Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,200 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • astenoteratozoospermia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prajem dobry den,
    po 10tich mesiacoch snazenia o otehotnenie bol manzel na spermiograme, kde mu diagnostikovali astenoteratozoospermiu (motilita je sice viac ako 50%, nema vsak takmer ziadne a) ale iba b) a aj z nich sa niektore pohybuju do stran, patologia je 70%). O 3 tyzdne odporucali dalsi spermiogram. mne zatial este nerobili ziadne vysetrenia, MS mam relativne pravidelnu. Chcem sa spytat, aka je pravdepodobnost prirodzeneho otehotnenia s touto diagnozou. Okrem zinku, selenu, E a Q 10, ktore nam odporucali existuje este nejaka ina moznost na zlepsenie spermiogramu.
    Dakujem.

Podobné otázky

  • astenoteratozoospermia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, p. doktor, chcem sa opýtať na váš názor. Môjmu manželovi diagnostikovali astenoteratozoospermiu. Spermiogram má ME 3ml, MS 103mil/ml, Mot. a + b je 40% a c je 3%, Pat. je tak 95%, PMN 0,3 mi/ml, pH 8. Ostatné vyšetrenia ako hormonálne, plus výtery boli v poriadku. Nefajčí, nepije, aktívne športuje a stravuje sa zdravo. Má dostatok oddychu a aj stres je primeraný, nič zaťažujúce. Lekár nasadil profertil, vitamín E a tamoxifen na 3 mesiace. Myslíte si, že máme s takými to hodnotami šancu na otehotnenie prirodzenou cestou? Nesúhlasime s INF. Ja som v priadku. Poprípade sa ešte vyjadrite, či by ste navrhovali inú liečbu na základe vašich doterajších skúseností. Ďakujem za všetko.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hlavne nepíšete ako dlho sa snažíte otehotnieť, ak menej ako 2 roky, potom je šanca stále pomerne vysoká, ak je to dlhšiek potom je asi IVF plne indikované.
    Profertil, vitamín E a tamoxifén majú sporný účinok, ale nič lepšie neexistuje.

  • zly spermiogram

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Vazeny pan doktor.
    Po neuspesnej snahe otehotniet bol vysetreny moj manzel a bola mu dg. oligoastenoteratozoospermia /6mil spermii na 1ml/.
    Ja by som mala byt v poriadku. Moj manzel je inak zdravy muz, akurat pracuje pod velkym stresom. Myslite si, ze i takyto zly vysledok spermiogramu moze byt vysledok stresu?
    Bola na doporucena ICSI - sme uz objednani na prvu konzultaciu. Myslite si, ze je pri takomto spermiograme sanca otehotniet i spontanne?
    Dakujem Vam za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    čo sa týka spermiogramu som trošku skeptický. Ak by obvinila Vášho manžela nejaká žena, že je otcom jej dieťaťa, tak na základe uvedeného spermiogramu ho neoslobodia.
    Okrem toho spermiogram odčíta vačšinou zamestnankyňa IVF centra, ktorá je platená z peňazí z umelého oplodnenia.
    Avšak ak sa Vám rok nedarí, a iná príčina neexistuje, možno skúsiť na určitý čas (6 mesiacov) nejaké vitamíny, trochu pohodu a zdravší životný štýl, u Vás stimuláciu ovulácie. Ak sa to nepodarí, vždy sa dá spraviť ICSI.