Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Degan

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, som asi v 4tt tehotenstva a budem cestovať lietadlom. V lietadle mi býva velmi zle a bez kinedrylu zvraciam mám doma degan, ktorý mi bol odporúčaný namiesto kinderylu len sa chcem spýtať mám si ho dať 3x denne ako je písané alebo stačí len jedna tabletka pred letom.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v takto skorej gravidite sa naozaj neodporúčajú žiadne lieky, a preto je vhodné prehodnotiť let, ak máte brať degan. Ak už inak nedáte, jedna tableta by mohla stačiť.

Podobné otázky

  • celodenne nevolnosti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,

    Chcela by som sa spytat som v 12tt2d stale pocitujem ranne nevolnosti beriem cipky ktore mam pocit ale ze mi moc nepomahaju, ked lezim je vsetko v poriadku ale ako nahle vstanem z postele vraciam. Myslite si ze ranne nevolnosti ustupia alebo mam kontaktovat a otravovat asi banalnostou svojho lekara? Nakolko uz som unavena a pripadam si doma uplne zbytocna pretoze nedokazem nic urobit bez toho aby som nevracala.

    Dakujem za odpoved.

  • Celodenne zvracanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    som cca v 5tyzdni tehotenstva a uz 2 tyzden ma trapi celodenna nevolnost, zvracanie 3-4x denne a zapcha spojena s hemoroidmi.
    Je to moja druha tehotnost,uz aj pri prvom synovi som mala tieto tazkosti,krvacala som hned od zaciatku,uzivala hormony a mala kludovy rezim.Pocas celeho tehotenstva som sa trapila s roznymi diagnozami,najprv hroziaci potrat,neskorsie zle ulozena placenta,potom riziko predcasneho porodu.Syn sa nakoniec narodil 2tyzdne pre terminom (3530/52).
    V sucasnosti mam obavy,ci toto caste zvracanie nebude opakovane smerovat ku krvacaniu,resp.k inym tazkostiam,ktore by mohli ohrozit zivotaschopnost plodu.
    Jest mi nechuti,pitny rezim mam slaby,max.1l tekutin,vsetko co zjem,vypijem ma tazi v zaludku,kazdu chvilu ma napina na zvracanie,jedine co pomaha je spanok.
    Kedze mam 19mesacneho syna,oktoreho sa staram sama,lebo manzel chodi na tyzdnovky,mam velky problem s varenim,s pachmi,som stale unavena,strieadaju sa mi navaly tepla a zimnica.
    Uzivam sice homeopatika na nevolnost,ale nemam pocit ,zeby to fungovalo,za 2tyzdne som uz schudla 3kg.
    Prve vysetrenie u gynekologa ma este len caka,1.10.2010,ale mam velky strach,ze ma bude chciet hospitalizovat,co si neviem pri malom dietati predstavit.
    Ako prekonat tieto tazkosti a ako sa vyhnut hospitalizacii?
    Dakujem velmi pekne
    S pozdravom

    Andrea Kovalčíková

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hospitalizácia nie je nutná, pokiaľ sa nezistia zmeny v krvi. Takéto zvracanie je pomerne časté a skúsi´t možete Degan alebo Torecan, alebo voľne predajné tabletky na báze zázvoru.

  • tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,som v 8.tt a keď som bola na usg na 4.týždeň po ovulácii,6.tt, nebolo ešte vidieť akciu srdiečka u plodu,gynekológ mi povedal že to je ešte skoro a mám prísť na usg v 10.tt.Myslíte, že sa nemusím znepokojovať?Druhá moja otázka je ohľadom nevoľností, mám ich priam strašné aj celodenné a chcem sa opýtať mám doma Degan tbl. či ich môžem užívať a koľko denne? A ešte ma trápi moja štítna žľaza, užívam Euthyrox 25 pre hypotyreozu,môže tento liek nejakým spôsobom ovplyvniť tehotenstvo alebo vývin dieťatka?Stretla som sa s rôznymi aj nepriaznivými názormi.Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. Váš gynekolog je veľmi múdry a jeho postup schvalujem, ak plod odumrel, tak sa aj tak potratí a nie je nutné stále na neho svietiť ultrazvukom
    2.degan je dobrý a bezpečný, možete 3 denne.
    3. eutyrox je potrebné, ale vhodné je vyšetrenie u endokrinologa, či nie je potrebné zvýšiť dávky v gravidite.