Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kyretaz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,som 4 tyzdne po kyrete /5+3TT missed abort/.Vsetko prebehlo v poriadku,spinila som +-tyzden a bolesti som nemala. Gynekolog mi odporucil kontrolu po prvej menstruacii. Chcem sa spytat,kedy je vhodne zacat s pohlavnym stykom,kupanim a kedy by som sa mohla zacat znovu snazit o otehotnenie. Odvsadial pocujem vela nazorov,dokonca aj lekari mi vraveli kazdy inak. Bolo to moje prve tehotenstvo-planovane,na prvy pokus to vyslo,bola som po agolutine/cysta na pravom vajecniku 22mm-zevraj zanik zlteho telieska/.Mam 24 rokov,lieky neberiem okrem euthyrox 100 a cyklus mam od 30-35 dni. Inak osetrujuci lekar mi povedal,ze abort moze byt sposobeny aj nepravidelnym cyklom...?A je normalne,ze mam stale velmi citlive a zvacsene prsia a nafuknute podbrusko?Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v 5+3 sa určite nedá spoznať missed abortus !!!!!!
    v tomto týždni ešte nie je možné nájsť plod ani akciu, neverím, že Vám niekto urobil kyretáž.
    14 dní sa nekúpte a nesexujte a o tehotnosť možete sa usilovať po ďalšej menštruácii.

Podobné otázky

  • Anembryomola a samocistenie

    , Autor: Jana222

    Dobry den, bola mi diagnostikovana anembryomola. Pred tyzdnom HCG bolo vyse 1300 a vcera uz bolo presne 21800. Som ca 11.tyzden, zatial este HCG stupa a sliznica maternice je vysoko. Na dalsi odber mam ist 15.04.2024. Moj gynekolog ma strasi nejakou invaziou, ak nepojdem na kyretaz. A na prijm.ambulancii gynekologie zasa odporucaju este pockat na spustenie krvacania samovolne. Bolesti ani tazkosti nemam, krvacanie zatial neprislo. Moja otazka znie, dokedy najneskor mozem cakat na samovolne cistenie? Rada by som cakala tak dlho, ako sa bude dat, kym sa krvacanie nespusti samo. Aby som sa vyhla kyretazi. Naozaj mi hrozi a o kolko dni ca ta trofoblasticka choroba? Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hladiny HCG sú naozaj vysoké a ak nie je vidno plod v maternici, určite je potrebné stav vyriešiť, a závisí podľa velkosti ultrazvukového nálezu, buď treba podať misoprostol (liek na čistenie maternice), alebo urobiť kyretáž. Ale už by som nečakal, pri takýchto hodnotách.

  • V com mohol byt problem?

    , Autor: Melly2

    Dobry den, 4. Januara som mala poslednu menstruaciu a otehotnela som. Ked mi 5 dni meskala menstruacia, isla som na krv a hcg som mala 3000. Vsetko pekne islo. V 8tt mi Dr povedal, ze je mensi o tyzden/dva, mali sme uz aj akciu srdca. Vcera som bola podla ms presne v 10. tyzdni a povedal, ze je o 3 tyzdnov mensie, teda zodpoveda 7 tyzdnovemu, a uz nebije ani srdciecko. Co sa mohlo stat? Na zaciatku som aj spinila 4 dni, nedal mi peogesteron. Pri dalsom ruzovom spineni mi uz dal. Je to kvoli tomu? Alebo embryjko bolo nezdrave? Keby som mala problemy s imunitou, tak embryjko vyhodi hned? Ja som citila, ze som slabsia, aj alergiu som dostala na kozmetiku, ktoru roky pouzivam, podla mna imunita pekne prijala.

    Na antifosfolipidove protilatky som bola testovana hned, ako som sa dozvedela, ze som tehotna. Vysli mi negativne, vsetko bolo v poriadku a predsa...

    Som strasne smutna a sklamana…

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    došlo k vnútromaternicovému odumretiu plodu, volá sa to zamlknutý potrat. Je to pomerne časté (asi 15% tehotenstiev), pravdepodobne sa nejednalo o zdravý plod, je to často otázka náhody, či sa stretne zdravá spermia so zdravým vajíčkom. Netreba žiadne vyšetrenia, pretože nič sa skoro nikdy nepotvrdí. Hlavne si nedajte robiť kyretáž a nech Vám podajú tablety na vyčistenie maternice. Potom môžete znova otehotnieť.

  • 6tt+6 bez akcie srdca

    , Autor: Hanam

    Dobrý deň pán doktor, podľa poslednej menštruácie (4.11.) by som mala byť v 6tt+6. Bola som už 3x na kontrole (ja som si to nevyžiadala, to bol postup mojej lekárky). 4tt+3 nevidela nič, iba vysokú sliznicu maternice. 5tt+3 gestačný vačok a dnes 6tt+6 žĺtkový vačok plus embryonalny terčík 25mm, ale bez akcie srdca. Plod ale veľkosťou podľa UZV zodpovedá 5tt+6. Povedala, že mám prísť znovu o týždeň, ak to bude bez akcie srdca, tak ma pošle na kyretaz. Nie je to skoro? Dokedy je vhodné čakať na akciu srdca? Ťažkosti nemám žiadne. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite počkajte aspoň 14 dní, nikam sa netreba ponáhľať, a ak by to aj bol zamlčaný potrat, nedávajte si v žiadnom prípade robiť kyretáž, už máme k dispozícii lieky na vyprázdnenie maternice. Operačný výkon je už v súčasnej dobe obsolentný.

  • Skracovanie krcka

    , Autor: ewula192

    Dobry den, chcela by som sa opytat na vas nazor.

    V 20 TT SOM BOLA HOSPITALIZOVANA nakolko na poradni mi namerali skrateny krcok 2,9cm.
    Lezala som 14 dni kde mi nasadili utrogestan 2x1 + magnerot 3x1 a pocas pobytu v nemocnici som brala infuzie. Pri stere som mala pozitivny nalez na ureaplasma urealyticum >10^4ml. Po orepusteni som sledovana na poradni.
    6.12. Som bola na kontrole kde ma opat poslali na prijem z dovodu( 29tt+0)
    Vonk.: uterus veĺ.grav.m.VII.-VIII,normotonjs DK-bed edemov
    Vag:hrdlo skrstene menej ako pre clsnok, brsnka hrdlo pre pst v celom rozsahu, cez vak blan hlavicka nalieha na vchod
    SONO TVS cervix - FRD 27 mm

    POCAS HOSPITALIZACIE SOM brala 5 dni 2x infuzie magnezia + magnezium 3x2 + utrogestan 2x1
    Z vyteru mi bola opat zistena bakteria ale teraz Escherichia Coli nasledne mi nasadili Macrimor na 10 dni.

    Pocas hospitalizacie mi bol premerany krok kde sa nameral 1,8 cm.
    Z daneho dovodu mi boli podane lieky Dexamed 2x12 mg v 30 tt.


    DNES 15.12 som bola prepustena domov s odporucanim ucivat lieky magnezium 3x2, utrogestan 2x1+ dobrat macrimor.
    Pri prepusteni mam zaver:
    Vonk.: iterus velk. Grav. M. VIII, pphl, Op prav., normotonus uteri
    Vag.: hrdlo pre clanok, otvorene pre prst, caz vak blan hlavicka nalieha, klenby ciastocne vyplnene. Pv neodteka
    Pavidelne pocas hospitalizacie som chodila na CTG a tam bolo vsetko v norme.

    Bol mi nariadeny kludovy rezim ale ten dodrziavam od prvej hospitalizacie. Ja ziadne problemy nepocitujem ani tvrdnutie brucha a pohyby citim pravidelne.

    Cim moze byt sposobeny moj stav a jeho zhorsenie ? Je mozne ze dietstko donosim aspon do 36 tt ?

    Este doplnim ze v 1/2023 som podstupila kyretaz nakolko islo o zamlcany potrst mohlo to ovplyvnit skrwcovabie krcka ?
    DAKUJEM

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri krčku nad 25 mm je riziko predčasného pôrodu rovnaké ako má bežná populácia.
    Pri krčku pod 25 mm sa odporúča spraviť ešte vyšetrenie na fetálny fibronektín, ak by bolo negatívne, riziko predčasného pôrodu sa znižuje.
    Ureaplazmy v pošve majú veľmi nejasný efekt na riziko predčasného pôrodu, už sa považujú väčšinou za bežnú flóru. Za nebezpečné sa skôr považuje neprítomnosť laktobacilov v pošve, než prítomnosť niektorých konkrétnych baktérii.
    Kyretáž vo Vašej minulosti je vážnym rizikovým faktorom pre predčasný pôrod, je škoda, že ste si ju nechali spraviť, zamlčané potraty sa už riešia tabletami, práve kvôli riziku predčasného pôrodu.
    Kľudový režim tehotenstvo nepredlžuje, zvyšuje však riziko trombozy končatín, preto by bolo dobré, aby ste dodržiavali bežný režim aj s prechádzkami, aby ste trombozu nedostali.
    Takže to zhrnie, Utrogestan vaginálne určite užívajte ďalej, spevňuje krčok maternice. Stačí sledovať dlžku krčku, ak by sa držala okolo tých 18 mm (závisí často aj na meraní), tak je riziko predčasného pôrodu malé. Kúpte si probiotiká do pošvy, a nemusíte prísne ležať. Ak máte záujem, stavte sa u nás v poradni, premeriame krčok a spravíme aj fetálny fibronektín.

  • Plod bez akcie

    , Autor: He

    Dobrý večer, mávala som nepravidelnú menštruáciu 43 niekedy 46 dní. Po poslednej menštruáciu som bola v 10 a 12 deň cyklu na folikulometrii čo bolo konkrétne 2. a 4.10.2023 a mám doktor mi povedal, že folikul nerastie, cyklus bude anovulačný a predpísal mi hormonálne lieky, ktoré som mala začať brať v piaty deň nasledujúceho cyklu. Cyklus však nedorazil, testy boli pozítívne, a krvné testy potvrdili gravidity. Na sone dňa 10.11., mi pán doktor potvrdil gravitidu, s tým, že vak sa vytvoril, ale plod ešte nie je vidieť. Dnes dňa 15.11. sme zopakovali krvné testy, hodnota HCG bola značne vyššia - zodpovedajúca 7 týždňu tehotenstva. Na sone bola vidieť malá guľka - plod, avšak pán doktor ma upozornil, že plod je bez akcie a že sa nevyvíja - vraj na 7 týždeň by mal byť podstatne väčší a že to pre mňa môže skončiť kyretážou. Nemám žiadne bolesti, žiadne špinenia, trápia ma ranné nevoľnosti. Vyplašila som sa, ale nemôže sa pán doktor mýliť? Vzhľadom na to, že mám dlhé cykly a keďže som otehotnela, dedukujem, že k ovulácii muselo dôjsť podstatne neskôr. Viem že plod sa každý deň vyvíja ale ak pred ani nie týždňom, plod ešte nevidel a zrazu konštatuje nevyvíjanie plodu, nie je to len tým, že môžem byť v nižšom týždni tehotenstva ako dedukuje z výsledkov HCG? ďalšie kontrolné sono mi naplánoval o 2 dni. Je možné počkať ešte ďalší týždeň a sledovať vyvíjanie plodu alebo sa zmieriť so záverom pána doktora? ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade treba určite počkať minimálne 7-10 dní, nedajte si so sebou nič robiť.
    A v druhom rade, ak by náhodou to bolo aj zamlčané tehotenstvo, trvajte na liečbe pomocou liekov a nedajte si robiť chirurgický zákrok. Lieky už sú k dispozícií a sú oveľa šetrnejšie. Ale ako píšem, počkajte aspoň 7 dní na opakovanie ultrazvuku! Aby náhodou nepoškodili zdravý ale mladší plod.