Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
16,958 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • testosteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,chcela by som sa spytat,ze manzel ma malu hladinu testosteronu,ze aky to ma vplyv na to ked chceme mat deti,ako mame dalej postupovat

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    nemusí to mať žiadny vplyv, hladiny hormónov kolíšu bežne. Okrem toho sa dajú doplňovať ak j potreba. Ak však je u Vašeho manžela genetická príčina (genetická vada) tak je asi trvale neplodný.

Podobné otázky

  • PCO

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Pocas siestich rokov uzivania antikoncepcie bol moj cyklus v poriadku.Po vysadeni som mala menzes este 5 mesiacov a potom uz nic.bola som u doktora na sone a ten mi povedal ze mam pco.z vysledkov krvi mi to hned aj potvrdili.Teraz ma ist moj partner na test smermii.
    Medzi tym ako som cakala na vysledky krvi som zasla k druhemu gynekologovi a ten mi povedal ze pco nemam ze mam len zvysene testosterony ze sa mam snazit otehotniet, ale ako mozem otehotniet ked nemam menzes a samozrejme ovulaciu?Preco to jeden doktor potvrdi a druhy vyvrati?
    Vraveli mi ze si este musim pockat na partnerove vysledky ze mi nemozu dat skor lieky aby mi neublizili.Chcem sa spytat ci je tento postup spravny podla vas.Velmi ma trapy aj ochlpenie ktore som predtym az take nemala nad vrchnou perou.Zmizne mi to po nasadeni liecby?Ako dlho bude trvat kym sa mi podari otehotniet?Viem ze pri tejto diagnoze by zena mala schudnut, no ja asi s nadvahou problem nemam.Ked som brala antikoncepciu postupne som naberala kila po vysadeni som schudla zo 74kg na 63kg mam vysku 170cm.Ako dlho treba brat tie tabletky?Prosim vas ako treba spravne postupovat pri tejto diagnoze.

    Dakujem vam vopred za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    potrebné je dokladné endokrinologické vyšetrenie a liečba, nie kvoli neplodnosti, ale kvoli menštruačnému cyklu, ak máte vyššie hladiny testosteronu malo by sa liečiť aj to. Manžela vyšetrovať netreba, lebo vy nie ste neplodný pár, ten je až po roku až dvoch snaženia

  • Problém?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Potrebovala by som poradiť... dlho som mala zvýšený prolaktín po pár mesiacoch sa ho podarilo dať do normálu no teraz mi vyskočil zase testosteron.lekár mi nasadil Duphaston a beriem ho uz asi mesiac,menštruáciu som nemala asi dva mesiace...Nedávno som bola na ultrazvuku a lekár mi povedal ,že v maternici mám ,,niečo,, čo má asi 7mm,testy HCG dokázali ,že tehotenstvo to nie je...lekár mi povedal ,že že to ,,asi,, nič nebude a ďalšie vyšetrenia mi nespravil.... Postupuje môj lekár správne?Vážne sa nemám čoho báť? S manželom by sme už chceli aj bábätko,no zatiaľ sa nedarí... Viete mi poradiť? Ďakujem veľmi pekne

  • laparoskopia bez spermiogramu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p.doktor,

    mám problém s otehotnením. S partnerom sa rok pokúšame o bábätko a nič.....Môj MC je nepravidelný.......zašla som za mojim gynekológom, ktorý mi urobil hormonálny profil 2 krát počas cyklu a 4 krát som bola na folikulometrii. Z HP sa zistilo, že mám zvýšenú hodnotu prolaktínu a to na hornej hranici. Z folikumetrie sa zistilo, že vajíčka nedozrievajú na takú veľkosť ako by mali, tz., že nemám ovuláciu. Tiež sa zistilo z HP, že hladina testosterónu je vysoká a hodnota kortizolu 1 tiež. P.doktor ma chce poslať na laparoskopiu, no potrebuje spermiogram partnera. Ale ten to odmieta, tvrdí že je v poriadku, a že na odbery nepôjde, Z prvého manželstva má 2 deti. Poradte mi prosím, je možné zrealizovať laparoskopiu bez doloženia spermiogramu? prípadne by som si tento zárok zaplatila, ak by sa to dalo....
    Ďakujem za odpoveď a prajem pekné sviatky

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    otázka je, či naozaj chcete dieťa s človekom, ktorý odmieta kvoli tomu vyšetrenie spermiogramu.
    Laparoskopia je život ohrozujúca operácia (ako každá iná), vy ju máte absolvovať bez toho, aby sa poznal spermiogram partnera.
    Ja osobne si však myslím, že je laparoskopia u Vás zatiaľ zbytočná. Potrebné je Vaše dokladné endokrinologické vyšetrenie a liečba, vy ste hormonálne nezdravá, laparoskopia určite nepomože k diagnóze.
    Ak máte nadváhu, musíte schudnúť.

  • vyšší prolaktín

    , Autor: ninka13

    Dobrý deň,
    s manželom sa snažíme o dieťatko 19 mesiacov. Jeden krát bolo biochemické tehotenstvo,potom nič.(cca 17 mesiacov dozadu) Diagnostikovali mi PCO syndrom a vraj to prirodzene nepôjde, aj ked cca každý druhý cyklus v podstate ovuláciu mám,ale vraj sliznica nie je vyzretá. Pred diagnostikovaním PCO som bola na laparoskopii a podľa výsledkov z nej som úplne zdravá.(čomu nerozumiem ako to - že pri laparoskopii to nebolo viditeľné) No hormóny mi skáču , hlavne LH je vyššie, nadváhu nemám. Skúsila sa stimulácia clostybelgitom 1-0-0 dva cykly a IUI ale bez úspechu (ovulácia prebehla), mám nasadený metformin aktuálne pár týždňov. Endokrinológia v poriadku-len mierny hirsutizmus,ale bez zvýšeného voľného testosterónu. Ale zarazila ma jedna vec - viac krát som mala vyšší prolaktín pri odberoch a doteraz sa tým nikto nezapodieval - dnes konkrétne 26DC - cca 8 dní po ovulácii bola hodnota 42 a podla laboratória je norma do 29,9 . Hodnota progesterónu 60,7 (čiže ovulácia naozaj prebehla).

    Myslíte,že je šanca cyklus skorigovať a vyhnúť sa IVF? a vadí ten prolaktín? (PS. o PCO som nevedela do svojich 28 rokov a ani som nebrala antikoncepciu,ale cyklus bol vždy nepravidelný 29-49dní)

    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ten prolaktín býva u PCO vyšší a ja osobne by som to liečil (aspoň 3 mesiace). Vyššie hladiny prolaktínu sú zodpovedné aj za včasné potraty (ak máte ovuláciu, je to možná príčina).

  • vyliečené PCO?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, cca od 18 rokov som mávala dlhšiu menštruáciu /35-50/ dní. Z HP bol zistený hyperandrogénny stav, po vybratí nejakých liekov sa to upravilo. To som mala vtedy asi 23rokov. V 28 rokoch, keď som už chcela otehotnieť mi bolo zistené PCO, začala som merať BT - anovuláky. Brala som agnucaston na úpravu cyklu + bylinné kvapky, ktoré som si sama kúpila a kontrola na sone po roku bola negatívna - doktor PCO vaječníky nevidel, mali normálnu veľkosť aj štruktúru. Od vtedy som začala aj ovulovať.
    Môže sa PCO vyliečiť?
    V marci tohto roku som mala MA v 9tt.
    Je teoretický možné že moje hormóny nenabehli v poriadku, keďže v minulosti si tej môj horm. systém robil čo chce? Alebo je to už bezpredmetné, keďže posledný utz bol OK. Nemal lekár pristupovať k mojej tehotnosti obozretnejšie? krvné testy nerobil, iba UTZ.
    Som si vedomá, že nemá význam hľadať príčinu MA... no chcem si byť istejšia, že pri druhom tehotenstve sa spraví maximum.
    ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    PCO je iba syndróm, ktorý má viac príčin, každá zvýšená hladina testosteronu v krvi vedie u ženy k rozvou PCO a príčin je preto viac, najčastejšou je obezita a metabolický syndróm.
    Missad abortus s tým nesúvisí, nedá sa mu nijako zabrániť a predísť proste plod nebol zdravý, tak odumrel.