Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,568 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • zvysene afp

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Som v 16.tyzdni a nemam dobre vysledky afp:
    Biochemicke riziko pre Trisomniu 21 1:84
    Riziko spojene s vekom 1:889
    Riziko defektu neuralnej trubice 1:4245

    Merane serove hodnoty:
    AFP 14,9 0,57 MoMs
    hCG 79087,6 2.61MmMs

    Screening trisomnie 21 je nad cut-off hodnotou,ktora predstavuje zvysene riziko.

    Chcela by som Vas velmi pekne poprosit keby ste sa vyjadrili k tymto vysledkom a aky rozmer postihnutia hrozi babatku.Su to velmi zle vysledky?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Jedna žena z 84, ktoré by mali rovnaké výsledky ako vy, by čakala dieťa s Downovým syndrómom, je na Vás, či toto riziko prijmete alebo radšej podstupite odber plodovej vody, kde sa riziko vyluči alebo potvrdí.

Podobné otázky

  • zvysene AFP

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    vysledky triple testu mam nasledovne:
    vek podla PM: 15+6
    vek podla CRL: 15+3
    MS-AFP: 73.52 kiu/l, 2.34 MoM
    riziko NTD: 1 v 120

    doktorka mi povedala ze je to v poriadku.
    mam uz jedno dieta, 3 rocneho chlapca, uplne bez komplikacii.
    citala som ze NTD je aj geneticky podmienene a vyskytuje sa na 95% u prveho dietata.
    ja nemam v priamej vetve takuto VV a toto je druhe tehotenstvo.
    znamena to ze je riziko relativne nizke alebo je tych 1/120 realnych?
    je zvysena hodnota AFP v krvi vzdy signalom ze nieco nie je v poriadku?
    v 20+0 idem na 3D ultrazvuk, moze tento na 100% skontrolovat chrbticu?

    dakujem, zuzana.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nekrytý rázštep sa dá poznať ultrazvukom a takmer na 100% vylúčiť, ale vyššie AFP v krvi ešte nemusí znamenať rázštepovú vadu, ale aj inú komplikáciu, je vhdoné tehotnosť sledovať.

  • AFP

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, Pan Doktor.
    Aktualne som v 19+2 hebd, podla poslednej menstruacie +3 tyzdne.
    Vcera som dostala vysledky krvi robene v 16tt. Doktor povedal, ze mam dobre vysledky. Poslal ma objednat sa na morfologiu, objednali ma na 14/4.
    Doma som si vsak vsimla, ze mam vo vysledkoch pisane 1: 167 pre Risk values for neural tube defects. Hodnoty su: beta-HCG volny - 9,71 ng/ml, afp 76 IU/ml.
    AFP Result:76, median 32,64, corr Mom: 2,33
    fr. beta hCG Result 9,71, median 12,68, corr Mom: 0,77
    Risk values trisomy 21: 1: 6025
    Risk values trisomy 18: 1:48398
    Risk values for neural tube defects: 1:167

    Zistila som akurat, ze obycajne risk byva 1: 1000, co je u mna asi 7x vyssi. Rada by som sa spytala, ci sa musime znepokojovat, kedze musime pockat 2 tyzdne do ultrazvuku, alebo ci je to bezny vysledok a zatial sa niet z coho znepokojovat. Na amniocentezu ma neposlali.
    Dakujem velmi pekne za Vasu radu,
    Hena

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    výsledky medzi 1:100 a 1:1000 berieme ako tzv. šedú zónu, kedy si matka može zvoliť amniocentézu, alebo sa ponúkne podrobný ultrazvuk, ktorý spresní výsledok.
    U defektu neurálnej trubice vačšinou stačí presný a podrobný ultrazvuk, ktorý vylúči defekt a amniocentéza nie je potom potrebná.
    Inak zvýšené AFP v krvi možu byť prejavom aj tzv. sick placenta syndrom, kedy sú normálne hodnoty v plodovej vody a vyššie v krvi, placenta ich prepúšťa vo zvýšenej miere k matke. Vtedy sú zvýšené riziká niektorých placentárnych komplikácii.

  • Riziková gravidita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor.
    V 14 tt som začala intenzívne krvácať -ABORTUS IMINENS /vraj kôli hematómu/ v nemocnici som strávila 8 dní, liečba Kanavit,Diconyne, Duphaston, Guajacuran, Spasmopan. V poslednom dni hospit.robeny UTZ - palp.uterus normotonický, veľkosťou zodpovedá amnorrhoe, krčok formovaný, zatvorený. Vitálna gravidita, jeden plod, rozmery plodu zodpovedajú 13+6t. Placenta na ZS, prekrýva v celom rozsahu vnútornú branku, pl.voda norm.množstvo, nad amniálnou dutinou prítomný obsah zmiešanej echogenecity v.s.hematóm v resorpcii. Placenta preavia centralis, abortus immines in gr.m.IV hbd 14.
    Pre tento nález som bola doporučená na vyššie pracovisko - konziliarne UZ vyšetrenie. Tam som bola objednaná na 3.05.2010, ale lekár mi UTZ nerobil, nakoľko mi ho robili pred týždňom pri prepustení. Poučil ma o kľudovom režime i o veľkej šanci, že sa placenta posunie nahor. Spomenula som mu aj obtiaže, hnedé špinenie, sťahy, pichanie....na čo mi povedal, že je to prirodzené a objednal ma na vyšetrenie + UTZ dňa 17.5.2010 / to mi sestra povedala že je nutný UTZ aj preto,lebo mám zvýšené AFP/. Stále užívam Duphaston 2x denne, Magne B6 3x denne a Ascorutin 1x.
    Hnedé špinenie mi dňa 7.5.2010 prestalo, mala som ho už iba žlté, po 4 dňoch sa mi objavilo opäť a je silnejšie, mám stále fľak na vložke+pri každom navštívení WC po utretí, najhoršie po stolici. Tiež mávam časté sťahy, ako keby menštruačné kŕče, ktoré sa objavujú často, taktiež občas bolesti v oblasti krížov.. Väčšinou sa snažím polihávať..Kedže som podľa PM /12.01.2010/ v 17 tt, môžem sa niečoho obávať? Je to ďaľšie špinenie možnosťou, že hematom sa stále vyplavuje? NA UTZ idem 17.5.2010, počkám ako sa to vyvinie? Stále cítim strach, že niečo nie je v poriadku, že môžem potraťiť...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno možete potratiť, ale nedá sa to nijako ovplyvniť, musíte počkať ako sa to vyvinie, ak začnete silno krvácať okamžite musíte do nemocnice, Uvedené lieky sú naprosto neúčinné, ale dávajú sa, neškodia. Všetko si musí príroda vyriešiť sama, je možné, že plod prežije a placenta sa vytiahne vyššie.

  • pomoc

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor potrebujem poradit ohladom sona dna 15.12.my bol robeny morfol.ult. podla toho som bola 16-17tt doktor my napisal ze som v 17tt dietatko vazilo okolo 170g a potom som bola tiez na ult.29.12. a podla toho lekara som bola v 19-20tt povedal ze som v 20tt a dietatko vazilo 342g ,sona sa my robily pre zvysene AFP 58 ale my obydvaja povedali ze vsetko je v poriadku,posledna men.som mala 11.8.neviem ci teraz mam dobre vyratane tyzdne ci je vsetko ok?a este by som chcela podstupit 3d ult.ale bojim sa ci nejako neublizim dietatku ked som bola tolko raz uz na sone?a este k tomu ma kazdy mesiac pozrie aj moja lekarka,ako by ste my poradily?dakujem pan doktor

  • sono

    , Autor: Registrovaný používateľ

    pan doktor chcela by som V as poprosit o radu,chcela by som podstupit 3d sono ale lekarka my to neodporucila ze to vraj velmi osvetli plod,kedze som v decembri kazdy tyzden bola na sone pre zvysene AFP58 ,pan doktor mozem teda podstupit 3d a v kolkom tyzdny je najlepsie ist nan? dakujem za radu velmi my pomahate s pozdravom ps momentalne som podla PM 21+0 a podla sona 20+0,