Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Progesteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,

    mala by som otazku ohladom podavania progesteronu vaginalne (7 mesiac ) do 34tt.

    Je nejaky rozdiel medzi liekmi Progestenalle 200 a utrogestan? Ktory je lepsi v pribalovom letaku utrogestan je napisane ze sa pouziva vaginalne v pripade predcasneho porodu pri progestanelle nie je a i tak mi bol predpisany. Mam trosku obavy ci bol spravne urceny.

    Bol mi dany preventivne. Oplati sa ho brat preventivne nie su nejake vedlajsie ucinky na dietatko v brusku? Mam hydronefrozu ktora sa zhorsuje tak z dovodu toho asi mi bolo predpisane keby drazdila oblicka maternicu. je mozne ze zvacsujuca sa oblicka moze spustit porod?

    v Pripade ze ho vysadim v tom 34 tt nespusti sa pri poklese hormonu porod?

    a este otazocka mam asi hranicny hemoglobin z Krvneho obrazu bol mi predpisany Maltofer... je to bezpecný liek v tehotenstve? zlozenie v pribalovom letaku je aj z takych zloziek ktore ak napisem do googlu vyskocia strasne veci. tak ma to znepokojilo. Ale nebolo mi vobec vysvetlene co znamena ked ma zena v tehotenstve nizke zelezo co sa moze stat s dietatkom v brusku je ohrozene? co mu hrozi?

    vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    progesteron do pošvy (utrogestan, progestanelle) sa dáva v týchto dvoch prípadoch
    - žena v minulej tehotnosti predčasne porodila
    - žena má skrátený krčok, menej ako 25 mm.
    Inak podávanie nebolo overené štúdiami. Liek je bezpečný, ale mal by sa podávať iba keď je na to dôvod. Dilatácia obličky nie je dôvod na podávanie progesteronou a predčasný pôrod sama o sebe nespúšťa.
    Progesteron do pošvy účinkuje tak, že spevňuje štruktúru krčku a bráni jeho skracovaniu. Vysadením sa predčasný pôrod nespustí.
    Maltofer je bezpečný. Chudokrvnosť v tehotnosti zvyšuje riziko rôznych komplikácii, preto sa železo štandardne podáva ak je potrebné.

Podobné otázky

  • Cervikometria 25mm,21tt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň Pán doktor,
    v 21tt mi bol nameraný krčok 25mm, daná liečba Progesteron,Magnerot,kľudový režim.
    T.č.24tt nález rovnaký,drží to zatiaľ.
    Viem, že každý organizmus ženy je iný, ale máte skúsenosti,aby nám to vydržalo aspon najbližšie 3m? Vyhli sa možnej hospit., kedže doma mam 10m dieťa. Každá kontrola je pre mňa riadny stres či sa to opäť neskrátilo alebo či stojíme na tom istom ;)
    Prvé teh.som mala to isté len vtedy sa krčok skrátil až v 30tt na 16-17, 2týž hospit.,tá istá liečba, dokonca som prenášala,pôrod mi vyvolávali a skončilo to akút.sekciou.
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak ste prvý pôrod neporodila predčasne tak riziko že by ste rodili predčasne teraz je pomerne malé. 25 mm je hraničný nález.
    Hlavne Vás chcem varovať pred kľudovým režimom, nikde nie je dokázané, že by znižoval riziko predčasného pôrodu ale spôsobuje rednutie kostí a zvyšuje riziko trombozy. Samozrejme vynechajte namáhavé aktivity ale žite pomerne normálny život s prechádzkami.

  • Krcok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň som 15+3tt a pred 4 dňami má hospitalizovali v nemocnici.Zacala som krvácať , nie veľa ale vždy po malej potrebe.Zaver cervix 26mm , pootvorené pre špic prsta s funnelingom 8mm. Predpísaný progesterón 0-0-1.O zošiti krčku mi zatiaľ nikto nehovoril má v tomto prípade opodstatnenie?ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je veľmi problematické hodnoti´t dlžku krčku v takto malej gravidite. K tomu aj zakrvácanie môže byť známkou hroziaceho potratu, pri ktorom zašívanie nemá význam, pretože príčina nie je v krčku, ale v maternici. Osobne by som Vás iba sledoval ako sa situácia vyvinie, ak u Vás vážne hrozí potrat, nič ho neodvráti.

  • Hluk v tehotenstve a progesteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem s opýtať musela som dnes prejsť popri robotníkov, ktorý práve vŕtali. Asi priklepovovou vŕtačkou (105dcb) . Prešla som pri nich a potom ešte asi cca 2 minútky v tom hluku stala. Som v 8 mesiaci je možné že sa niečo bábätku stalo? Mám veľký strach aby neohluchlo v brusku.

    Snažím sa hluku vyhýbať ale tomu som sa nemohla vyhnúť musela som okolo nich prejsť a nevedela som kedy prestanú vŕtať.

    Ešte otázočka, ohľadom progestanelle vkladaním do posvy, ak sa sem tam objaví pálenie počas dňa. je to v poriadku či sa jedna o nejakú alergickú reakciu? A ak by bola alergick reakcia je nebezpečná pre bábätko v brusku alebo ide iba o môj nepríjemný pocit?

    Vopred dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bežný hluk aj zo stavby alebo z letiska pri jednorázovej expozícii sluch plodu neovplyvní.
    Nad druhú otázku je ťažko odpoveda´t, ale asi sa nejedná o alergiu, lebo to by boli príznaky viac intenzívne, plod nie je ohrozený.

  • Progesteronelle

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem spýtať na progesteronelle. Manžel mi kúpil progesteronelle a zabudol a nosil ho dva týždne v aute aj v tých teplotách. Doma mi ho vyložil a akosi zabudol povedať že ho nosil v aute v tomto teple tak dlho. Ráno som otvorila balenie a jeden si vložila až potom došlo na to že bol vo vysokych teplotách a v letáku je iba do izbovej teploty. Tabletka bola tvrdá normálna nezapachala tak som nemala podozrenie že by bolo niečo zle. Chcem sa spýtať či sa môže niečo stať bábätku alebo mne keď bol liek vystavený takým horúčavám po dlhšiu dobu? Som 28+2 tt ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie som farmaceut a naozaj neviem, či sa mení teplom štruktúra látky, osobne si myslím, že maximálne môže stratiť účinnosť. Ale nemala by škodiť.

  • progesteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Este otazka k uzivaniu progesteronu,

    je taketo preventivne uzivanie v poriadku. (naordinovane na zaklade predchadzajucich skusenosti kde som bola uz v tomto tyzdni so skratenym krckom a otvorena na spic) tak mam pobrat progestenalle200 do 34 tyzdna. preventivne velmi sa bojim o babatko v brusku ci mu to neuskodi ( kedze je to len preventivne) na druhej strane vie taketo mesacne uzivanie progesteronu posilnit krcok a donosit dietatko do terminu?

    som len v strese lebo rozhodnut sa ci je to potrebne ci nie je tazke. Ospravedlnujem sa za neustale otazky.

    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je otázka, či ste naozaj v predošlej gravidite predčasne porodili. Ak áno, je podávanie progesteronu do pošvy plne indikované. Ak nie, závisí na aktuálnej dlžke krčku meranom ultrazvukom, ak je kratší ako 25 mm, je progesteron indikovaný.