Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • prl

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Pisala som vam ohladne zvyseneho prolaktinu.Napisali ste mi ze zvyseny prl byva aj sekundarne pri inych ochoreniach.Pri akych? Vsade citam ze treba patrat po pricine zvyseneho prl,u mna nik nepatra. Bol mi robeni rtg mozgu,to je v poriadku aj ked neviem ci to staci lebo sa odporuca MR. A stitnu zlazu mam v poriadku,nadvahu nemam,ziadne lieky neberiem.Dalej som sa docitala ze nelieceny prl moze sposobit osteoporozu,ci kardiovaskularne problemi,poruchy imunity a kopu veci co ma dost vydesili. Tyka sa to aj mna kde prl mam okolo 1000 a norma je do 600? Ma zmysel u mna brat norprolak ked po vysadeni sa aj tak hodnoty vratia do starych kolaji? nerozumiem celej veci okolo prl,niekto to lieci a niekto nie. Moja gynekologicka mi hned dala norprolac s tym ze inak neotehotniem a ze ked otehotniem tak mozem potratit,ak to nebudem brat. Ma pravdu? Zatial skusame 3 mesiac bez liekov... dakujem za odpovede

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Vaše hodnoty nie sú extrémne vysoké, ale určite by bolo vhodné dokladné endokrinologické vyšetrenie so záverom a návrhom liečby.
    Vysoký prolaktín naozaj može byť jednou z príčin potratu v I. trimestri, ale Vaše hraničné hodnoty mi nepripadajú nebezpečné. V každom prípade je vhodná kontrola hladín počas liečby.

Podobné otázky

  • Rum v 21tt

    , Autor: Adkapuf

    Dobry den, som na konci 21tt. Boli sme na oslave a mala som jeden kus kolacika vo velkosti tradizneho tortoveho rezu. Korpus bol pokvapkany rumom a na cely korpus siel 1stamprlik rumu. Cize som zjedla len male mnoztvo. Je to v poriadku pre vyvoj plodu?
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím, že požitá dávka neprekročila endogénnu produkciu etanolu v tele. Každý z nás si totiž trocha alkoholu produkuje aj sám. Vývoj plodu to neohrozilo určite.

  • obavy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Som v 24tt mam stale vytoky,vybrala som dalacin,canesten,macmiror,vytery z posvy az na strep. agalac. su ok. Akurat ze mam ranku na krcku a moja gynekologicka vravi,ze to je z toho. Aj som par x spinila,ze vraj z toho krcka. Vytery z krcka mi robit nechce,ze vraj mi v nom rypat nechce a ked som sa jej pytala ci nemozem mat na krcku zapal,ci infekciu tak ona ze nie. To sa da vydiet,ked je zapal krcka??????? Tvrdi ze to mam z tej ranky. Co si o tom myslite.Ja sa len bolim aby som predcasne neporodila,keby mam nahodou zapal krcka a ked som sa na to spytala tak na mna vyvalila oci ze z infekcie sa predcasne nerodi. Tak ako je to? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    kúpte si Lactovag čípky dlhodobo sa prliečte, posilní to imunitu pošvy a stav sa upraví: ranka na krčku sa v tehotnosti zle posudzuje, lebo čípok je prekrvený a zápal sa zle spoznáva.

  • prl

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. To som este ja s tym zvysenym prl. Uzivala som ten mastodynon,prestala som pred 5 dnami ked som zistila ze som tehotna. Len teraz neviem ci to mam uzivat alebo uz nemusim,kedze sa podarilo otehotniet. Lebo ste niekde spominal ze zvyseny prl moze sposobit potrat. Inak aj citim take pobolievanie podbruska,az take stahy.Tak ci uz som za vodou alebo stale mastodynon uzivat a ak tak dokedy??? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    možete ho užívať ďalej, i keď si myslím, že jeho užívanie už ničomu nepomože, respektíve nemám relevantné informácie o užívaní mastodynonu v graviditě.

  • asi tehotna

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Uz som vam viac x pisala ohladne mojho zvyseneho prl,ze by som rada otehotnela ale bez liekov. Ste mi napisali ze mozem skusat aj bez liekov,az keby sa rok nedarilo potom nasadit liecbu.Dokonca som na tomto fore citala ze pomaha mastodynon tak som ho vyskusala a dnes som zistila ze som tehotna,zatial ciarka na teste bola velmi slaba,ale bola.Takze po 3 mesiacoch som otehotnela. Tak sa vas chcem opytat ci ten mastodynon mam nadalej uzivat,pretoze obsahuje alkohol...Lebo ste spominali ze zvyseny prl moze sposobit potrat. Moj prl je okolo 1000 a norma je do 600. Co odporucate urobit? Co brat alebo nebrat a ako dlho??? A dakujem krasne za vsetky rady,veeeeeeelmi ste mi pomohli a vlastne som otehotnela vdaka vam a vasim radam,este raz dakujem .

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mastodynon možete užívať, také malé množstvo alkoholu neškodí, gratulujem a teším sa s Vami, hneď je sobota krajšia aj napriek jeseni.

  • ovu a prl

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Uz som sa docitala ze ked mam zvyseny prolaktin ze to brani ovulacii. Ale ja si myslim ze ju mam,pretoze ma v strede cyklu boli podbrusko a aj spinim. Takze ovulacia mi asi prebieha.Ci mozem mat ovulaciu aj bez vajicka???????????? Aj moja mudr. ma poplietla, najprv mi povie ze treba brat lieky na znizenie a potom ze vsak mam ovulaciu,tak mozno asi nemusim.Moj prolaktin sa dlhodobo pohybuje okolo 1000. Laboratorne hodoty su od 0-600. Takze o 400 niekedy 350 ho mam zvyseny. Bol mi odoberany v klude,2 hod. po prebudeni. Su nejake studie kde je potvrdene od kolkych hodnot je uz problem otehotniet???? Viete mudr mi predpisala Norprolac,ale aj tam sa uvadza ze nie su studie aky to ma vplyv na plod.Mam na vas trosku viac otazok,ale prosim odpovedzte mi . Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade, neviem, ako dlho sa snažíte otehotnieť. Liečba by mala byť podaná minimálne až po roku snaženia.
    Bolesti v podbruší ešte neznamenajú, že máte ovuláciu, na druhej strane vyšší prolaktín zákonite nemusí blokovať každú ovuláciu.
    Zvýšený prolaktín býva aj sekundárne pri niektorých iných ochoreniach, ktoré bránia otehotneniu, preto Vám nemožem na otázky jednoznačne odpovedať.