Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pozit. streptokok, alergia na Pnc

    , Autor: tincatko

    Dobrý deň, chcem sa informovať. Dnes mi sestrička volala, že mi vyšiel pozit. streptokok. Som však alergická na penicilín a ampicilin, a tie atb sa vraj dávajú penicilinove. Je tam nejaká náhrada alebo sa robí sekcia? Na prvú kontrolu do nemocky idem až vo stvrtok, budem sa isto pýtať, ale vŕta mi to od rána hlavou. Som druhorodicka tak už mi idú scenáre hlavou, že čo ak mi tie atb ani nestihnú dat a dieťatko sa nakazí.
    Som aktuálne 36+5, od 30 tt som bola na rizikovom, pre skrateny krcok na 21 mm, pri zatlačení 9 mm. 2 týždne som bola hospitalizovana, a preliecovana aj na nejakú baktériu v moči. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    "alergiu" na penicilínové antiboitiká udáva pomerne veľa ľudí, pritom však viac ako 90% sa jedná o nesprávny údaj z detstva a nesprávne vyhodnotené vyrážkové ochorenie počas liečby penicilínom.
    Ak je to Váš prípad, že ste pri užívaní mala vyrážky, tak je úplne bezpečné podanie lieku zo skupiny cefalosporínov (napríklad cefazolín - vulmizolín), na ktorý je streptokok veľmi dobre ciltivý. Ak ste však mala v minulosti dusenie a vážny opuch tváre a dýchacích ciest, potom je potreba siahnuť po inej skupiny antiobiotík - napríklad po linkosamidoch (klindamycín - dalacín). V zahraničí sa u žien, ktoré udávajú alergiu na penicilín odporúča otestovať citlivosť na antibiotiká u zisteného streptokoka, aby sa zvolilo správne antibiotikum. Inak pozitivita streptokoka neznamená okrem podania antibiotík žiadnu zmenu v medicínskych postupoch, ak by sa aj nestihli podať, novorodeneckí doktori si odsledujú stav novorodenca a prípadne začnú včasnú liečbu u neho, ak by sa prejavila nákaza.