Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • otehotnenie

    , Autor: NinaM

    Dobrý deň, prosím o radu. Mám 39r., 5 mesiacov sa s parnerom pokúšame o dieťa. Cyklus mám pravidelný, 26-28dní, nikdy som nemala gynekologické problémy, pravidelne absolvujem preventívne prehliadky. Ovulačný test vychádza pozitívny 9-10 deň cyklu. Odporúčate komplexné vyšetrenie čím skôr kvôli môjmu veku alebo máme nechať tomu ešte voľný priebeh? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dal by som tomu ešte 3 mesiace, ak sa nezadarí, potom je vhodné vyšetrenie. Ak máte pozitívnu ovuláciu, bude určite potrebné vyšetriť predovšetkým partnera.

Podobné otázky

  • Prirodzene otehotnenie so zlym SPG

    , Autor: Trembos87

    Dobry den,

    viem, ze je to otazka hlavne, na androloga ale predsa...

    co sposobuje katastrofalne vysledky spermiogramu v morfologii a DNA fragmentacii? Uz jedno dietatko mame z IVF - ICSI + MACS. Z 23 embryi sme mali 2 vhodne. KET hned vysiel. Vtedy mal moj manzel na kontrolnom morfo s uzivanim vitaminov 1%, predtym ale 2%. Toto bolo pred 4 rokmi.

    Momentalne som otehotnela prirodzene, aj mala zamlknuty potrat. Hned som ho poslala na spermiogram a vysledky ma sokovali. Morfo menej ako 0,5% ( hlava 100% patologicka) a DNA fragmentacia 87%.
    Nepije, nefajci, sportuje, nenosi mobil vo vrecku, ma sice stresujucu robotu, ale nie je stresman, vsetko riesi s kludom, snazime sa zit zdravo, davame pozor na plasty, atd. a predsa.
    Mame este 1 embryjko, ale ked sa nepodari, uz ani na ivf nemozme ist. Nemame zdrave spermie. ???? Alebo da sa s tym nieco urobit? Co pomahal na morfologiu spermii?

    Dakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vidíte, aj s takýmto spermiogramom sa dá otehotnieť.
    Príčiny zhoršujúceho sa spermiogramu u mužov sú viaceré, globálne je to tým, že pomocou umelého oplodnenia a monogamie (jeden chlap s jednou ženou) dávame evolučne možnosť splodiť deti aj mužom s horším spermiogramom, čo sa potom prenáša na potomstvo. U primátov väčšinou splodí potomstvo najplodnejší samec u väčšiny samíc v tlupe.
    Úlohu zohrávajú asi aj škodliviny v prostredí a látky narúšajúce hormonálny systém.

  • Spermiogram

    , Autor: Kami9

    Dobry deň pan doktor , ešte som sa chcela opýtať , či je možné zdravé otehotnenie pri partnerovi, ktorý má 2% morfologicky správnych spermií. Pred mesiacom som prekonala biochemické tehotenstvo takže ide to aj prirodzene , len sa obavam či takto neskončí každé tehotenstvo. Ja mám slabšie pco
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    asi teoreticky áno, ale pravdepodobnosť nie je vysoká. Neviem bližšie, či ste nedostávali lieky na indukciou ovulácie a nebol test falošne pozitívny.

  • otehotnenie po MA

    , Autor: Katarína84

    Dobrý deň,
    dňa 19.12.2023 som absolvovala MA pomocou Misoprostol (tehotenstvo bolo po IVF, MA v 8 týždni). Krvácanie mi skončilo 27.12.2023 (po kontrole všetko OK). Dňa 18.1.2024 som bola na preventívnej prehliadke, kde som mala na ľavom vaječníku 2 folikuly 15mm a sliznica bola 8mm. Chcela som sa spýtať, či to môže byť znak toho, že cyklus sa mi normálne naštartoval a mala som akurát pred ovuláciou? A mohla by byť šanca na otehotnenie?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    trocha nerozumiem Vašej otázke. Ak ste absolvovali IVF, tak je tehotenstvo prirodzenou cestou u Vás takmer vylúčené, takže šanca zrejme na otehotnenie je u Vás minimálna. IVF sa musí prísne indikovať iba v prípadoch, kedy je takmer nulová šanca na prirodzené otehotnenie.

  • Protilátky proti spermiam

    , Autor: mimi332

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať. Som po 2 MA(8tt,9tt) a mám za sebou aj hysteroskopiu kde mi odstránovali časť septa ale dvaja doktori mi povedali inú diagnózu(dvojroha maternica a uterus subseptus) máme za sebou genetiku, hematologiu mthfr c677t homozygot zistená mutácia a reproimunologia kde mi zistili protilátky proti spermiam 170hodnota(má byť do 60). Reproimunolog nám odporúča iba IVF ale keďže som otehotnela 2x prirodzene nebolo by to možné skúsiť aj teraz len s liečbou kortikoidmi? A ešte by som sa chcela opýtať na tú mutáciu je potrebné si pichať fraxiparin? Keďže moja hematologicka mi povedala že neodporúča a iní lekári aj môj gynekológ len krútili hlavou že preventívne treba dať. Samozrejme že to budem konzultovať aj so svojim lekárom len ma zaujíma aj iný názor. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    čo sa týka tvaru maternice - rozdiel medzi subseptus a dvojrohou maternicou je v "obale" maternice - obe majú v dutine priehradku, pričom subseptus zvonka vyzerá ako normálna maternica a dvojrohá má srdcovitý tvar - so zárezom uprostred.
    mthfr mutácia je klinicky nevýznamná, nie je potrebná liečba, máte výrazne múdrejšiu hematologičku ako gynekologa.
    Zamlknuté potraty mohli súvisieť viac z vrodenou chybou maternice než s antispermoidálnymi protilátkami, preto si myslím, že na IVF ešte máte čas a prirodzené otehotnenie a donosenie plodu je možné.

  • otázka

    , Autor: NinaM

    Dobrý deň, mám 39r, o dieťa sa s partnerom snažíme neúspešne pol roka. Folikulometriou mi bola potvrdená ovulácia, hormonálny profil je v poriadku, až na hranicné AMH 1,0 a TSH zvýšené na 4,8. Som sledovaná na endokrinológii pre subklinickú hypotyreózu, bez liečby. Partnerov spermiogram jev poriadku, morfológia spermií 3,9, čo bolo vyhodnotené ako dostatočné. Máme podľa Vás šancu na prirodzené otehotnenie alebo už bude rozumnejšie rovno konzultovať CAR? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neplodnosť je definovaná až po roku snaženia, samozrejme u Vás hrá veľkú úlohu vyšší vek. Na zváženie je, či nie je potrebné nasadiť liečbu na štítnu žľazu, potom ešte 3 mesiace skúšať otehotnieť, ak nebude úspech, osloviť CAR.