Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,535 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Ultrazvuk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pan doktor, asi pred 2 mes. mi gynekolog ultrazvukom zistil zväčšene žlte teliesko na ľavom vaječniku. Teraz mam ist na kontrolny ultrazvuk, ci sa z toho nevytvorila cysta. Tento tyzden budem mat ovulaciu a budeme sa s manzelom snazit o babätko (snazime sa oň uz 6 mes.). Chcem sa opytat, že ak by sa vajicko oplodnilo a par dni na to pojdem na ten ultrazvuk, ci nemoze ultrazvuk poskodit vajicko, alebo zastavit tehotenstvo? Myslite, ze na tom moze nieco byt? A aky je vas nazor na to, ak by sa mi vytvorila cysta na vajecniku.. opvlyvnilo by to moznost otehotniet? Dakujem za vasu ochotu a odpoved. Prajem vam pekny den:)

Podobné otázky

  • PCOs

    , Autor: noemi96

    Dobry den!

    Minuly tyzden som bola u svojho gynekologa a povedal mi, ze nemam typicky PCOS, ale moje vajecniky maju PCO charakter. Aj pred tym som pravidelne chodievala na vysetrenia a nikdy som take nepocula (bola som aj v septembei aj v oktobri, ale aj pred tym). Pomozte mi prosim Vas, co to ma znamenat?
    Mam predlzeny MC, lebo u mna zistili, ze mam znizenu hladinu progesteronu. V septembri som mala indukovany potrat (som sa otehotnila prirodzene) a chcela by som sa velmi otehotniet znova. Bude to mozne? Co by som s tym mohla robit? Ake mam moznosti?Vopred dakujem za Vasu odpoved!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak sa Vám podarilo otehotnieť samovoľne, je veľká šanca, že sa to podarí znova. Vzhľad vaječníkov na ultrazvuku je iba jeden z nepriamych ukazateľov PCOs, nemusí znamenať funkčnú poruchu. Zvážil by som doplnenie gestagénov v druhej polovici menštruačného cyklu.

  • DIabetes a tehotenstvo

    , Autor: andreatak

    Dobrý deň, som pacientka s diabetom 1. typu a zvažujem možnosť otehotnenia. Rada by som sa dozvedela viac informácií o tom, ako môj diabetes môže ovplyvniť tehotenstvo, ako môžem zabezpečiť bezpečné a zdravé tehotenstvo pre mňa aj pre bábätko, a aké kroky by som mala podniknúť pred otehotnením a počas tehotenstva. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi dobrá otázka. Diabetička by nikdy nemala otehotnieť neplánovane, pretože zdravie plodu závisí práve na dobrej kompenzácii ochorenia. O svojich plánoch informujte Vášho diabetológa, ktorý Vám vyšetrí hladinu glykozylovaného hemoglobínu a zhodnotí dlhodobú kompenzáciu. Prípadne Vám upraví dávkovanie inzulínov. Podľa dlžky trvania ochorenia je vhodné aj vyšetrenie funkcie obličiek a stav ciev (očné pozadie). V tehotnosti sa odporúča aj ultrazvukové vyšetrenie so zameraním na stav srdcovocievneho systému plodu. Ak je diabetička dobre sledovaná, má výrazne veľkú šancu, že tehotenstvo dopadne priaznivu.

    Pokiaľ mám správne informácie, poisťovňa Dôvera má linku pre zdravie, kde sa podrobnejšie zaoberá cukrovkou a možnosťami jej liečby.
    https://www.dovera.sk/poistenec/benefity/vsetky/linka-pre-zdravie

  • Hyfosy

    , Autor: Shely

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať či vyšetrenie Hyfosy u obeznejšich žien je 100%.Alebo je lepšie podstúpiť operačný zákrok laparoskopiu kvôli zisteniu priechodnosti vajcovodov.
    Ďakujem
    Katarína

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Hyfosy sa sleduje ultrazvukom s vaginálnou sondou, takže obezita nemusí byť problém. Laparoskopia u obéznych pacientiek je tiež viac riziková.
    Isto Vám oznámili, že najčastejšou príčinou neplodnosti je obezita ženy a s ňou spojené hormonálne zmeny. Okrem toho obezita zvyšuje aj riziko samovoľného potratu a závažných tehotenských komplikácii. Až dosiahnete ideálnu váhu, otehotniete aj bez Hyfosy.

  • Spinenie progresteron tehotenstvo

    , Autor: LillyD

    Dobrý deň.
    V januari mi robili kyret MÁ v 10tt.. minuly mesiac biochemické s tým že, už som bola u doktora ale príliš skoro nevidel na sone nič z krvi mi potvrdil tehotenstvo ale pri opakovanom teste zacalo hcg klesať, vtedy som brala progestenalle naďalej a po klesnuti hcg som ho vysadila a krvácanie prišlo o 2 dni.. tretí cyklus užívam teda progestenalle 200mg ráno večer - doktor mi kázal 10 dni po ovulácii.. vsade uvádzajú, že v prípade tehotenstva sa progresteron nevysadza, preto som ho predchádzajúci cyklus brala naďalej ale doktor mi tvrdil, že som ho mala brat len 10 dni a že on mi ptoom nasadí utrogestan (ale podľa mna je blbosť vysadiť to na 2 týždne, kým on uvidí na sone lebo sa to nemusí udržať). Od tohto pondelku (10dpo) mám pozitívne testy, včera som mala slabulinke svetloruzove spinenie na wc papieri (po sexe). Dnes ráno zas krv na papieri už bola tmavšia aj kvapla taká kvapka zo mna, už som si myslela, že MS tak som utekala kúpiť testy tej istej značky a ciarka bola silnejšia ako v pondelok. Otazka je, či mám vysadiť progestenalle ako kázal doktor po 10 dňoch a riskovať, že sa spustí alebo užívať ďalej a čakať či sa udrží. Samozrejme, pre istotu test zopakujem aj zajtra aby som videla či silnie.. śpinenie bolo len ráno jednorazove ale mám take divne pocity v bruchu neviem či ako pred MS (bezne pred MS mávam veľké bolesti teraz nie ale cítim sem tam bolesť).. ešte doplním genetiku mám ok, endokrinologia ok, hematologia trombofilny stav, ktorý nesie nizke riziko ále dr povedal, že fraxiparine nasadíme v tehotenstve. Priateľ nemá žiadne vyšetrenia, má len zdravého syna z predchádzajúceho vzťahu ale teda vraj sa spermiogram mohol už zmeniť.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    utrogestan a progestanelle sú rovnaké látky, iba od inej firmy.
    Môžete pokračovať v užívaní ďalej, a nie je potrebné zopakovať test, stačí cca. 6 týždňov od poslednej menštruácie absolvovať ultrazvuk,

  • Spontánne potraty

    , Autor: Lqirbqjq

    Dobrý deň, som rok po akútnej sekcii kvôli asfyxii bábätka a následne zhoršenej preeklampsii. Tlak sa po pol roku konečne vrátil do normálu. Tento rok som však už dvakrát mala pozitívne tehotenské testy, v marci a teraz v máji, ale ani jedno tehotenstvo nepostúpilo. Aj moje úplne prvé tehotenstvo bolo také, bábätko bolo až z druhého. Treba začať to nejak viac riešiť a testovať? Viem, že spontánne potraty, reps biochemické tehotenstvo je celkom bežné... Chceli by sme ďalšie bábätko. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa niektorých štúdií sa potratí až 40% všetkých gravidít, z tých čo sú už klinicky dokázané na ultrazvuku sa potratí cca. 20%. Je to väčšinou vec náhody, že sa nestretla zdravá spermia so zdravým vajíčkom. Zatiaľ by som to neriešil, do roka by ste mala úspešne otehotnieť. Žiaľ aj jazva na maternici po cisárskom reze zvyšuje šancu na neúspech pri otehotnení.