Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,068 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Isoptin

    , Autor: Tina-anik

    Dobrý deň pán doktor, rada by som sa spýtala či je bezpečné pre bábätko užívanie kombinácie liekov - dopegyt 1/2 tabletky 1x denne a isoptin pri rýchlom pulze v tehotenstve. Pulz som mala vyšší aj pred tehotenstvom, aktuálne mám pokojový okolo 77-90, pri prechádzke mi vie vystúpiť aj na 150. Aktuálne som v 23tt.

Podobné otázky

  • Môžem opakovať test OGTT?

    , Autor: Domi004

    Dobrý deň, min. týždeň som absolvovala test OGTT na teh. cukrovku v 24. týždni. Deň pred tým som sa normálne stravovala (dopriala som si aj sladkosť) a taktiež som užívala lieky, ktoré bežne užívam Magnerot, Isoptin a Dopegyt. Od 19:00 som však pila už len čistú vodu a užila spomínané lieky tie som užila aj pred odberom (okrem Magnerotu). Výsledky ma dnes prekvapili na lačno 4,9 po hodine 10,9 a po dvoch 11. Nakoľko mi cukor síce z prsta brala aj moja internistka dva týždne predtým počas dňa po jedle a bol v norme chcem sa opýtať či je možné test zopakovať teraz samozrejme už ako samoplatca v laboratóriu. Mám odporúčanie na diabetológiu ale doktorka ma dovolenku ešte týždeň tak som rozmýšlala, že by som si do vtedy test zopakovala. Kúpila som si aj glukomer hodnoty 2hod po jedlách 4,0 3,7 a 3,7 bez obmedzovania (diety). Môže opakovaný OGTT test v prípade cukrovky poškodiť mne alebo dieťatku ? ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nerozumiem dôvodu na opakovanie testu. Ak bol prevedený technicky správne, tak na 100% máte tehotenskú cukrovku a je potrebné urobiť opatrenia. Opakovaný test nič nové nepovie.
    Okrem toho máte aj hypertenziu, takže Vaša tehotnosť je riziková a bolo by potrebné Vás prísne sledovať. Najlepšou liečbou tehotenskej cukrovky je okrem diéty aj pravidelný pohyb.

  • Tetania

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý deň pán doktor.mam taky problém.od 37.tt. mam problémy z ťažkým dychanim zvýšeným pulzom 110/min niekedy až 125/min trpnu mi ruky často ma boli hlava a keď mám takéto stavy tak mi je nevolno.minuly týždeň som bola u kardiológia keďže ma tam poslal môj gynekolog.ale on nič nove nezistil.mam paroxyzmalnu tachykardiu.a ziadne iné problémy. Vypísal mi lieky Isoptin 80mg.ale minuli rok mi bola zistená neurogenna tetania.nemozu byť tieto príznaky spojené stým?a ako to je z pôrodom.aky sa vtedy odporúča.teraz som v 39.tt.dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    oba príznaky môžu súvisieť so stresmi a nedostatkom magnézia. Isoptin je ideálny liek a myslím si, že sa Vám stav upraví. Pôrod by to nemalo ovplyvniť a môžete rodiť prirodzene.

  • Tachykardia

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý deň pán doktor. Som v 38tyzdni.vcera som bola u kardiológia kvôli tazkemu dychaniu.podla lekara mam všetko vporiadku aj srdce bez žiadnych problemov na papieri mam napísané paroxyzmalna tachykardia.povedal ze to mam z tehotenstva ale sinusova tachykardia mi bola zistena uz pred tehotenstvom ked som mala ekg holter.vypisal mi Isoptin 80mg.neuskodia dietatu tieto lieky?a ako to je z pôrodom môže sa rodiť spontánne?ďakujem za odpoveď

  • Infekcia v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den,
    som uz siesty tyzden hospitalizovana pre hroziaci predcasny porod, hospitalizovana som od 24+4, prve 4 týždne som bola otvorena na 1 cm a kvoli infekcii (zial neviem akej), ma liecili amoxycilinom spolu s macmirorom, + salbutamol a isoptin, ďalsie dva tyzdne som otvorena uz na 3 cm a v kultivacii nasli e.coli a enterococus fecalis, tak uzivam dalsie antibiotika, + infuzie gynipral, kedze mi od začiatku zaroven tvrdne brusko, lekari pripisuju tento môj hroziaci predcasny porod infekciam, vraj som s tym uz otehotnela, nemala som vsak ziadne problemy, v prvom trimestri mi bola robena kultivacia, v tehotenskej knizke mam zapisane e. coli, ale liecena som nebola,

    Chcem sa teda opytat, ci mohli alebo mozu mat tieto infekcie negativny vplyv na vyvin plodu, ci mohlo dojst k nejakemu poskodeniu, pripadne, ci moze byt dieta ohrozene pri porode

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    síce sa vie, že infekcie sa podieľajú na predčasnom porode ale nevie sa, ktoré presne a ako, a je divné, prečo u niekoho sposobia predčasný porod a u niekoho nie. Uvažuje sa o mnohých faktoroch, vačšinou však je to zatiaľ iba na úrovni teórie, antibiotická liečba je veľmi sporná.
    Ak nemáte iné príznaky infekcie (teploty, zvýšené laboratórne hodnoty) tak je riziko poškodenia plodu infekciou malé.

  • bezpecna liecba ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    vo Vasej poradni v starsich prispevkoch som si precitala, ze neodporucate podavat tokolyzu vo vyssom stadiu tehu, ze niektore studia dokazali negativa na plod. Jedna sa o rizika s dlhodobymi nasledkami ?
    Trochu som nedoverciva, v 33 a 34 tt mi bola podavana tokolyza (isoptin a salbutamol 3x denne) nakoniec predcasny porod zatial nenastal, liecba bola potom vysadena a tehu pokracuje.
    Obavam sa ci to nemohlo zanechat nejake negativne nasledky na babetku.
    Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie nezanechalo, nestresujte sa, iba varujem pred zbytočný nadužívaním liekov v gravidite, každé podanie musí mať racionálny dovod.
    Isoptim a salbutamol sú bezpečné.