Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Duphaston

    , Autor: Tani123

    Dobrý deň , mám anovulacny cyklus momentálne potvrdené Dr dostala som duphaston od 15Dc na 10 dni avšak momentálne som 19Dc mohla by som ho začať užívať od dnes ? Aby som vôbec dostala ms ? Pri anovulacnych cykloch dostanem až za 80 dni ten ďalší cyklus by som už začala normálne od 15Dc ďakujem

Podobné otázky

  • Utrogestan, clostylbegit,fertilup,vyrcholenie manzela za 3-5 sekund

    , Autor: Mončiči 123456

    Dobry den!. Moj gynekológ mi dal na upravenie ms utrogestan vaginálne kapsuly 200mg. A mam ich brat 2x1 tabletka. Chcem sa spýtať že tieto kapsuly mi môžu pomôcť aj otehotnieť alebo je to len na upravenie ms? Okrem toho sa chcem spýtať že ja som sa dočítala na internete že niektore baby brali clostylbegit 3x1 tabletku, či by som to nemohla skúsit aj ja natoľko som pred rokom brala 2x1 tabletka 3 mesiace za sebou na druhy mesiac sa podarilo tam nejaky folikul ale bol maly a nemohol prasknut. Na treti mesiac to nepohomlo. Bola som v nitre v gyncare centrum tam mi vraveli ze je vsetko v poriadku nemam ziadne hormony ale ms neprichádza len ked uživam lieky. Doteraz som uzivala duphaston ale bolo mi z neho zle a na tento mesiac mi moj gyn. dal utrogestan vaginálne kapsuly 200mg 2x1 a chcem sa spytat ze ci by som nemohla 3x1 tabletlu užívať ten clostylbegit. Cyklus mam cca 30 dnovy a ovulacia by mala byt cca na 15 den ako som to vypocitala ale natolko ze ja som anovulacka (najväčši problem neplodnosti) tak by som nemohla uzivat clostylbegit 3x1 tabletku a ked ano tak od kolkateho dna cyklu do kolkateho dna cyklu? (mam vyse 120kg) tak asi preto mi 2x1 tabletka clostylbegitu nepohomlo...viem su rizika ze by som otehotnela s dvojickami ale to mi vobec neni problem. Ja som sa len opytala na váš nazor. Že ste mali uz taku pacietnku ze brala 3x1 clostylbegit alebo daco take je mozne ? lebo ja som sa to docitala na internete ze niektore baby 3x1 tabletka brali clostylbegit a otehotneli. Manzel ma spermiogram v pohode,len je tu taky problém a mozno ze ani nie ja neviem,ze ked mame spolu pohlavný styk tak velmi skoro dosiahne svoj vrchol za 3-5 sekund. Ako ja chapem mozno ze aj to je nejaky problem. Na internete som nasla partnersky balicek s liekmi FERTILUP ci by sme ich mohli uzivat spolocne a ja pri tych liekov utrogrstan a clostylbegiT? Za skoru odpoved na moje vsetky otazku velice dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte neovulačné cykly, bolo by dobré zapátrať po príčine.
    V prvom rade však nepíšete ako dlho sa Vám nedarí otehotnieť, ak je to viac ako 2 roky, potom je potrebné spraviť opatrenia.
    clostirbegyt je liek, ktorý má svoje nežiadúce účinky a nemôže sa brať len tak, musí by´t na to jasný dôvod a jasne dané dávkovanie.
    Dlžka pohlavného styku nehrá úlohu, dôležitá je ejakulácia muža. I keď dobrý orgazmus ženy, môže napomôcť k ovulácii, čo asi za 5 seekúnd nedosiahnete.

  • Diphereline

    , Autor: SimonkaLes

    Dobrý deň, začíname cyklus IVF. Budem brať Duphaston od 16. dňa a na 23. deň cyklu začínam s aplikáciou injekcií Diphereline. Chcem sa opýtať, ak by náhodou nejakým zázrakom došlo v tomto období k otehotneniu, mali by tie injekcie nejaký vplyv na plod? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    počas IVF by Vás mali v centre ART podrobne poučiť aj o ochrane pred prípadným prirodzeným otehotnením, ak nie, určite by ste ich mali konzultovať.

  • Duphaston

    , Autor: tinakika1

    Dobrý deň, chcem sa spýtať od včera beriem duphaston 2x1 tbl Dr mi robil sono kde nevidel žiadny dominantný folikul a dnes mám silno pozitívne ovulacne testy /viac značiek/ mohol duphaston ovplyvniť hladinu LH? Alebo sa môže jednať predsa len o blížiacu ovulaciu ? Ďakujem

  • Predčasné ovariálne zlyhávanie

    , Autor: Radoslava363

    Dobrý deň prajem,
    chcem sa informovať na moje možnosti, pretože mi už nikto nevie pomôcť. Gynekologička mi diagnostikovala predčasné ovariálne zlyhávanie (mám nízke AMH - 0,2) a 32 rokov. Som po dvoch brušných operáciách v r. 1992 nefrektómia ľavej obličky pre multicystický nefróm, keďže mi ho v detstve zle diagnostikovali bola som liečená na Wilmsov tumor (chemoterapia + ožarovanie asi pol roka), v roku 2020 po spontánnom potrate (nebilo srdiečko v 9tt) mi náhodne zistili v mieste ľavej obličky paraganglióm (10cm x 8cm) - znova operácia. V roku 2022 další spontánny potrat - to isté dieťatko sa nevyvíjalo, nebilo srdiečko. Hormonálny profil - mám znížený estrogén a občas zvýšený prolaktín, liečim sa na zvýšenú štítnu žľazu (autoimunitná tyreoiditéda v štádiu primárnej hypotyreózy (beriem euthyrok 50 ug denne). Endokrinologička ma na základe zvýšeného prolaktínu poslala na MRI, kde mi našli maličký adenóm o veľkosti 1,5 mm (výsledok MR: sella ostro ohraničená, hypofýza nezväčšená, v jej dolnej časti susp. drobný hyposignál na postkontr. skenoch, v koronálnej časti do 1, 5 mm - dif. df. mikroadenóm. Menštruačný cyklus mám skrátený 26 dňový (doteraz bol celkom pravidelný, posledný mi však prišiel na 15. deň. Čiže jeden skončil a hneď prišiel ďalší. :( Boli sme už aj v reprodukčnom centre, kde nám vzhľadom na moju anamnézu odporučili už len darcovské vajíčka. Pani doktorka si myslí, že moje sú poškodené chemoterapiou. Nevie mi urobiť genetické vyšetrenie vajíčok vzhľadom na množstvo ktoré mám by neboli výsledky relevantné. Okrem toho mám kolísavý krvný tlak (občas normálny 120/80,občas vyšší 140/90až vysoký160/100). Dôvod nevieme. Rada by som vedela, čo ešte by mi mohlo pomôcť a či vôbec niečo vynosiť vlastné dieťa, alebo či je vhodné pri mojich diagnózach skúsiť darcovské vajíčko. Zaujíma ma Váš pohľad, pretože neviem nájsť gynekológa, ktorý by sa komplexnejšie rozumel môjmu problému. Tiež ma zaujíma, či je nejaká liečba pri poklese estrogénu v mojom veku, nechcem prísť tak skoro do menopauzy - existujú nejaké lieky ako upraviť hormóny okrem antikoncepcie? Endokrinologička navrhuje pridať do liečby gastagén. Veľmi pekne ďakujem za pomoc. Radoslava

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dva samovoľné potraty nič neznamenajú. Osobne by som navrhol gestagénovú prípravu (Duphaston 2x1 tbl. od 14. dňa cyklu), samozrejme kyselinu listovú a ešte raz by som išiel do tehotnosti. Ak sa Vám dvakrát podarilo otehotni´t, nevidím dôvod, prečo by to nešlo a stále je obrovská šanca na donosenie.
    AMH je nepresný ukazateľ a už ste dvakrát otehotneli.

  • Biochemické tehotenstvo

    , Autor: Zuzi181

    Dobrý deň, mame s mužom už dve deti, ktoré sa podarili celkpm rychlo, v druhom tehotenstve som od začiatku brala duphaston kvôli špineniu, dopadlo to dobre. Teraz sa pokúšame asi rok o tretie babo, od mája som dvakrat otehotnela, avšak obidve tehotenstva sa skončili biochemickym tehotenstvom v 6tt,bola som s tým aj u svojej gynekologičky, či nie su potrebné žiadne vitamíny povedala, že nie ze biochemické tehotenstvo je veľmi bežné že sa treba len snažiť ďalej, je to fakt pravda? Mne to príde, že mi len nechce dať žiadne lieky, napr. Duphaston aby sa tehotenstvo udržalo. A zabudla som mam 31 rokov. Dakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naozaj sú takéto včasné neúspechy pomerne časté. Môžete si nasadiť kyselinu listovú, je otázka, či by Duphaston mal nejaký význam, pretože príčina je zrejme genetická, nestretla sa zdravá spermia so zdravým vajíčkom a s tým sa nedá nič robiť. Je veľká šanca, že sa to nabudúce podarí úspešne otehotnieť.