Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,037 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • HyFoSy

    , Autor: NatyN

    Dobrý deň, chcela by som sa poradiť ohľadom potreby vyšetrenia HyPoSy v mojom prípade. Po 10 mesiacoch snaženia o dieťa som spontánne otehotnela v decembri 2022, pričom som následne aj spontánne potratila v 8 týždni. Mám 28 rokov a už absolvované niektoré vyšetrenia ako hormonálny profil, folikumetria, reprodukčná imunológia a hematologické vyšetrenie. Všetky spomenuté vyšetrenie nezistili žiaden problém a výsledky boli dobré. Taktiež aj manžel má veľmi dobré výsledky spermiogramu. Avšak po potrate sa nám nedarí znovu otehotnieť. Z tohto dôvodu by som sa chcela spýtať, či by ste odporúčali vyšetrenie HyFoSy kedže toto vyšetrenie priechodnosti vajíčkovodov som neabsolvovala, ale neviem či to má zmysel v mojom prípade. Ďakujem za Váš názor.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vy nesplňate diagnozu sterilita, pretože ste v normálnom čase otehotneli. Nerozumiem tým zbytočným vyšetreniam, dodržujte zdravý životný štýl a dajte si preventívne kyselinu listovú a normálne majte dobrý sex bez stresu. To je najlepšia cesta k tehotnosti, akonáhle sa dáte takto stresujúco vyšetrovať alebo nedajbože liečiť, skončíte ako sterilita.

Podobné otázky

  • ca125

    , Autor: Ivuska08

    Dobrý deň p. doktor, chcela by som vedieť Váš názor, s partnerom sa snažíme o dieťa 2 roky. Absolvovali sme vyšetrenia v IVF centre, všetky výsledky z krvi vyšli u mňa aj u partnera dobre (hormóny, AMH, bunková imunita, protilátky,…) okrem ca125 - hodnota 65. USG nález je tiež v poriadku, cytológia vždy negatívna. K ovulácii tiež dochádza - kontrolované 2 cykly. Cyklus pravidelný - 28dní. Absolvovala som aj HyFoSy - vajíčkovody priechodné - žiadne zrasty ani obmedzenia, tekutina voľne prechádzala a ani sa nevracala späť. Tiež som absolvovala postkoitálny test - výsledky tiež v poriadku. Myslíte si, že to môže byť skrytá endometrióza? Kontrolný ca125 vyšiel vyšší ako 65. U partnera záver spermiogramu Teratozoospermia 3% normal, v tomto cykle si mám pichnúť Ovitrelle a ak nedôjde k otehotneniu tak návrh je konzultácia ICSI IVF. Chcela by som vedieť Váš názor, ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vyššia hladina Ca125 je spojená s vyšším rizikom endometriozy, ale je to nešpecifický marker, zvyšuje sa aj pri iných procesoch v brušnej dutine (zápaly, nádory). V minulosti bola už samotná neplodnosť dôvodom na laparoskopiu, ja by som v prípade zvýšeného Ca125 nad ňou uvažoval, pretože ak sa odstránia ložiská endometriozy, zlepšuje sa plodnosť.

  • Hyfosy

    , Autor: Shely

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať či vyšetrenie Hyfosy u obeznejšich žien je 100%.Alebo je lepšie podstúpiť operačný zákrok laparoskopiu kvôli zisteniu priechodnosti vajcovodov.
    Ďakujem
    Katarína

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Hyfosy sa sleduje ultrazvukom s vaginálnou sondou, takže obezita nemusí byť problém. Laparoskopia u obéznych pacientiek je tiež viac riziková.
    Isto Vám oznámili, že najčastejšou príčinou neplodnosti je obezita ženy a s ňou spojené hormonálne zmeny. Okrem toho obezita zvyšuje aj riziko samovoľného potratu a závažných tehotenských komplikácii. Až dosiahnete ideálnu váhu, otehotniete aj bez Hyfosy.

  • Dilatacia krcka

    , Autor: vs_711

    Dobrý deň,
    Dnes som mala absolvovať Hyfosy nakoľko sa nedarí otehotnieť ale bohužiaľ sa zákrok nepodarilo vykonať. Krčok bol zúžený, žiadna tekutina sa nedostala dnu,ani kvapka, ani po pokuse rozšíriť krčok. Lekár samozrejme odobral krv na ďalšie vyšetrenia a odporučil dilataciu v celkovej anestéze. Keďže budem už v CA, odporučil aj zároveň vykonať diagnostický laparoskopiu. K dilatacii som ale nenašla ďalšie info, skúsenosti žien a teda neviem či ide o bežný úkon, aké sú prognózy, možné komplikácie a pod. Aké skúsenosti máte vy osobne? Pomôže dilatacia k otehotneniu? Aká je rokonvalescencia po zákroku?Obvodný gyn. má dovolenku takže zisťujem info aj tu. Inak menštruácia presne načas, pravidelná, nikdy som nebola liečená zápaly alebo mykózy, ovulácia niekoľkokrát potvrdená, spermiogram v poriadku až na morfologiu 3%.

    Ďakujem pekne za vysvetlenie zákroku dilatacie

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám iba veľmi málo informácii o Vašom stave, aby som vedel posúdiť prínos narkózy, dilatácie krčka a laparoskopie pre Vaše zdravie.
    V zahraničí sa pri problémoch s priestupnosťou krčka pred výkonmi používa preparát misoprostol, ktorý spôsobí zmäknutie krčka a jeho pootvorenie bez potreby rozširovania pomocou nástrojov. Je dostupný aj u nás.