Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
16,958 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • vyšetrenie krvi

    , Autor: vika68

    dobry den Pan doktor! už som vas viac raz žiadala o pomoc a zatial ste poradil vždy dobre, aj teraz sa obraciam na vas. Mam staršne vysoky prolaktyn, pri uživani tablatiek po dvoch rokoch( Norprolak), som mala trojnasobnu hodnotu normalu. Zmenila som endokrinologa, a dostala som Cabest, ktory uživam dva krat za tyžden,( asi pol roka,) prolaktyn mam už len trocha zvyšeny, ešte stale nie je v norme ale niečo nad. Na žiadosť endokrinologa moj gynekolog, mi chcel skontrolovať cely cyklus, teda 2-3 den na krv, potom 13-14 den cyklu atd.., lenže po prvom vyšetreni krvi to vzdal nakolko FSH mam 38IU/l ref hodnoty by mali byť 2-13, pri folikul. faze, a postmenopauza 22-150IU/l. Takže mi povedal že vraj mam predčasnu menopauzu. Mam 42 rokov. LH v norme, tiež, estradiol tiež, a progesteron je vysoky a prolaktyn tiež zvyšeny.
    Takže jednoznačne mi povedal moj gynekolog, že bohužial vaječniky mi už nepracuju, a už ani nebudem mať nikdy vajičko ktore by sa dalo oplodniť. Menštruaciu mam pravidelnu len s tym problemom, že vraj mi narastie do blba slyznica, a potom mam bolesti velke a vychadzaju zo mna kusy, až obrovske zrazeniny krvi. Moja otazka: to už naozaj nebudem mať nikdy životaschopne vajičko? Neda sa s tym niečo robiť? Ďakujem za vašu odpoveď!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vhodné by bolo celé vyšetrenie zopakovať, a ak naozaj bude to FSH vysoké, tak to vyzerá na vyhasínanie činnosti vaječníkov a naozaj sa asi nepodarí u Vás vyvolať ovuláciu. Ale určite by som zvážil aj CT alebo MRI hypofýzy.

Podobné otázky

  • chlamýdie

    , Autor: liana30

    Dobry deň,
    Keďže sa nám s manželom nedarí otehotnieť, v centre asistovanej reprodukcie nám robili základné vyšetrenia. Mne našli v krvi protilátky na chlamýdie, čiže som ich v minulosti prekonala. Keďže som o tom nevedela, neboli liečené. Na nete som sa dočítala, že chlamýdie spôsobujú aj neplodnosť, v dôsledku zrastov vajíčkovodov. (My jedno dieťatko spolu už máme, podaril sa na prvý krát prirodzenou cestou.) V najbližšej dobe ma čaká laparoskopia, kde by mali potvrdiť, alebo vyvrátiť nepriechodnosť vaječníkov, či zrasty. Chcela by som sa však opýtať, či aj teraz, keď už protilátky sú prítomné, neexistuje nejaká liečba.
    Ďalej som sa dočítala, že sú pľúcne aj vaginálne chlamýdie a ja teraz neviem, ktoré z nich som prekonala. To sa dá zistiť aj z bežného vyšetrenia z krvi?
    Keďže vaginálne chlamýdie sa prenášajú len pohlavným stykom, je možné, aby som ich prekonala aj dávnejšie, to znamená pred viac ako 8 rokmi (s manželom máme na 100% monogamný vzťah), a medzitým som dokázala otehotnieť, porodiť zdravé dieťa a pri rôznych vyšetreniach sa na to neprišlo? Pre istotu som dala urobiť aj synčekovi vyšetrenie krvi na chlamydie a našťastie boli negatívne. Nemal by o vyšetrenie požiadať aj manžel?
    Veľmi pekne vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    protilátky nič neznamenajú, tie má skoro každý, potrebný je priamy dokaz sterom.
    Práve to je to, prečo je nezmysel robiť protilátky, lebo to neurčí, kde ste ich eventuálne mala.
    Ešte raz, divím sa, že niekto robil aj dieťaťu to vyšetrenie, nemá zmysel, dúfam, že ste ho hradila, lebo inak je to samozrejme zbytočné vyžiadané vyšetrenie z peňazí nás všetkých.