vyvolané slabé krvácanie a špinenie, alebo slabé kontrakcie.
    Podľa Vášho popisu bola hlavička plodu zrejme dosť vysoko a kolegyňa preto nenahmatala krčok maternice, lebo nemala oporu v hlavičke plodu, čo sa stáva. Nič iné sa z toho nedá vyvodiť, stačí počkať ako sa bude stav vyvíjať a 10 dní po termíne sa odporúča hospitalizácia a vyvolanie pôrodu. V súčasnosti sa pri vyvolaní pôrodu najviac sústredíme na prípravu krčka maternice pomocou balonika alebo špeciálnych tyčiniek a pôrodnú činnosť vyvolávame až keď je krčok pripravený. U nás v Ružinove máme úspešnosť vyvolávania pôrodu u prvorodičiek 82%, iba 18% žien pri vyvolávanom pôrode skončí u nás cisárskym rezom.
    Meranie panvy je úplne zastaraný a skôr škodlivý zlozvyk z minulosti, vonkajšie rozmery panvy absolútne nič nehovoria o pôrodnom kanále.

  • CTG a jednorázová tachykardia

    , Autor: Fialka444

    Dobrý deň, ďakujem za odpoveď k predošlej otázke ohľadom CTG a zachytenia tachykardie jednorázovej na zázname a následnej hospitalizácie, mierne zaostávanie v raste má, dla biometrie v 36+6 gt. má
    HC 324/36+5
    BPP 86/34+5
    AC 308/34+5
    FL 66/34+2
    RI 0,6
    PI 0,9
    Poloha PPH I
    - výsledná váha 2520g +-, u mojej amb. gynekologičky boli tie rozmery trošku lepšie, chápem, že každé USG inak nameria
    - zaostáva tie dva týždne približne od 33+6 gt., ale teda odvtedy sledovaním raste a priberá zatiaľ na váhe svojím tempom
    - moja pôrodná váha približne v termíne bola 3100g a jej otca 3250g, takže obaja sme nejakí veľkí novorodenci neboli, ani habituálne nie sme
    Je potrebný nejaký úzky CTG/USG monitoring vzhľadom na okolnosti či prípadná hospitalizácia?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    rozmery plodu, ktoré ste uviedli sú úplne v norme aj podľa prísnych tabuliek Fetal medicine foundation, takže ja stále nevidím dôvod na natáčanie CTG.