Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,941 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Pan doktor chcela by som sa opytať,ked mam jeden vajecnik nefunkcny ci možem mat dietatko,alebo mam ist na umele oplodnenie...Dakujem za odpoved.

Podobné otázky

  • Clostilbegyt

    , Autor: Tani123

    Dobrý deň, Dr mi nasadil clostilbegyt od 4dc na 5dni a od 16dc duphaston… snažíme sa o tehotenstvo avšak môjmu manželovi vyšla teratozoospermia a teda 2% normálnych ostatné parametre sú v poriadku, myslite že ma zmysel teda u mňa indikovať ovulaciu pri mužovej diagnóze ? Môže sa to podariť vďaka tým liekom ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí, či vy máte ovuláciu. Ak ju máte, tak je liečba clostyrbegytom neindikovaná, ak sú u Vás neovulačné cykly, tak v prvom rade je potrebné aj pátrať po ich príčine. Táto liečba v tomto prípade zvýši šancu na otehotnenie. Spermiogram nie je úplne spoľahlivé vyšetrenie pri hodnotení mužskej plodnosti.

  • Skratena lutealna faza

    , Autor: Kacerik23

    Dobry den, mam 36 rokov a prvy porod som mala ako 34 rocna ( na treti cyklus snazenia) Predtym jeden spontanny potrat v 12.tyzdni ( na druhy cyklus snazenia) a chemicke tehotenstvo hned v 4.tyzdni. Teraz sa snazime uz 8.mesiac o druhe dietatko, ale zatial sa nedari. Obidvaja sme zdravi a fit, testy neukazuju na ziaden problem. Moja gynekologicka tiez nema na to vysvetlenie preto skusam najst odpoved a radu u vas. Menstruaciu som dostala 6 mesiacov po porode a aj napriek kojeniu som ju mala pravidelnu 28-30 dni a s lutealnou fazou vzdy 12 dni. Kojenie som ukoncila pred 2,5 mesiacmi a zda sa ze mi to ovplyvnilo tri cykly. Mala som potvrdenu ovulaciu pri kazdom cykle, testovane hormony ako estrogen, progesteron, fsh atd a vsetky hodnoty boli v norme. Dokonca progesteron testovany 6-7 dni po ovulacii bol vzdy v tych vyssich hodnotach (naposledy 46.3nmol). Aj napriek tymto vyssim hodnotam sa mi skratila lutealna faza na 10 dni s tym,ze den pred menstruaciou mi zacina hnede spinenie a to som predtym tiez nemala. Nemam cysty ani ziadne ine problemy. Nerozumiem tomu, preco aj napriek vysokemu progesteronu mam spinenie pred menstruaciou a preco sa mi to takto skratilo. Zacinam uz byt z toho frustrovana a pomaly sa vzdavam nadeje mat este jedno dietatko

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dojčenie je antikoncepcia takže sa snažíte cca. 2,5 mesiaca, pričom prvé mesiace tiež mohli byť anovulačné.
    Takže netreba to riešiť a normálne žiť do roka ste tehotná.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Abc

    Dobrý deň, v utorok som bola na sone kde som bola 5+5tt. Na sone bol len prázdny 4mm vačok. Mam špinenie čiže beriem ascorutin a progesteron. No stále mam navalove bolesti na jednej strane. Moja otázka znie, či sa z toho môže vyklut ešte normálne tehotenstvo alebo môžem mať aj mimomaternicove aj keď bol vačok v maternici? Jedno mimo som už mala a zobrali mi aj vajcovod. Toto tehotenstvo je nečakane, prekvapivé ze tak skoro. Hodnotu hcg mi ani nezobrali

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri mimomaternicovom tehotenstve môže byť popisovaný aj tzv. pseudogestačný váčok, preto sme aj v prípade nálezu dutinky v maternici stále opatrní. Až keď sa nájde žltkový váčok alebo štruktúry zárodku, vtedy už považujeme diagnozu vnútromaternicovej gravidity za istú.
    Určite je namieste UZV zopakovať za 7 dní, ak by sa Vám priťažilo, treba ihneď vyhľadať lekára.

  • Biochemické tehotenstvo

    , Autor: Karotka

    Dobrý deň, som po biochem. potrate (5. týždeň), prvé dva dni bolo krvácanie extrémne silné, potom asi 5 dní ako pri menštruácii a následne už len špinenie, hcg mi Dr. kontroloval a bolo negat., avšak sliznica v maternici na USG mala približne 1 cm ( hneď po ukončení menštruácie), Dr. povedal, že nemusíme čakať a môžeme sa ihneď zase snažiť o bábätko, čo by sme aj chceli aký je Váš názor ? Nebolo by lepšie počkať ešte aspoň 1 cyklis vzhľadom na ten obsah maternice ? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nevidel som ultrazvukový nález, ale súhlasím s kolegom, že by nemal byť problém s pokusom o otehotnenie. Osobne si myslím, že aj tak dôjde k ovulácii až v ďalšom cykle.

  • Oplodnenie

    , Autor: Ferinki

    Dobrý den chcem sa vás spýtať mal som s priateľkou tehotenský stik 15.marca pri ktorom sme mali aj ochranu ale ochrana sa roztrhla a spravil som sa do priateľky . Ako nahle sme to zistili hned sme isli do lekárne kúpiť tabletku proti otehotneniu ktorá sa volala escapalle ktorú si dala po 30 minut hned po pohlavnom stiku .Menstruacia priateľke skončila pred 4 dnami čiže 11.marca . Priateľke 16. Začína stredna ovulacia a 21. Marca ma vysokú .Priatelka sa necíti zle nic hu neboli tabletku nevygrcala . Aka je tam šanca že otehotnie ? ĎAKUJEM

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    šanca na tehotenstvo je veľmi malá Escapelle je vysoko účinný spôsob zábrany otehotnenia. Ale je to silná hormonálna dávka, preto určite odporúčam, aby si dala priateľka predpísať normálnu hormonálnu antikoncepciu, ktorá je vysoko spoľahlivá a prináša mnoho zdravotných výhod (znižuje riziko rakoviny maternice a vaječníkov),