Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,852 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dilatacia krcka

    , Autor: vs_711

    Dobrý deň,
    Dnes som mala absolvovať Hyfosy nakoľko sa nedarí otehotnieť ale bohužiaľ sa zákrok nepodarilo vykonať. Krčok bol zúžený, žiadna tekutina sa nedostala dnu,ani kvapka, ani po pokuse rozšíriť krčok. Lekár samozrejme odobral krv na ďalšie vyšetrenia a odporučil dilataciu v celkovej anestéze. Keďže budem už v CA, odporučil aj zároveň vykonať diagnostický laparoskopiu. K dilatacii som ale nenašla ďalšie info, skúsenosti žien a teda neviem či ide o bežný úkon, aké sú prognózy, možné komplikácie a pod. Aké skúsenosti máte vy osobne? Pomôže dilatacia k otehotneniu? Aká je rokonvalescencia po zákroku?Obvodný gyn. má dovolenku takže zisťujem info aj tu. Inak menštruácia presne načas, pravidelná, nikdy som nebola liečená zápaly alebo mykózy, ovulácia niekoľkokrát potvrdená, spermiogram v poriadku až na morfologiu 3%.

    Ďakujem pekne za vysvetlenie zákroku dilatacie

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám iba veľmi málo informácii o Vašom stave, aby som vedel posúdiť prínos narkózy, dilatácie krčka a laparoskopie pre Vaše zdravie.
    V zahraničí sa pri problémoch s priestupnosťou krčka pred výkonmi používa preparát misoprostol, ktorý spôsobí zmäknutie krčka a jeho pootvorenie bez potreby rozširovania pomocou nástrojov. Je dostupný aj u nás.