Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tetania

    , Autor: Michaela1994

    Dobrý deň pán doktor.mam taky problém.od 37.tt. mam problémy z ťažkým dychanim zvýšeným pulzom 110/min niekedy až 125/min trpnu mi ruky často ma boli hlava a keď mám takéto stavy tak mi je nevolno.minuly týždeň som bola u kardiológia keďže ma tam poslal môj gynekolog.ale on nič nove nezistil.mam paroxyzmalnu tachykardiu.a ziadne iné problémy. Vypísal mi lieky Isoptin 80mg.ale minuli rok mi bola zistená neurogenna tetania.nemozu byť tieto príznaky spojené stým?a ako to je z pôrodom.aky sa vtedy odporúča.teraz som v 39.tt.dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    oba príznaky môžu súvisieť so stresmi a nedostatkom magnézia. Isoptin je ideálny liek a myslím si, že sa Vám stav upraví. Pôrod by to nemalo ovplyvniť a môžete rodiť prirodzene.

Podobné otázky

  • Skrátený krčok v 22tt

    , Autor: Luckatsc

    Zdravím pán doktor,chcela by som sa opýtať.
    Dňa 30.1. ma prijali na pohotovosti pretože som mala doma krče v hornej časti brucha,medzi lopatkami a pociťovala som chvenie a tras tela.Bola to pravdepodobne tetánia a jej prejav alebo nejaké preťaženie počas dňa ale nebolo to v dolnej časti pri bábätku.No po prijati na pohotovosti mi spravili vyšetrrnie a zistili skrátenie krčku.V papieroch mám dva údaje a to: TVS: cervikometria 27mm a GV: cervix skrátený na 1,5cm,uterus dráždivý,
    vonkajšia bránka pre špičku prsta otvorená,vnútorná zatvorená,cervix polotuhej konzistencie.
    Po týždni ležania v nemocnici s vyvyšenou panvou mi dávali magnezium do žily a progesteron na zavádzanie.A po kontrolnom vyšetreni sa to nezmenilo akurat je pri údajoch dopísané: že hlavička nalieha na vchod,a Sp.:t.č.bez spootingu.
    ...Prepustili ma domov a nariadili kľudový režim,magnezium 2×denne,progesteron 2× denne.
    Chcela by som sa opýtať nakoľko je to vážne.Som z toho dosť vyľakaná pretože na fórach sú niektore pripady zašitia krčku no mne nič také nepovedali.Viete mi k tomu povedať niečo viac pretože som vystrašená.Ďakujem krásne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    27 mm nie je žiadna katastrofa, riziko predčasného pôrodu stúpa pri cervikometrií pod 25 mm.
    Nazdával som sa, že nezmysli ako vyvýšená panva sa už nikde nerobia, ale ako vidím, stále sa aplikujú nezmyselné postupy.
    Progesteron nič neskazí, v tom pokračujte a magnézium síce nepredlžuje graviditu, ale aspoň neškodí.
    Neexistuje dôkaz, že by kľudový režim znižoval riziko predčasného pôrodu alebo potratu. Všetko sa deje úplne inde, ak sa rozbehnú procesy vedúce k predčasnému pôrodu (zápal, poškodenie placenty, infekcia, imunitné procesy) tak sa predčasný pôrod (potrat) nedá zastaviť. U Vás som presvedčený, že sa nič také nedeje.
    Progesterón pri vaginálnom podaní sa vstrebáva rovno do krčka a spevňuje jeho konzistenciu, má význam pri jeho nedostatočnej funkcií.

  • Tetania a tehotenstvo

    , Autor: mellany

    Dobrý deň

    Som v 17tt mám potvrdenu tetaniu posledné 2 týždne mám takéto problémy ťažšie sa mi dýcha akokeby tlak na hrudi,niekedy pocit vnútorného chvenia,take napätie v sebe bojím sa aby som nejak neublížila bábätku beriem iba magnerot ale neviem ako to môžem ešte riešiť lebo mne to je nepríjemne mám potom aj bolesti brucha ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Tetánia predstavuje prejavy nerovnováhy niektorých iónov v krvi, predovšetkým vápniku a horčíku.
    Lieči sa podaním horčíka, aj vo vyšších dávkach, prípadne možno podať aj vápnik v kombinácií s D vitamínom. Ak nepomôže, potrebné je interné vyšetrenie aj v tehotnosti.