Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,513 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • otazocka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    rada by som sa spytala,tak ako existuje moznost falosne pozitivnych triple testov, existuje aj moznost falosne negativnych? ci ked vyjdu negativne, uz sa nemusim bat ze babo bude mat geneticke postihnutie? dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tripple testy nie sú falošne pozitívne ani falošne negatívne.
    Výsledkom trippletestu je individuálne riziko genetického poškodenia. A ako vysoké riziko, kedy je potreba odberu plodovej vody je vyššie ako 1 ku 100, znamená to, že zo sto žien s rovnakými výsledkami má 99 zdravé dieťa a jedna dieťa geneticky nezdravé. pri výsledku 1 ku 1000 a nižšom sa už riziko považuje za nízke, ale stále jedna žena s 1000 má dieťa postihnuté.

Podobné otázky

  • ICSI a amniocentéza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Som po IVF - ICSI (bez predimplantačnej diagnostiky) a lekár z CAR mi doporučil amniocentézu kvôli ICSI. Máme obaja s manželom 30 rokov a žiadne genetické ochorenia v rodine. V čase odberu (oplodn.) mal manžel spg. v poriadku. Je to naše prvé IVF. Rada by som vedela Váš názor, či je amnio v mojom prípade nutná, teda za predpokladu, že výsledky prvotrimestr. screeningu by vyšli v poriadku. Som v 9tt. a na prvú kontrolu som objednaná v 10tt. takže ešte nemám žiadne vyšetrenia. Ešte by som sa rada spýtala do ktorého týždna sa môže robiť morfolog. ultrazvuk v prvom trimestri? A či má rovnakú dôležitosť ako ten v 20tt.? Alebo stačí jeden? Myslím, že by mi to pomohlo pri rozhodovaní sa pre amnio, ktorej sa neskutočne bojím, lebo to 1%-né riziko potratu sa mi zdá obrovské, nakoľko sme sa o dieťa snažili roky. Mám krvnú skupinu Rh-negat. a manžel Rh-pozit. takže asi aj tým by som si mohla niečo pri amnio skomplikovať?

    A ešte jedna otázočka: Je bezpečné užívať od druhého trimestra antidepres. Citalec? Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    umelé oplodnenie má tú nevýhodu, že dá šancu aj nezdravej spermii, a určitá šanca na genetický vadu je spojená aj s tým.
    Ak máte skríningy negatívne, tak AMC nie je plne indikovaná, lebo zrejme riziko AMC je vyššie než riziko genetickej anomálie. Vhodné je dokladné UZV sledovanie, ktoré riziko ešte sprení. Krvná skupina s tým nemá nič spoločné,a Citalec sa má braťak psychiater to uzná za potrebné.

  • otazocka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p.doktor, Mám na Vás takuto otazku, vcera som navstivila pohotovost nakolko som necitila pohyby babatka som v 37 tt nastastie islo o zbytocny poplach a vestko bolo o.k babetko iba spalo,sluzila tam jedna porodna asistentka kt. mi ukazala ako babatko budit. Stacila mi miesto v podbrusku presne tam kde ma babatko ulozenu hlavicu a 2 krat ako keby ma ustipla a tak tochu stacila k sebe ako keby dva prsty a tak potriasla zo strany na strannu, pan doktor nemohla tym nejak ubliziz malickemu bola som z toho hotova ale na nic som sa nezmohla kedze som bola cela vystresovana,nemam tam ani modinu nic len ma pobolieva odvtedy v podbrusku ale to je asi tym ze som uz v 37tt.Pan doktor je dietatko dost chranene placentou a polod.vodou nemohla mu nejak ublizit na havicke,hrozne sa bojim ci mu nejak neublizila ja si cele tehotenstvo davam pozor aby som sa neudrela na brusko a ona mi predvedie nieco taketo....Babetko ma kopka nadalej ale tie jej hmaty urcite skusat nebudem,len dufam ze vie co robi kedze je uz dlhodoba porodana asistentaka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite nikto nikomu neublížil.
    Ak dieťa spí a matka je kvoli tomu vystresovaná, prípadne ak je kardiotokografický záznam patologický, možno prebudiť dieťa niektorými neškodnými manévrami.

  • PREKLAMSIA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, moja otázočka sa týka predošlého tehotenstva a zároveň aj možno buducého. V 1 tehotenstve som mala od 30 tt problémy z k.tlakom, bola som hospitalizovaná tam my povedali že mám hypertenziu a preklamsiu. Aká je pravdepodobnosť že sa mi to môže zopakovať aj počas 2 tehotenstva a ako sa môžem tomu vyhnúť. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko máte naozaj zvýšené, ale nepíšete, ako to dopadlo, či to naozaj bola preeklampsia (to by ste rodila skor a dieťa by bolo asi menšie).
    Niektoré štúdie doporučujú na začiatku Ďalšej gravidity anopyrín, malo by to znížiť riziko opakovania.

  • Tehotna s danou?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Mala by som na vas takuto otazočku. Uz rok mam zavedene vnutromatern.teliesko danu. Som velmi spokojna,az doteraz. Posledny tyzden ma pobolievaju prsia,konkretne bradavky, mam nafuknute brucho, posledna menstruacia,kt.bola asi pred 2tyzdnami bola tiez divna. Mala som ju tyzden,ale len 2dni som mala poriadnu MS, ostatne som mala špinenie. Asi tyzden po MS som mala tak 2dni taky hnedočerveny,viac červeny vytok. A teraz mam zvyseny vytok,ale biely.Mozem byt tehotna aj ked mam to teliesko dana zavedene? Viem ze ziadna antikoncepcia nie je stopercentna. A druha otazočka by bola či je to zle,ked otehotniem aj ked mam to teliesko. Ci je nejako dietatko ohrozene. A ci sa to teliesko musi okazite vybrat.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    aj pri vnútromaternicovom teliesku možete byť tehotná, riziko zlyhania je cca. 7 prípadov na 100 žien.
    Ak ste tehotná, potom máte vyššie riziko mimomaternicovej gravidity, určite si spravte čo najskor tehotenský test, ak bude pozitívny, navštívte gynekológa.
    Ak budete tehotná v maternici, máte vyššie riziko potratu, ale obvykle sa plod zdarne donosí a porodí aj s Danou.

  • Ranka na maternici + polip

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.

    Vážený pán doktor, pred 2 mesiacmi som bola na preventívnej prehliadke a gynekológ mi našiel ránku na maternici a polyp o veľkosti 0.5 cm. Bola mi robená cytológia, ktorá je OK: Ja som v júny otehotnela. Aký to môže mať dopad na priebeh tehotenstva? A ešte jedna otázočka. Pri prvom tehotenstve som mala skrátený krčok maternice, bola som hospitalizovaná 18 dní, brala som magnézium inj. no krčok sa aj tak skrátil o 0.5 cm. Nakoniec som porodila v termíne. Dnes som sa dočítala, že skracovanie krčka po 32 týždni je nebadateľné, takže treba vydržať do 32.týždňa a potom všetko bude OK. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    polyp a ranka nevadia.
    Čo sa týka predčasnéh pôrodu, skracovanie krčka je veľmi nepresný ukazateľ, naprostá vačšina žien ktoré majú "skrátený" krčok neporodí predčasne.