Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kŕčok maternice

    , Autor: Peťa0104

    Dobrý deň,
    rada by som sa opýtala. Som v 26tt. Na kontrole mi pani dr merala kŕčok. Má 3,35 CM. Povedala mi, že ak klesne pod 3cm pôjdem na hospitalizáciu. Nie je to veľmi prisne? Pri prvej dcérke som v 30tt mala kŕčok 2cm a mala som kludovy režim a liečbu doma. Dr mi povedala, že sa mám šetriť , mať kludovy režim. Pri skoro 3 ročnej dcérke nie je možné mať prísny kludovy režim. Je potrebné pri takej dĺžke krčka mať prísny kludovy režim? Je to také zle? Ostatné parametre sú všetky v poriadku. Kŕčok je tvrdy..... Je potrebné vylúčiť aj pohlavný styk? Uškodit môže aj samotný orgazmus pri inom vyvrcholení ako je pohlavným stykom? Ešte posledná otázka. Mám časté svrbenie v tomto tehotenstve, brala som už aj clotrimazol aj macmiror, teraz beriem fluomizin a masť fungicidin. Môže aj práve toto svrbenie skracovať kŕčok maternice?
    Ďakujem za informácie
    Peta

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hospitalizácia neznižuje riziko predčasného pôrodu ani u žien, ktorým naozaj hrozí.
    Hranica, kedy je potrebné niečo robiť je 25 mm, merané ultrazvukom - vaginálnou sondou. Ak by ste mala kratší krčok, tak sa podáva vaginálne progesteron, ale hospitalizácia nie je vždy nutná. Pohlavný styk ani orgazmus neškodí. Rovnako ani vaginálna mykoza nespôsobuje zmeny nálezu na krčku.

Podobné otázky

  • DEXAMED

    , Autor: Nikiiiiiiii

    Dobrý večer. Môžu sa použiť kortikoidy na vývin pľúc DEXAMED 2x počas tehotenstva? Najprv v 26tt teraz mi ich dávajú v 34tt. Stretla som sa na oddelení s prípadmi kde si nečítajú poriadne spisy tak niesom úplne spokojna.
    Ďakujem za odpoved :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    celkovo je momentálne veľký tlak, aby sa kortikoidy (dexamed) podávali iba keď je to nevyhnuté a naozaj reálne hrozí predčasný pôrod. V praxi je to vtedy ak je krčok maternice pri cervikometrii kratší ako 15 mm, inak sa kortikoidy nemajú podávať. Opakované podávanie je veľmi kontroverzné, pretože ak naozaj nehrozí predčasný pôrod, prináša viac škody ako úžitku. Ak nemáte krátky krčok, podanie kortikoidov odmietnite.

  • Pôrod??

    , Autor: Miminkuska

    Dobre ráno,
    Pán doktor poraďte mi, že či sa stresujem zbytočne alebo ide o dôvod na obavy. Dva týždne dozadu som bola na poradni, momentálne som na konci 26tt, kde mi doktor povedal že mám krčok kratší ako by som mala mať, ale stále je norme, skratka že ho mám kratší ako som mala, ale stále to nie je pod to číslo na riziko, avsak posledné dve dni, cítim bábätko oveľa nižšie v bruchu ako predtým, teraz ho cítim akoby úplne na spolu panvy, predtým som ho cítila oveľa nižšie a cítim také akoby tlmené kopance, akoby ma kopalo tak jemnejšie na mechúr alebo konecnik, ale stále cítim tie pohyby na spodu brucha, dva dni som ho vôbec necítila v inej časti, predtým sa vždy kýval a kopkal po celom bruchubteraz len na spodu, môže to znamenať nieoc zle? :(

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prosím Vás neexistuje "mať kratší krčok ako by som mala mať ale je to v norme", buď je to v norme, alebo je krčok skrátený.
    Normálna dlžka krčka je nad 25 mm. Vaše subjektívne pohyby nemusi vôbec nič zlé znamenať.
    Navrhujem navštívte Vášho lekára, nech Vám zmeria krčok maternice, ak je krčok skrátený, potrebná je liečba, ak je normálny, nič sa nedeje a máte normálnu tehotnosť. Ak sa lekár jasne nevyjadrí, zvážte jeho výmenu.

  • Krčok pred pôrodom

    , Autor: MataMata

    Dobrý deň, pan profesor, chcela by som sa vas opýtať, ako to je s krckom pred pôrodom. U moje pani doktorky som bola naposledy 18.12., to som bola akurát v 36+5 a pani doktorka mi povedala ze kŕčok ma 4 cm. Potom od 28.12. som už išla do poradne do nemocnice a pani doktorka mi po palpačnom vyšetrení do spraví napísala, ze portio vysoko, nedosahujem. Moč a tlak som mala ok, aj sono bolo v poriadku, bábätko bolo aktívne a to som bola akurát v 38+1. Včera v 39+1 som bola zas v poradni a bola som na pasoch, mala sa tam vrtela ako diva, moč a tlak boli zas ok, ale pani doktorka ma už palpačne nepozerala a ani sono mi nerobila. Ze podla pasov je všetko ok. A chcem sa teda opýtať. Keďže 10.1 mam termin pôrodu a ak dovtedy neporodim, tak mam ist zas do poradne, ze co teda pre mna znamena ten nalez portio vysoko, nedosahujem? Znamená to ze stále sa ešte u mňa nic nedeje a nevyzerá to zatiaľ na pôrod? Babatko je uz 2 mesiace dolu hlavou, ze vraj je vsetko ok pripravene pre prirodzený pôrod. Tehotenstvo prebieha cely cas ok, uzivam euthyrox 25 mg a picham si fraxiparine 0,3 ml. Tehotná som vďaka IVF. Jedine co ma teraz este napadlo a teda neviem ci to spravne pisem a chape, ze viem ze sa zvykne merat panva kvoli tomu ci je zena uzka a ci by porodila prirodzene. Tak mne zatial nikto nic nemeral. Dakujem za vase odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    o význame vyšetrenia cez pošvu ku koncu gravidity sa vedú isté polemiky, momentálne sa mu väčšinou nepripisuje výrazný klinický význam, dokonca, pri vyšetrení prstom v kanáli krčka maternice môže byť vyvolané slabé krvácanie a špinenie, alebo slabé kontrakcie.
    Podľa Vášho popisu bola hlavička plodu zrejme dosť vysoko a kolegyňa preto nenahmatala krčok maternice, lebo nemala oporu v hlavičke plodu, čo sa stáva. Nič iné sa z toho nedá vyvodiť, stačí počkať ako sa bude stav vyvíjať a 10 dní po termíne sa odporúča hospitalizácia a vyvolanie pôrodu. V súčasnosti sa pri vyvolaní pôrodu najviac sústredíme na prípravu krčka maternice pomocou balonika alebo špeciálnych tyčiniek a pôrodnú činnosť vyvolávame až keď je krčok pripravený. U nás v Ružinove máme úspešnosť vyvolávania pôrodu u prvorodičiek 82%, iba 18% žien pri vyvolávanom pôrode skončí u nás cisárskym rezom.
    Meranie panvy je úplne zastaraný a skôr škodlivý zlozvyk z minulosti, vonkajšie rozmery panvy absolútne nič nehovoria o pôrodnom kanále.

  • Skracovanie krcka

    , Autor: ewula192

    Dobry den, chcela by som sa opytat na vas nazor.

    V 20 TT SOM BOLA HOSPITALIZOVANA nakolko na poradni mi namerali skrateny krcok 2,9cm.
    Lezala som 14 dni kde mi nasadili utrogestan 2x1 + magnerot 3x1 a pocas pobytu v nemocnici som brala infuzie. Pri stere som mala pozitivny nalez na ureaplasma urealyticum >10^4ml. Po orepusteni som sledovana na poradni.
    6.12. Som bola na kontrole kde ma opat poslali na prijem z dovodu( 29tt+0)
    Vonk.: uterus veĺ.grav.m.VII.-VIII,normotonjs DK-bed edemov
    Vag:hrdlo skrstene menej ako pre clsnok, brsnka hrdlo pre pst v celom rozsahu, cez vak blan hlavicka nalieha na vchod
    SONO TVS cervix - FRD 27 mm

    POCAS HOSPITALIZACIE SOM brala 5 dni 2x infuzie magnezia + magnezium 3x2 + utrogestan 2x1
    Z vyteru mi bola opat zistena bakteria ale teraz Escherichia Coli nasledne mi nasadili Macrimor na 10 dni.

    Pocas hospitalizacie mi bol premerany krok kde sa nameral 1,8 cm.
    Z daneho dovodu mi boli podane lieky Dexamed 2x12 mg v 30 tt.


    DNES 15.12 som bola prepustena domov s odporucanim ucivat lieky magnezium 3x2, utrogestan 2x1+ dobrat macrimor.
    Pri prepusteni mam zaver:
    Vonk.: iterus velk. Grav. M. VIII, pphl, Op prav., normotonus uteri
    Vag.: hrdlo pre clanok, otvorene pre prst, caz vak blan hlavicka nalieha, klenby ciastocne vyplnene. Pv neodteka
    Pavidelne pocas hospitalizacie som chodila na CTG a tam bolo vsetko v norme.

    Bol mi nariadeny kludovy rezim ale ten dodrziavam od prvej hospitalizacie. Ja ziadne problemy nepocitujem ani tvrdnutie brucha a pohyby citim pravidelne.

    Cim moze byt sposobeny moj stav a jeho zhorsenie ? Je mozne ze dietstko donosim aspon do 36 tt ?

    Este doplnim ze v 1/2023 som podstupila kyretaz nakolko islo o zamlcany potrst mohlo to ovplyvnit skrwcovabie krcka ?
    DAKUJEM

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri krčku nad 25 mm je riziko predčasného pôrodu rovnaké ako má bežná populácia.
    Pri krčku pod 25 mm sa odporúča spraviť ešte vyšetrenie na fetálny fibronektín, ak by bolo negatívne, riziko predčasného pôrodu sa znižuje.
    Ureaplazmy v pošve majú veľmi nejasný efekt na riziko predčasného pôrodu, už sa považujú väčšinou za bežnú flóru. Za nebezpečné sa skôr považuje neprítomnosť laktobacilov v pošve, než prítomnosť niektorých konkrétnych baktérii.
    Kyretáž vo Vašej minulosti je vážnym rizikovým faktorom pre predčasný pôrod, je škoda, že ste si ju nechali spraviť, zamlčané potraty sa už riešia tabletami, práve kvôli riziku predčasného pôrodu.
    Kľudový režim tehotenstvo nepredlžuje, zvyšuje však riziko trombozy končatín, preto by bolo dobré, aby ste dodržiavali bežný režim aj s prechádzkami, aby ste trombozu nedostali.
    Takže to zhrnie, Utrogestan vaginálne určite užívajte ďalej, spevňuje krčok maternice. Stačí sledovať dlžku krčku, ak by sa držala okolo tých 18 mm (závisí často aj na meraní), tak je riziko predčasného pôrodu malé. Kúpte si probiotiká do pošvy, a nemusíte prísne ležať. Ak máte záujem, stavte sa u nás v poradni, premeriame krčok a spravíme aj fetálny fibronektín.

  • Tvrdnutie brucha v 17 tt

    , Autor: Mice169

    Dobrý deň. Je to.moje druhé tehotenstvo. Tvrdnutie brucha poznám, ale vo vyššom štádiu okolo 35 tt. Teraz som v 17 tt a tvrdne mi počas dňa bruško. Dnes som začala kvôli tomu s užívaním magnézia. Žiadne iné problémy nemám, bolesti, výtok ...

    Prosím vás, kedy to môže byť nebezpečné, resp.kedy navštíviť lekára? Je vôbec nejaké riziko pri tvrdnutí bruška? Ďakujem za odpoveď ????

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samotné tvrdnutie nie je nebezpečné, problém vzniká vtedy, ak sa skracuje krčok maternice. Ak by hrozil potrat v dôsledku kontrakcii maternice, nevieme ho zastaviť, pretože väčšinou sa jedná o infekciu alebo iný závažný stav plodu. Pri nasledovnej poradni Vám lekár vyšetrí dlžku krčku a podľa toho sa uvidí prognóza.