Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.

Poradňa gynekológa MUDr. Záhumenského.
16,885 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa gynekologických problémov odpovedal MUDr. Jozef Záhumenský, PhD., vedúci lekár pôrodníckej časti Gynekologicko-pôrodoníckej kliniky FN Na Bulovce.

Všetky zadané otázky ako aj odpovede Dr. Záhumenského vám pre veľký záujem prinášame v podobe archívu, zadávanie nových otázok nie je možné.

ARCHÍV: Poradňa uzamknutá 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

  • otehotnenie

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, Pán Doktor...
    Už som Vám raz písala a odporúčali ste mi zmeniť gynekológa,v skratkepred 5 rokmi mi praskla cysta a mala som ak.brucho-krvá.do GITu.V októbri 2010 malaparoskopicky operovali v KE,potvrdili endometriózu,odstránili polypy a myómi,krátko na to mam jan,feb a marec stimulovali Clostilbagitom a nič,manžel je zdravý-sperm.bol ok,ako ďalej?inseminácia alebo IVF?ďakujem Zuzana B.

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    to je veľmi zložitá otázka, ak je manžel v poriadku a máte ovuláciu po stimulácii tak potom je možná i inseminácia, ale skutočne je potreba, aby Vám poradil lekár z IVF centra.

Podobné otázky

  • brať alebo nebrať Closilbegyit?

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň!

    S priateľom sa snažíme o bábätko 6 mesiacov. Lekár mi naordinoval Clostilbegyit a Duphaston. Nerobil mi žiadne vyšetrenia okrem bežnej preventívky. Nemal mi spraviť vyštrenie ako je folikumetria? Totiž ani neviem či mám ovuláciu, ale asi áno, nakoĺko každý mesiac vtom čase zvyknem mávať výtok. Prosím o radu či podľa vás môj lekár konal správne ak bez vyšetrenia naordinoval Clotilbegyit Priateľ má spermiogram v poriadku. Mám ho brať aj naďalej, alebo nie?

    Za odpoveď vopred ďaujem.

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    6 mesiacov neznamená neplodnosť, to by muselo brať lieky viac ako 50% párov, normálne zdravému páru trvá vyše roka kým otehotnie.
    Nie ste neplodní a žiadna liečbqa nie je potrebná, nechápem to, že Vás ženú po vyšetreniach, potom sa divíme, že v zdravotníctve nie sú peniaze, ak sa mrhajú na takéto zbytočnosti.
    Stačí zdravý životný štýl, ideálna hmotnosť, nefajčiť a pravideľne s radosťou mať styk a do roka máte potomka. ŽIadna liečba šancu na otehotnenie momentálne u Vás nezvyšuje !!!! Práve naopak, pozorovaním a stresovaním a liečbou sa ženiete do tzv. psychogénnej neplodnosti.

  • Vedľajšie účinky

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň,
    chcela by som sa poradiť , ohľadne problému s otehotnením. Manžel bol na vyšatrení spermií - výsledok - ejakulát pH : 7.4, pohyb. lin. nad 60 % mn. spermií nad 35 mil./mil.- oligospermia ľahk. typu. Lekár mu predpísal TAMOXIFEN a vitamíny na 7 mesiacov. Keď som si však potom čítala leták k tomuto lieku, zdá sa mi byť príliš silný, aj keď sú to len najmenšie dávky.
    Chcem sa preto opýtať, či je takáto liečba pri týchto výsledkoch normálna a bežná.Či nehrozia nejaké vedľajšie účinky. A nakoniec aká je šanca na otehotnenie s takými výsledkami.
    Ďakujem .

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    nie som andrológ a nemám skúsenosti s liečbou mužov.
    Tamoxifén je tzv. protiestrogénny liek, negatívnou vazbou by mal stimulovať v hypofýze tvorbu hypofyzárnych stimulačných hormónov a tak vplývať na tvorbu spermii. Nález Vášho manžela však neznamená neplodnosť a liečba by mala by´t iba v prípade, ak sa Vám nedarí dhlšie ako rok až dva a nie sú známe iné príčiny.

  • Mám nádej?

    , Autor: odbornik2

    Dobrý deň, pán doktor, mám 37 rokov, 30 kg nadváhu a som po dvoch abdominálnych operáciách, čiže je možné, že mám po nich zrasty. Mám za takýchto okolností nádej na otehotnenie, alebo je to z lekárskeho pohľadu úplne nemožné?

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    možné je všetko, ale pri Vašej nadváhe bude tehotnosť pre Vás aj tak strašne riziková (vek+nadváha = cukrovka, vysoký tlak, preeklampsia), takže máte pol roka, aby ste schudla 20 kg (ide to) a potom otehotnela.

  • mlieko v prsnikoch

    , Autor: odbornik2

    Dobry den Pan doktor chcem sa vas spytat.Potratila som v septembri 2010 v 8 tyzdni -zamlknuty potrat.V januari som spozorovala nie samovolne ale pri stlaceni bradaviek mi vyteka biela tekutina ako mlieko.Bola som s tym u doktora bral mi vzorku,bral mi krv na prolaktin... , a bola som aj na sono no vsetko mám v poriadku,aj vysledky prolaktinu mam ok, neviete mi povedat co by to mohlo byt? doktor mi iba nato povedal ze to samo prejde a nemam si to stlacat,ze to zeny mavaju.Lenze ja sa uz od februara tohto roka pokusam o babetko a nedari sa nam tak mam strach ci by to nemohol sposovat ten moj problem s prsnikmy.doktor mi poradil ze si mam kupit agnucaston ze mi to pomoze s odstranenim toho mlieka a podari sa mi aj otehotniet,brala som ho 3 mesiace, no vysadila som ho hoci viem ze sa ma dlksie uzivat ale musela som lebo odkedy som ho brala zacala som mat nepravidelnu menstruaciu.Predtym kym som nebrala tie tabletky som mala pravidelnu.Pan doktor poradte mi neviem co mam robyt. DAKUJEM

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    ak máte normálne hladiny prolaktínu tak to nebráni otehotnenieu, agnucaston je dobrý náápad. Skúšate otehotnie´t ešte veľmi krátku dobu, zdravému páru to trvá rok až dva.

  • spermiogram

    , Autor: denula

    Dobrý den,

    tak manzel bol dnes na tom spermiograme a podla toho co som vycitala nic moc si myslim a som z toho znicena. tu vam poslem jeho vysledky:
    SPERMIOGRAM: mnozstvo primerane, kolikvacia a viskozita v norme, pH v norme, počet spermií: 16mil/ml, podiel pohyblivych spermii : 30-40%, v viac 2s, morfologia spermií - patologické formy spermií: do 30%. záver: oligo-asthenozoospermia.

    ake su podla vas sance na otehotnenie ak sa vyznate? sice ma ist este na dalsi spermiogram o 6 tyzd. ale tieto hodnoty sa mi zdaju hodne malo.
    velmi pekne dakujem za odpoved

    Denisa

    Odpovedá: doc. MUDr. Jozef Záhumenský, PhD.

    Dobrý deň,
    16 milionov spermii je plne dostačujúce na otehotnenie, osobne si myslím, že by ste mohla otehotnieť, ak sa Vám nedarí dlhšie ako 2 roky, potom je vhodné vyšetri´t aj Vás.