Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,077 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • trombofilia

    , Autor: romana699

    Dobrý den pan doktor. Bola som na vysetreni na hamatologii,som v 24.t. Zistili mi vrodenu a ziskanu trombofiliu s predispoziciou k tromboembolizmu,kardiovaskularnemu ochoreniu a tehotenskym komplikaciam.
    - hyperkoagulacia vo vnutornom systeme hemostazy
    - hyperfibrinogenemia
    - aktivacia fibrinolyzy
    - vysoka aktivita FVII 212,8
    - mutacia FXII C 46T heterozigotna forma ( FX 128,78 , FXI 107,26 , FXII 117,54 , FXIII 141,99
    - mutacia PAI-1 heterozygotnaforma
    - susp.APS,pozitiva APA
    - varixy DK
    - AB.-:1 v 4,tyzdni druheho tehotenstva
    Pani doktorka mi predpisala inj.Fraxiparin 0,3ml 3x v tyzdni.
    Chcela by som sa spytat,ci môzem potratit s takou diagnozou v neskorsom stadiu tehotenstva. Pani dr. mi naznacila,ze v 8,mesiaci sa môze v tychto pripadoch potratit,alebo predcasne porodit. A v tych skratkach sa vôbec nevyznam.
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musím priznať, že aj mne je Vaša diagnóza záhadou. Inak čiastočná hyperfibrinogenémia a aktivácia fibrinolýzy je v tehotnosti normálna, závisí na konkrétnych hodnotách, ktoré neuvádzate.
    Riaďte sa doporučeniami hematologičky, osobne si myslím, že už by nemalo hroziť nič.

Podobné otázky

  • Leiden mutacia

    , Autor: dasad

    Dobry den, bola mi zistena vrodena trombofilia-mutacia Leiden. som v 7 tyzdni tehotenstva, mam 38r a je to moje prve tehotenstvo. predtym som ziadne komplikacie suvisiace s trombozou nemala. Konzultovala som to s viacerymi hematologmi len nazor na prevenciu sa lisi, preto by som chcela poziadat o Vas nazor. v Tomto pripade je lepsie brat preventivne injekcie alebo len monitoring u hematologa? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí aj na type mutácie, ak máte tzv. heterozygotnú konšteláciu, tak je to ľahší typ a profylaxia injekciami nie je nutná, iba ak by ste mali v minulosti trombozu, ktorú popierate.
    Pri homozygotnej konštelácii sa profylaxia obvykle odporúča.

  • génové mutácie a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. Mudr. v lete minulého roku som mala missed ab. v 8 týždni tehotenstva. Následne mi bolo zistené nasledovné:
    vrodená trombofília: MTHFR (A1298C) - heterozygot
    koagulačné faktory: Faktor XIII A V34L - homozygot
    AI-1 AG/5G - AG/5G
    Ziťovali mi to preto, lebo v minulosti som mala zvýšený D-dimer, pichala som si fraxiparin a následne som brala rok anopyrin 100.
    Teraz som v 5. týždni tehotenstva, užívam Femibion 800 metafolin, mala by som užívať aj anopyrin alebo niečo na riedenie krvi? Lekár sa do záznamov ani nepozrel povedal, že mám prísť až za 3 týždne. Ja sa bojím, že sa mi potrat znava zopakuje. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ten potrat veľmi pravdepodobne nebo sposobený Vašimi zrážacími faktormi, potrat je v naprostej vačšine prípadov vecou náhody.
    Mala by ste konzultovať hematológa, pretože tie dve druhé mutácie ja osobne nepoznám, a hlavne ak ste mala niekedy problémy s koaguláciou, mala ste informovať hematológa o tom, že plánujete tehotnosť, pretože v tehotnosti je zvýšená zrážanlivosť krvi.

  • trombofilia a utrogestan

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň,
    chcem sa vas opytat, mam trombofiliu faktor V leiden heterozygot, moment. som v 5 tyzdni tehotenstva, v krvi mi bolo zistene hcg 9000 jednotiek, na sone zatial len gestacny vak.
    dr. mi predpisal okrem fraxiparine 0,3 aj utrogestan 3 krat denne 2 tabletky vkladat.
    je tento postup liecby spravny, moze sa uzivat utrogestan v pripade trombofilie?
    taktiez prosim o vas nazor, co sa tyka nalezu na sone, je v poriadku vzhladom na vysku hcg a 5 tt. tehotenstva?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    utrogestan sa pri trombofíli može, HCG je úplne zbytočné vyšetrovať, aj tak sa s tehotnosťou nedá nič robiť, stačí iba ultrazvukové sledovanie, ak plod odumrel, tak sa potratí, nijako sa to nedá ovplyvniť.

  • hroziaci potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň pán doktor,mám na Vás zopár otázok.som v 10.týždni, toto je moje druhé tehotenstvo.po pôrode prvého syna mi zistili trombofíliu mutácia FV Leiden a od začiatku tohto tehotenstva si pichám denne Fraxiparin.asi pred dvoma týždňami som začala krvácať, hospitalizovali ma s diagnózou hroziaci potrat a zistili, že sa mi v maternici vytvárajú krvné zrazeniny.plod rastie, už nekrvácam.chcem sa spýtať:
    1.môžu tie zrazeniny spôsobiť potrat alebo predčasný pôrod?
    2.môže trombofília spôsobiť, že dieťa bude mať nejaké vrodené vývojové chyby?prvý syn mal viaceré vrodené chyby srdca, doteraz nezistili príčinu.
    3.môžem rodiť spontánne alebo je nutný cisársky rez?
    Ďakujem za odpovede, pekný deň prajem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    1. tieto zrazeniny sú skor prejavom hroziaceho potratu ako jeho príčinou
    2. nie, liečená trombofília nie je príčinou vrodených chýb
    3. ak nie je iný dovod možete rodiť spontánne