Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • PCO alebo nedostatočná funkcia vaječníkov?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mám 24r a od začiatku ako som dostala menštruáciu mávam slabú s cca 3-4 dni, nikedy sj dva. Mám ju pravidelnú +-2 dni ale nestalo sa že by mi nejaký mesiac neprišla. Na kontrole u gynekológa mi povefali že mám PCO pre cysty na vaječníkoch. Teraz chcem otehotnieť tak na ďalšej kontrole mi urobil folikulometriu s povedal mi že tam vidí zlte teliesko teda asi ovulujem no nemusím pravidelne každý mesiac. Nemám ale nejaké príznaky PCO čo dá týka výrazného ochlpenia, mastnú pleť o niečo mám aj vlasy mi dosť padajú. Návaly tepla alebo suchost som nespozorovala. Dr mi povedal že som mladá, nadváhu nemám že sa mám ukľudniť, normálne sa snažiť netlačit nato, vraj by má nerád napchával hormonámi ak mám ms práv. A keď to nepojde mám sa zastaviť opäť. Ja dá ale obávam že môžem mat aj nedostatočnú funkciu keďže mám ms ozaj veľmi slabé. Mám problém riešiť ihneď?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ultrazvukový parameter PCO je iba pomocný a nehovorí rovno o diagnóze, ak nemáte iné príznaky nemusíte sa vôbec stresovať a je obrovská šanca, že do roka v pohode otehotniete. Stačí zdravý životný štýl a radostný sex kedykoľvek, kedy máte chuť. Enjoy.