Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krvácanie pri styku po pôrode

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer prajem pán profesor, po skončení šestonedelia sme s partnerom skúsili mať pohlavný styk. Na začiatku som pociťovala bolesť pri vniknutí v oblasti jazvy, kde som bola nastrihnutá a šitá, nebolo to však príliš intenzívne a po pár sekundách som bolesť skoro ani nevnímala. Problém však nastal po styku, kedy som si všimla mierne krvácanie. Bolo to jednorázové, na ďalší deň už prestalo. Teraz som 7 týždňov po pôrode. Mali sme ešte párkrát styk a stále sa to krvácanie opakovalo. Nemyslím si, že sú to očistky, krvácať som prestala pred 4 týždňami a krv sa objavuje len po styku a tiež keď ma vyšetrovala moja gynekologička ako som bola teraz na kontrole. Všimla si aj ona že som zakrvácala, vravela, že mi treba cytológiu. Okrem toho však vravela, že je všetko v poriadku, aj sono. Chcela by som sa opýtať, čo to krvácanie môže byť, odkiaľ tá krv pochádza? Je to kvôli citlivej sliznici pošvy alebo z krčka? Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zdroj krvácania môže byť buď na krčku, alebo v pošve. Na krčku to môže byť zápal, alebo iné zmeny, to bude potrebné skontrolovať, po pôrode môže vyjsť navonok vnútorná sliznica krčka a tá môže krvácať po styku.
    Ale aj v pošve okolo stehov sa môžu vytvoriť tzv. granulácie, laicky sa to nazýva "živé mäso", ktoré pri styku krvácajú. Tie sa dajú jednoducho odstrániť. Je preto potrebné dôkladné vyšetrenie.