Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Rozmery

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Som po transplantacii obličky. V 28tt tehotenstva. Bola som na kontrole. Babätko nárastlo len 15g za týždeň. A na sone mi vysli nasledovné hodnoty. Minulý týždeň bol obvod bruška väčši ????‍♀️Doktorka mi povedala, ze uvidime o týždeň keďže chodím na rizikovú. Prietoky aj placenta sú vraj v poriadku. Ale keď cítam fóra s menším obvodom bruška tak mám veľký strach. Beriem lieky ako ADVAGRAF,PREDNISON,ANOPYRIN.
    HC 262mm
    AC 207mm ( s týmto ma veľmi vystrašila)
    FL 51
    EFW 936G
    PI UmA 0.98,PI MCA 2.06, UmA PI 0.99, UTA 1sin PI 0.93 bez notchu , UTA 0.87 bez notchu, DV PI 0.97 vlna prítomná.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je chyba, že Vám niekto robí meranie plodu každý týždeň, pretože bežná chyba merania je 3 mm, čo je práve normálny nárast parametrov za 7 dní, čím samozrejme vznikajú nezmysly a zbytočné obavy. Meranie plodu ultrazvukom sa má robiť s odstupom minimálne 14 dní.
    Ako žena po transplantácii obličky určite patríte do starostlivosti rizikovej poradne v najbližšom perinatálnom centre, ak ste z okolia Bratislavy, určite sa môžete prihlásiť aj k nám, do Ružinovskej nemocnice.

Podobné otázky

  • Podozrenie na väčší plod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som 33+3 tt a dnes na poradni doktorka namerala obvod bruška väčší o dva týždne, čiže ako keby som bola 35+3 tt. Všetky ostatné hodnoty sú vraj v poriadku len obvod bruška je väčší, konkrétne rozmery mi nepovedala ani nezapísala do správy. Hmotnosť bábätka (dievčatko) je 2543g.
    Pani doktorka mi povedala, že sa mohla vyvinúť tehotenská cukrovka( test na tehotenskú cukrovku mi robili v 24 tt a bol negatívny), tak ma poslala na diabetológiu a na sono na kontrolu biometrie. Celkom ma to vystrašilo. Prosím viete mi povedať čo to znamená, že či je len väčšia alebo to môže mat nejaké iné negatívne následky? Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bez hodnoty neviem zistiť aký percentil má bruško plodu, takže sa k tomu neviem vyjadriť. Avšak meranie bruška býva občas nepresné, pretože nie je jednoduché nastaviť správny obvod a nerobiť tzv. salámové rezy.
    Uvidíte čo zistia na kontrolnom sone. Existuje aj tzv. late onset diabetes, ktorý vzniká neskôr aj pri negatívnom teste. Dôležité je správanie v tehotnosti, či sa žena aktívne hýbe a ako sa stravuje.

  • Otázka na skratky v tehotenskej knižke

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    Chcela by som sa Vás spýtať na rozmery bábätka či sú v norme alebo nie.. som v 36+5tt. A rozmery bábätka podľa UVZ sú HC 37+0, BPD 38+6, AC 36+1, FL 35+2 a váha je cca 2900g.
    Je to podľa Vás v norme? Čakáme chlapčeka možno aj to má nejakú spojitosť s tým lebo som čítala že chlapci sú pomerne väčší ako dievčatá ale radšej nech to viem na isto.

    Vopred ďakujem za odpoveď,

  • poloha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dibrý deň pán doktor, chcela som sa opýtať na výsledky z dnešného screeningu. Gestačný vek podľa PM 30+6. Neviem si vysvetliť nič z týchto záznamov ako je postavenie, placenta gr. II a či je v norme a merania umbilicalis a cerebri media.
    Poloha plodu: pozdĺžná, hlavičkou, postavenie II.
    Placenta: predná stena, gr. II
    Plodová voda: normohydramnion
    Morfológia plodu: situs viscerum solitus, plod bez viditeľných anomálií
    BPD:73,57mm
    FOD:93.85mm
    HC:277,63mm
    AC:268,10mm
    HL:51.95mm
    FL:59.02mm
    TCD:36.05mm
    Odhad hmotnosti plodu: 1623g
    RI a umbilicalis:0.67, RI a. cerebri media:0.85
    Rast plodu: primeraný, proporný.
    Som diabetička, tak snáď sú tieto výsledky úspokojivé.
    Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dieťa pri vyšetrení bolo hlavičkou dole a malo chrbátik u Vás vpravo (úplne normálne), plod nemal žiadne viditeľné vývojové chyby, rozmery Vám musí zhodnotiť Váš lekár podľa používanej tabuľky, Odhad váhy je normálny a prietoky v cievach sú tiež normálne.
    Ako diabetička by ste mali mať meranie plodu približne á 14 dní, aby sa zistil prípadne skorý nadmerný rast a upravili dávky inzulínu.

  • Zaostávanie vývoja hlavičky.

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som momentálne 25+4, termín pôrodu stanovený presne,
    Takže podstúpila som ďalšie vyšetrenia v ktorom boli namerané nasledujúce hodnoty
    BPD= 57.35 mm GP (1.5%)(23+4)
    HC= 224.34 mm GP (4.3%)(24+3)
    AC= 201.30 mm GP (18.2%) (24+5)
    FL= 44.61 mm GP(14%)(24+5)
    AC/BPD/FL/HC = 719g GP(11%)(24+3)
    Plus boli namerané ďalšie hodnoty končatin ktoré boli v priemere určené na 25+5tt, cereb na (26+0).
    Všetkými meraniami vyšiel termín pôrodu celkovo 25+1. Takže to sedí s vyšetreniami môjho gynekológa. Po poriadnom prešetreni lekár nevidel žiadne podozrenie na nejaké genetické chyby. Fetal Anatomy vyšlo všetko v normálne. Srdce taktiež v poriadku 167 bpm, prietoky v poriadku, množstvoplodovej vody tiež... lekár povedal, že je všetko v poriadku, on nevidí nič zlé, ak mi ukazoval grafy tak vsetko bolo pekne vnpriemere, avšak až doma som si vsimla, že takisto nameral takéto nízke hodnoty. Dokonca ak to porovnám s hodnotami môjho gynekológa týmto špecialistom tak za týždeň 24+4 sa hodnota BPD zmenila z 5.54 cm (22+6) na 5.74 cm (23+4), takže ,a 7 dní hodnota narástla len o 5 dní, takisto aj hodnota FL narástla o 5 dní. ... viete mi k tomuto povedať nejaký Váš názor? Alebo by som mala podstúpiť ešte nejaké iné vyšetrenia? S manželom sme obaja vysoký približne 170-180 cm. Ďakujem.


    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemá význam opakovať merania v čase kratšom ako 14 dní. Pretože za 7 dní narastú jednotlivé rozmery plodu okolo 3 mm, čo je bežná chyba merania, takže sa to v tom stratí.
    Vaša výška teraz nemá nič spoločné s rastom plodu, sú to odlišné veličiny.
    Nič iné neostáva, iba počkať 14 dní a prípadne potom znova premerať hlavičku, ak bude pretrvávať zaostávanie v raste, alebo sa prehĺbi, treba pátrať po príčine.

  • Termín pôrodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Ako to je s termínom pôrodu? Môj cyklus sa vždy pohyboval v rozpätí od 33-42 dní, každý mesiac inak. Keď som otehotnela, lekár mi vyrátal termín podľa PM. V prvom trimestri som absolvovala 3 ultrazvuky s meraním. V 8. a 10.tt ich robil môj gynekológ a podľa obidvoch bolo embryo o týždeň pozadu. V 9.tt som kvôli ťažkostiam absolvvala vyšetrenie i sono v nemecnici, kde mi lekár tiež povedal, že je to tak týžden pozadu. No termín pôrodu mi nikto neupravoval. Až tesne pred pôrodom mi lekárka upravila/posunula termín o týždeň neskôr na základe ultrazvukov v 1.trimestri. Pôrod mi nakoniec vyvolávali. Podľa termínu na základe PM to bolo 17 dní po, podľa sona v 1.trimestri 10 dní po. Hrozia dieťaťu nejaké komplikácie, keď sa narodí neskoro po termíne?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to častá chyba ktorá sa robí, že sa berie nepresný termín podľa menštruácie a neupraví sa na presný podľa prvého ultrazvuku. Žiaľ stretávame sa s tým veľmi často a prináša to rôzne komplikácie, napríklad pri indukcií pôrodu kvôli prenášaniu a podobne, podobne ako to bolo vo Vašom prípade. Lekár v nemocnici postupoval samozrejme správne, celú dobu ste mali vedenú poradňu s nesprávne stanoveným termínom.
    U nás v nemocnici vždy už pri prvej návšteve v našej poradni korigujeme stanovený termín podľa I. ultrazvuku a často sú naše rodičky prekvapené, ako nesprávne mali vedenú poradňu na rajóne. Ale hlavne, že sa zbytočne merajú rozmery panvy (zbytočné a potenciálne škodlivé vyšetrenie, lebo vonkajšie rozmery nehovoria nič o pôrodnom kanály), alebo že sa odoberá krv na vyšetrenie rubeoly (sme všetci očkovaní a rubeola sa u nás vďaka tomu nevyskytuje).