Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,189 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dicynone

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    prosim vas,chcela by som sa opatyt.Som na zaciatku 8 t.tehotenstva.Mam hematom na maternici ,som hospitalizovana a lekar mi od dnesneho dna predpisal uzivanie Dicynonu-1x1.V pribalovom letaku som ale citala,ze v prvom trimestry by sa nemal uzivat?Viete mi poradit. Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to úplne jedno, hematom znamená, že sa plod potráca, žiadny liek nepomože ale ani neuškodí. Stačí počkať ako to dopadne. Zbytočná je aj hospitalizácia.

Podobné otázky

  • Vcestná placenta v 16tt

    , Autor: Patrich

    Dobrý deň pán profesor,

    Rada by som sa spýtala na Váš názor. Od začiatku tehotenstva špiním, v 7tt som trochu zakrvácala. Následkom bol hematóm, ktorý zmizol. V 12 tt som krvácala masívne, plod OK, hematóm 5cm, 9 dní hospitalizácie. Dovtedy som brala aj clexan, viac menej ako prevenciu, keďže som si už prešla 3 potratmi. Clexan už neberiem, ale beriem kanavit, dicynone a progesteron.

    Momentálne som v 16tt, stále zo mňa tečie tmavá/hnedá krv, občas aj so zrazeninami. Vymením tak 10 intímiek za deň.

    Dnes som mala poradňu a vyslovila sa prognóza, že by som mohla mať vcestnú placentu, ale akoby zasahovala na prednú aj zadnú stenu, pričom prekrýva komplet celý krčok a v tej časti vyzerala byť užšia.

    Aké sú prosím prognózy?
    Ďakujem za Váš čas.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v 16. týždni nemá význam sa vyjadrovať k umiestneniu placenty, pretože je veľmi často "vcestná".
    Ak stále krvácate, tak je niekde problém pri komunikácii plodu s Vami a treba počkať ako sa situácia vyvinie, prognoza je veľmi neistá ale žiaľ nedá sa to ovplyvniť.

  • Vedľajšie účinky progestanele

    , Autor: SimonkaL

    Vážený pán prednosta, dobrý deň. Som v 33. tt. tehotenstva s diagnózou placenta praevia centralis, podozrenie vyslovené na druhotrimestrálnom USG, odvtedy bez zmeny. Opakovane som zaznamenala menšie špinenie, niekoľko epizód slabého krvácania - prvá epizóda v 27. týždni tehotenstva. Podľa USG biometrie dieťa rastie primerane, dokonca je oproti termínu podľa LPM o pár dní väčšie. Užívam p.o. progesteron 2x200 mg, Dicynone 3x denne, Ascorutine 3x denne, pre tonizácie magnézium 3x2 tablety, kyselinu listovú a substitúciu omega 3 a 6 MK. Od prvého krvácania mám nariadený prísny kľudový režim, zatiaľ doma, plánovaná je preventívna hospitalizácia po ukončení 34 gt. Snažím sa stravovať racionálne, neprejedám sa, pijem dostatok tekutín, nakoľko pred graviditou, aj počas nej som bola výrazne športovo aktívna kým nezačali komplikácie. Okrem toho mi zistili nefrolitiázu pravej obličky, hydronefróza 1-2. stupeň, sporadicky ma potrápia nočné koliky, ale to sa nejako dá zniesť. Je to moje prvé tehotenstvo, v úvode som mala váhu 50 kg. Trápi ma ale vyšší váhový prírastok, doposiaľ cca 15 kg. Može to mať súvis s hormonálnou substitúciou? Bojím sa dekondície po pôrode, nakoľko mám nariadený kľud na lôžku už 6 týždnov. Mala by som nejakým spôsobom regulovať stravu/príjem tekutín, alebo sa mám spoliehať, na to, že po pôrode kilá pri obnove pohybu a prerušení hormonálnej substitúcie pôjdu dole?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nechcem narúšať terapeutický proces, ale prísny kľudový režim nebol dokázaný ako prínosný pri placente praevia. Krvácanie sa pri nej spúšťa pri remodelácii krčka maternice, čo nemá nič spoločné s námahou. Aj to kvantum liekov je sporné, ale neuškodí.
    V každom prípade u nás v Ružinove by ste mala normálny režim v rámci PN, hospitalizáciu v 34. týždni nariaďujeme iba v prípade, ak má tehotná problém s dojazdom do nemocnice alebo je tam podozrenie na vrastenú placentu do maternice. Inak ponechávame rodičky doma a ukončujeme tehotenstvo plánovane v 38. týždni.
    Určite sú potrebné aspoň prechádzky po byte a cvičenie s nohami, a vyšší príjem tekutín, nech nedostanete trombózu.

  • Diazepam

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.
    Chcela by som sa opytat, ci je v poriadku, aby tehotnej zene, ktora je hospitalizovana v nemocnici s krvacanim a diagnozou hroziaci potrat, davali lekari Diazepam na upokojenie a to v davke 3xdenne 10mg. Tiez by som sa chcela opytat na sucasne podavanie injekcii Dicynone a injekcii Fragmin.

    A este ma zaujalo. Preco si myslite, ze homeopatia je neucinna?

    Dakujem velmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hroziaci potrat my nehospitalizujeme a diazepam je rovnako účinný či neúčinný ako iná liečba (dicynone). na podanie Fragminu musí byť indikácia.
    že je homeopatia neúčinná si myslím preto, lebo je neúčinná (okrem placebo efektu).

  • krvacanie, hematom, zlatý stafylokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor!
    Mám na Vás hneď niekoľko otázok, tak sa Vám pokúsim dopodrobna opísať môj stav.
    Som v 12tt. Pred týždňom som začala trošku krvácať, resp. na nohavičkách to bol iba taký bledučko-hnedý výtok. Išla som na pohotovosť a nechali si ma v nemocnici. Primár povedal, že mám odlúčený kúsok placenty. Bola som tam týždeň a brala som 3xdenne Duphaston, 2xdenne Ascorutin, 2xdenne Guajacuran a večer Borax guľôčku. Ešte mám v prepúšťacej správe napísané Pamba, Kanavit a Dicynone - to sú pravdepodobne injekcie, ktoré som dostala hneď v prvý deň. Krvácanie mi hneď v prvý deň prešlo a nič ma nebolelo.
    Po týždni som išla domov s tým, že z kultivácie mi vyšlo, že mám v pošve stredne masívny zlatý stafylokok a "vpredu" hematom 9x4 mm. Dnes som bola u svojej gynekologičky a predpísala mi zasa Duphaston 2xdenne a Ascorutin 3xdenne. Na toho stafylokoka mi dala Dalacin V 2% /Clindamycin/ - antibiotickú vaginálnu masť.
    Prosím Vás o odpovede na nasledujúce otázky:
    Bola zvolená správna liečba?
    Sú lieky, ktoré užívam, vhodné počas tehotenstva?
    Nemôžu ublížiť bábätku alebo spôsobiť mu nejakú vadu?
    Je v mojom stave veľké riziko potratu?
    Ako vznikol ten hematóm a čo spôsobuje? Zmizne? Alebo je nebezpečný?
    Vopred Vám veľmi pekne ďakujem za odpovede

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    - neuveriteľné koľko úplne zbytočných liekov vyplytvali z poistenia.
    Takže: hroziaci potrat sa nedá nijako liečiť. Je úplne jedno či ležíte v nemocnici, a beriete lieky alebo ste doma a nič neberiete. Ak je plod zdravý prežije, ak je chorý sa potratí napriek liekom.
    Stafylokok v pošve je normálny nález a ak nemáte výtok tak nie je potrebné Vás nijako liečiť, Dalacin je bezpečný ale zbytočný, aj ostatné lieky (duphaston, ascorutin) nič nezachránia ale ani neuškodia. Kanavit, Pamba.
    Riziko potratu je cca. 20-25 %, hematom je iba zakrvácanie za plodom, buď sa vstrebe alebo sa zvačší a potratíte (bez ohľadu na liečbu).
    Stačí počkať ako to dopadne.

  • ATB , lieky a kojenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den
    Moj gynekolog mi predpisal ATB- Suprax a lieky Dicynone na zastavenie krvacania. Mam 5 mes. dcerku, ktoru kojim. V letaciku liekov je napisane, ze mam prerusit kojenie / co by som nerada/ ked som telefonovala lekarovi uistil ma, ze to malej neublyzi a kojenie prerusovat nemusim. Pocula som ale, ze atb mozu zmenit chut mlieka a dieta ho zacne odmietat. Mam velku dilemu, co mam urobit. Obavam sa, ze ak prerusim kojenie, uz sa mi ho nepodari obnovit. Ak ho neprerusim, tak mozem dostat do dietata neziaduce latky...
    Lieky mi boli nasadene z dovodu, ze od porodu stale krvacam. /nie silno, ale skoro kazdy den/ a mam bolesti pri pohlavnom styku. lekar ma podozrenie na skryty zapal v maternici. Mam za sebou 2. cisarske rezy a 2 operacie . Po sestonedeli som si nechala zaviest teliesko mirenu. Po kontrole je teliesko v spravnej polohe.
    Dakujem velmi pekne za vas nazor a radu.
    Martina L.