Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ovitrelle účinok na menštruáciu

    , Autor: Katarína84

    Dobrý deň pán doktor,
    chcela by som sa spýtať, v rámci vstupných vyšetrení na IVF mi našla p. doktorka folikulárnu cystu 30mm, počkali sme do menštruácie, či nezmizne sama počas menštruácie....bola som 2DC na kontrolnom ultrazvuku, cysta tam stále bola a mala 33mm....p. doktorka preto navrhla na prasknutie cysty, aby som si pichla 2x injekciu Ovitrelle, tento som si pichla hneď v ten deň na 2DC...menštruáciu som mala ešte jeden deň a potom mi skončila úplne...chcela som sa preto spýtať, či je to normálne, že mi menštruácia hneď skončila, v podstate som ju mala len 3 dni? a tiež sa chcem spýtať, či nemáte skúsenosti s tým, že by mohla tá cysta prasknúť po Ovitrelle?
    ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade sa za cystu označuje útvar cca 5 cm a viac, toto je tzv. cystický folikul. Ja osobne s týmto nemám skúsenosti, takto malé útvary obvykle neriešime, ale na druhej strane môžu mať centrá asistovanej reprodukcie iné špecifické postupy. Ovitrelle obsahuje choriový gonádotropín, ktorý môže spôsobiť prasknutie zrelého folikulu, ak je to Váš prípad, je to možné riešenie. Menštruáciu môže skrátiť.