Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • neplodnosť

    , Autor: ramoncici48

    Dobrý deň. Trápy nas neplodnosť môjho manžela. Má pomalé spermie. Už sme vyskúšali aj umelé oplodnenie a nevyšlo nám to. Manžel ma nadváhu. Začal chudnúť a cvičiť a zdravšie sa stravovať. Myslíte, že mu to pomôže a môžme mať dieťa aj prirodzenou cestou?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musím Vášhoí manžela veľmi pochváliť, a držím mu palce.
    Tuk produkuje estrogény aj u muža a može zhoršiť kvalitu spermii, preto je veľmid obré, že sa manžel snaží.

Podobné otázky

  • ca125

    , Autor: Ivuska08

    Dobrý deň p. doktor, chcela by som vedieť Váš názor, s partnerom sa snažíme o dieťa 2 roky. Absolvovali sme vyšetrenia v IVF centre, všetky výsledky z krvi vyšli u mňa aj u partnera dobre (hormóny, AMH, bunková imunita, protilátky,…) okrem ca125 - hodnota 65. USG nález je tiež v poriadku, cytológia vždy negatívna. K ovulácii tiež dochádza - kontrolované 2 cykly. Cyklus pravidelný - 28dní. Absolvovala som aj HyFoSy - vajíčkovody priechodné - žiadne zrasty ani obmedzenia, tekutina voľne prechádzala a ani sa nevracala späť. Tiež som absolvovala postkoitálny test - výsledky tiež v poriadku. Myslíte si, že to môže byť skrytá endometrióza? Kontrolný ca125 vyšiel vyšší ako 65. U partnera záver spermiogramu Teratozoospermia 3% normal, v tomto cykle si mám pichnúť Ovitrelle a ak nedôjde k otehotneniu tak návrh je konzultácia ICSI IVF. Chcela by som vedieť Váš názor, ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyššia hladina Ca125 je spojená s vyšším rizikom endometriozy, ale je to nešpecifický marker, zvyšuje sa aj pri iných procesoch v brušnej dutine (zápaly, nádory). V minulosti bola už samotná neplodnosť dôvodom na laparoskopiu, ja by som v prípade zvýšeného Ca125 nad ňou uvažoval, pretože ak sa odstránia ložiská endometriozy, zlepšuje sa plodnosť.

  • dobrý večer

    , Autor: Kikakika1003

    takže sa nemusím obávať že deti mať nebudem ? môj gynekológ my vysvetľoval ze obal ten cysty da prec a krv vysaje takže ani to my nemôže sposoboť neplodnosť ? alebo aj keď mi zobere časť z vaječníka ? tiež mi to nebude spôsobovať neplodnosť ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    endometrioza samotná je častejšie spojená s neplodnosťou. Operácia je súčasťou riešenia, dôležitý je aj rozsah ochorenia a postihnutie druhého vaječníka. Samotná operácia neplodnosť nespôsobuje.

  • Dobrý deň

    , Autor: Kikakika1003

    ano je to krvavá cysta (endometriza) môže mi ta spôsobiť neplodnosť aj ked idem na operácii a daju mi ju preč môže sa stat že ani po operaci nebudem mať deti ?

  • Užívanie liekov pri problémoch s otehotnením

    , Autor: Dadulina

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať. V endokrinologickej ambulancii, pri liečbe neplodnosti, mi bol zistený pikoadenòm adenohypofýzy, ktorý spôsobuje nie úplne normálne hodnoty prolaktínu. Bola mi nasadená liečba medicriptine 1tab denne. Čítala som, že tento liek môže spôsobovať nejaké zmeny na pohlavných orgánoch a je potrebné častejsie preventívne vyšetrenie u gynekológa. Chcela by som vedieť Váš názor, či je to pravda a aké ťažkosti by mohol tento liek spôsobiť? Ďakujem pekne za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri vyšších hladinách prolaktínu je indikovaná liečba, napríklad medicriptínom. Mal by sa Vám upravi´t cyklus a prípadne aj obnoviť ovulácia. Je potrebné sledovať pravideľne hladiny pohlavných hormónov.

  • Hyfosy

    , Autor: Shely

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať či vyšetrenie Hyfosy u obeznejšich žien je 100%.Alebo je lepšie podstúpiť operačný zákrok laparoskopiu kvôli zisteniu priechodnosti vajcovodov.
    Ďakujem
    Katarína

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Hyfosy sa sleduje ultrazvukom s vaginálnou sondou, takže obezita nemusí byť problém. Laparoskopia u obéznych pacientiek je tiež viac riziková.
    Isto Vám oznámili, že najčastejšou príčinou neplodnosti je obezita ženy a s ňou spojené hormonálne zmeny. Okrem toho obezita zvyšuje aj riziko samovoľného potratu a závažných tehotenských komplikácii. Až dosiahnete ideálnu váhu, otehotniete aj bez Hyfosy.