Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Streptokok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    som v 38tt tehotenstva, už navštevujem vybranú pôrodnicu. V tehotenskej knižke mám založené výsledky steru, ale nikto mi k nim nič nepovedal ani sa ma na ne nepýtal. Ja som sa to na poradni zabudla opýtať.

    V náleze je:
    stredne masívne Streptococcus agalactiae

    Je tento výsledok steru pozitívny alebo negatívny.
    Ďakujem za vysvetlenie.

Podobné otázky

  • Hrozba predčasného pôrodu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 30tt a zistili mi skrátený krcok 1cm, otvorený na 1 cm a mäkký. Mám mať doma prísny kludovy rezim a magnézium. Je tento postup a liečba správna? Viem, že predpisuju aj lieky do pošvy alebo daju pesar prípade hospitalizácia.
    Taktiež mi zistili streptokoka agalac. a dali Fluomizin, no ja ho mam v kultivacii vždy a vždy sa vráti, nejaké problémy nemám. Mám užívať tuto liečbu?
    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade je potrebné vyšetrenie vaginálnou sondou a zmeranie krčka maternice, ak bude kratší ako 25 mm, nasadzuje sa vaginálne utrogestan alebo iný progesteron. Streptokok v pošve sa nelieči je to bežná súčasť.

  • Pozit. streptokok, alergia na Pnc

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa informovať. Dnes mi sestrička volala, že mi vyšiel pozit. streptokok. Som však alergická na penicilín a ampicilin, a tie atb sa vraj dávajú penicilinove. Je tam nejaká náhrada alebo sa robí sekcia? Na prvú kontrolu do nemocky idem až vo stvrtok, budem sa isto pýtať, ale vŕta mi to od rána hlavou. Som druhorodicka tak už mi idú scenáre hlavou, že čo ak mi tie atb ani nestihnú dat a dieťatko sa nakazí.
    Som aktuálne 36+5, od 30 tt som bola na rizikovom, pre skrateny krcok na 21 mm, pri zatlačení 9 mm. 2 týždne som bola hospitalizovana, a preliecovana aj na nejakú baktériu v moči. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    "alergiu" na penicilínové antiboitiká udáva pomerne veľa ľudí, pritom však viac ako 90% sa jedná o nesprávny údaj z detstva a nesprávne vyhodnotené vyrážkové ochorenie počas liečby penicilínom.
    Ak je to Váš prípad, že ste pri užívaní mala vyrážky, tak je úplne bezpečné podanie lieku zo skupiny cefalosporínov (napríklad cefazolín - vulmizolín), na ktorý je streptokok veľmi dobre ciltivý. Ak ste však mala v minulosti dusenie a vážny opuch tváre a dýchacích ciest, potom je potreba siahnuť po inej skupiny antiobiotík - napríklad po linkosamidoch (klindamycín - dalacín). V zahraničí sa u žien, ktoré udávajú alergiu na penicilín odporúča otestovať citlivosť na antibiotiká u zisteného streptokoka, aby sa zvolilo správne antibiotikum. Inak pozitivita streptokoka neznamená okrem podania antibiotík žiadnu zmenu v medicínskych postupoch, ak by sa aj nestihli podať, novorodeneckí doktori si odsledujú stav novorodenca a prípadne začnú včasnú liečbu u neho, ak by sa prejavila nákaza.

  • streptococcus beta-hemolytický non A non B

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 39. týždni tehotenstva a v kultivačnom vyšetrení z pošvy mám takýto nález: Streptococcus beta-homolytický non A non B masívne a tiež Enterococcus species - citlivosť kvalitatívna. Gynekologička mi nenasadila žiadnu liečbu. Bude postačujúce podanie antibiotickej liečby vo forme infúzie až pri pôrode. Nemôžu nastať nejaké komplikácie hlavne čo sa týka zdravia dieťatka? Termín pôrodu mám 04.04.2011.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň ,
    ak to nie je B streptokok tak by som nedal liečbu ani počas porodu. je to normálna flora pošvy. Ak chcete kúpte si lactovag a užívajte ho, je bezpečný a nahradí tieto baktérie lactobacilom.

  • Streptokok B a možná nákaza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, mam tyzden do terminu porodu. V 36 tt mi robili standardne testy na streptokoka, ale vysli mi negativne, streptokoka som nemala. Chcem sa spytat, ci je mozne sa do porodu este nejako nakazit. A ci to pred porodom este zistuju. Bola som totiz na foteni tehotenskeho bruska v spodnom pradle a pani fotografka mi nachystala oblecenie, aj spodne pradlo (je to moja znama, vsetko bolo vyprate). Aj napriek tomu ma trapia obavy, ci som sa takymto sposobom nemohla nakazit. Dakujem.

  • streptokok a porod bez atb

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam este doplnujucu otazku.
    Pan doktor, mohlo sa stat, ze ked mi lekarka nenapisala do tehot.knizky, ze mam streptokoka ag.,(bola som prvorodicka), ze mi to tesne pred porodom na sale nejako zistovali? Lebo sa desim toho, ze mi tie atb nepodali, hoci som porodnej asistentke hovorila ze streptokok je pozit, len mi to lekarka nepoznacila. Ako mozem teraz zistit, ako postupovali? Robi sa niekde zaznamo tom, co bolo rodicke podane pri porode?
    Ake dosledky to moze mat na dieta? Maly nam strasne ale nenormalne kriciaval, aj 6 hodin bez prestavky, do uplneho vystavenia. Trvalo to 7 mesiacov.
    Prosim, upokojte ma odpovedou. Mam zmenit lekarku? DAKUJEM VAM