Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
16,958 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • kava

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Chcem sa Vas este opytat moj muz pije dost kavy a kofolu a malo ma spanku tak ci to vplyva na plodnost a ci volake vitaminy by nemal uzivat mame kupene E vitamin

Podobné otázky

  • Tehotensvo a hyperprolaktémia s mikroadenómom hypofízy?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    CHcela by som sa opýtať na môj prípad.Mám 28rokov a v 16-tich mi zistili hyperprolaktinémiu s mikroadenómom hypofízy.Hladina prolaktónu bola veľmi vysoká aj teraz mám podľa posledných výsledkov: 1583,350 25.2-628.53 . Keďže som z predpísaných liekov kolabovala ostala som bez liečby len na pozorovaní a minulý mesiac mi robili znovu MRG kde sa už mikroadenóm nenašiel ani po kontraksnej látke.Bolo mi povedané,že mám minimálne šance byť tehotná a po viac ako roku sa mi to predsa podarilo,čo si moja gynekologička ani endokrinologička nevedeli vysvetliť.Endokrinologička v Ľubochni mi povedala,že som prvý prípad za celú jej lekársku prax.Preto by som sa chcela opýtať či ste ša už niekedy s tým stretli a čo si o tom myslíte.Boli sme veľmi šťastný naša dcérka má už 4 roky.Čo by som mala očakávať keď keď sa rozhodneme pre druhé dieťa?Budú sa problémy s otehotnením opakovať?Momentálne mám zavedenú Mirenu a vraj po jej odstránení by mala byť ľahšia cesta k tehotenstvu ako prvý krát to mi povedala gynekologička.Je to možné?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nemám rád, takéto vyjadrenia lekárov, na 100% neotehotniete, a tak. Presne o tom to je, že hormonálne hladiny a rozne vyšetrenia nič nehovoria o dynamike procesu.
    Proste máte normálne ovulačné cykly a je to, takže gratulujem a po vybraní Mireny normálne žite a otehotniete.

  • kde je?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Milý pán docent,
    váš predpoklad bol správny, nepotratila som a hladinu HCG mi opakovane testovali a mám nad 10 000. Problém je však s ultrazvukom. Zistili sme, že som mohla otehotnieť neskôr (technicky je to možné 2 dni pred začaťím ďalšieho menštruačného cyklu) a teda moje dieťatko je dnes na konci 6. týždňa. Dnes sa ale na ultrazvuku opäť nič nezobrazila. Tie obaly sú v poriadku, nedeformujú sa, vidieť žltkový vak, aj nejakú masu, ktorá sa hýbe/pulzuje. Ale nevidno tam to klasické "C". Lekár ma teda zas upozornil na to, že mám očakávať silné krvácanie a že potratím a opäť mi vzali krv na HCG. Je to celkom stresujúce stále počúvať, že potratím :(. Inak fyzicky sa mám dobre, ráno mám nevoľnosti, bolesti v prsiach, nekrvácam ani nešpiním. Čo si o tom myslíte?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    výborne, ak sa dokázala gravidita v maternici, tak sa nenechajte stresova´t od lekára a normálne žite a na kontrolu sa stavte za mesiac.
    Ak je plod zdravý, bude sa normálne vyvíjať ďalej ak nie potratí sa.

  • pokus o otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    S manželom sa snažíme o dieťatko 3 roky. Máme 33 rokov. Absolvovali sme gynekologické vyšetrenia v meste kde bývame. Môj gynekológ mi tvrdil, že u mňa funguje všetko ako hodinky a že teraz treba vyšetriť aj manžela.Manžel sa dal vyšetriť u androloga, kde mu bola zistená diagnóza oligoasthenozoospermia, pyosmermia, LE +++ . Lekár mu predpísal liečbu profertilom na 3 mesiace, potom Ciphinom a Sumamedom, na dobu 1 mesiac. Keď som sa po prvom roku sledovania opýtala môjho gynekológa, či nemôže byť problém vo vajcovodoch, ubezpečil ma, že na 95 percent mám aspoň jeden priechodný, keď som už jeden krát porodila./ s predchádzajúcim partnerom/.Po tomto sme absolvovali imuno-biologické vyšetrenie v Prahe, ktoré nič nepotvrdilo.Imunitné vyšetrenie, tiež nič nepotvrdilo. Ďalej genetické vyšetrenia. To bolo tiež v poriadku. Po roku a pol snaženia sme sa rozhodli navštíviť CAR Helios. Tam nám urobili znovu všetky vyšetrenia, ktoré nič neukázali. Manželovi sa diagnóza zlepšila na LE +.V CAR nás utvrdzovali, že by sme mali absolvovať umelé oplodnenie, že prirodzene sa k dieťaťu aj tak nedostaneme,a že ak by som aj mala vajcovody nepriechodné, tak sa s tým aj tak robiť nič nedá.Boli sme už unavení a tak sme skúsili aspoň IUI s partnerovými spermiami. Neúspešne. Takto prešlo 2,5 roka a mi sme sa nikam nepohli. Už sme prestávali veriť. Až mi jedna pani doktorka dohodla stretnutie u primára gynekológie v inom meste.Ten sa začudoval, čo všetko sme absolvovali a prečo mi nikto neurobil na začiatku hysterosalpingografiu. Absolvovala som ju a potvrdila nepriechodnosť obidvoch vajcovodov. Objednal ma na endoskopickú operáciu. Na predoperačnom vyšetrení mi môj gynekológ zistil toxoplazmózu. To som už bola poriadne naštvaná, pretože to mohla byť tiež jedna z príčin, prečo nemôžem otehotnieť a nechápala som, prečo pri krvných vyšetreniach nikto nepožiadal o vyšetrenie na toxoplazmózu. Zdurené lymfatické uzliny na krku pred rokom mi moja obvodná doktorka diagnostikavala,ako prekonanú infekčnú mononukleózu. Musela som navštíviť infekčné odd., tam mi zobrali krv na protilátky. Hodnoty boli : KFR 1: 64, IgG kvant 123,000 IU/ml, IgM pozit./2,3-3,1/.Keďže som mala naplánovaný temním operácie infektológ mi povedal, že mi nasadí liečbu až po operácii. Operácia prebehla výborne, vajcovody mi spriechodnili, použili aj hyalobarier gel, a kázali nám aby sme už po najbližšom cykle začali skúšať, t.j. už teraz 28.4.Manžel má užívať stále sumamed a ciphin. Keď som sa opýtala ako môžme skúšať,keď sa mám liečiť na toxoplazmózu, primár mi povedal,že to nieje taká vysoká hodnota a je to už rok stará záležitosť a nemáme na to čas,lebo sa zase zapletieme a operácia bola v takomto prípade bezvýznamná. Infektológ mi predpísal: Acidum folicum 10 mg 1 bal.1krát denne, Rovamycine 3M.I.U. 3 bal. x 10tb. každých 8 hod.1tb, Biseptol 480 2 bal. každých 12 hod. 2 tb. a desiaty deň prísť na krv,kvôli krvnému obrazu.
    Poraďte nám prosím čo máme robiť. Pretože najväčšiu šancu na otehotnenie máme 3 - 6 mesiacov po operácii, kvôli riziku vytvorenia nových zrastov a ďalšia operácia by bola len podnetom na vytvorenie ďalších pooperačných zrastov a šanca by sa stále zmenšovala. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak Vám nejaký lekár povedal, že nemožete otehotnieť kvoli toxoplazmóze, tak určite vymente lekára, lebo je to najvačší nezmysel, aký som kedy počul.
    Toxoplazmóza može maximálne sposobiť potrat, ale iba v prípade akútnej infekcie !!!!!!
    Po prekonaní ste už celý život chránená pred reinfekciou a pred potratom. To sa mi snáď sníva.
    Na toxo zabudnite, to s tým nesúvisí. Skor hnis u manžela v spermiách by mohol by´t príčinou, je docela možné, že prekonal chlamýdie alebo kvapavku a Vy tiež, preto máte nepriechodné vajcovody.

  • Snazilka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor,
    o pol roka budem mat 35 r. Pred 2 rokmi som vysadila antikoncepciu, pred rokom mi bola uplnou nahodou pri preventivnej prehliadke diagnostikovana celiakia - vobec som nemala ziadne priznaky celiakie, bezlepkovu dietu odvtedy dodrziavam, co sa tyka stitnej zlazy su vysledky v norme, nie je ziaden nalez. Presne pred rokom som bola pre bolesti v podbrusku na diagnosticku laparoskopiu, zaroven vzhladom na moj vek urobili aj chromopertubaciu a HSK, ktore boli v poriadku. Mala som zrasty po operacii slepeho creva na prednej brusnej stene a aj endometriosis pelvis minoris - v rektouterinnej exkavacii, drobne loziska na sirokych vazoch vlavo. Zrasty a loziska endometriozy boli odstranene. Odporucili mi co najskor tehotenstvo. Presiel rok, ale zatial tehotna nie som. Spermiogram u partnera (55r.) je normozoospermia - pomalsi progresivny pohyb dopredu.
    Vzhladom na moj vek pomaly zacinam byt v strese, co urcite nie je dobre a mala by som prestat mysliet na to, otehotniet za kazdu cenu. Myslite, ze uz by bol cas na nejake vysetrenia alebo nechat tomu volny priebeh aspon do konca roka? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi rozumná otázka. Podľa štatistík, prvé dva roky žiadna liečba nezvyšuje šancu na otehotnenie oproti neliečeným párom.
    Preto by som osobne doporučil ešte chvíľu strpenia a trpezlivosti, akonáhle Vás začnú liečiť, Vaše stresy narastú a stav sa može ešte zhoršiť.
    Vhodný je zdravý životný štýl, ideálna hmotnosť, optimizmus (viem, že sa to píše ľahko). osobne si myslím, že ak sa Vám nepodarí do dvoch rokov snahy otehotnieť, zvažoval by som rovno IVF.

  • Progesteron a zaciatok tehotenstva - dodatok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobey den pan doktor,
    k mojej predchadzajucej otazke by som chcela doplnit - nakolko som si precitala par prispevkov v poradniach - pisete niektorym zenam,ze bolest prsnikov a brucha pred ocakavanou ms znamena reakciu tela na progesteron...
    Ja tieto priznaky vacsinou mavam,napriklad aj teraz,bolia ma prsia aj brucho - znamena to teda ze predsalen sa ten progesteron u mna vylucuje, a tie nahodne injekcie pri dvoch uspesnych tehotentsvach nemali s ich uspechom nic spolocne,bola to len nahoda?ci ako to je?
    dakujem velmi pekne za objasnenie