Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Otecko pri pôrode

    , Autor: andreatak

    Som ešte len v 5. mesiaci a zatiaľ nemám pozisťovaných veľa informácií ohľadne pôrodu, ale veľmi ma zaujíma, aká je aktuálna situácia ohľadne otecka pri pôrode. Vy osobne to odporúčate? Môže byť v každej pôrodnici otec prítomný? Čo keby som si chcela radšej zobrať kamarátku? Platí sa za to? Som z Košíc, preto mám zaiaľ vybranú nemocnicu Agel Košice-Šaca.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    sprievodná osoba pri pôrode má veľký význam. Vo všeobecnosti platí, že rodiaca žena by nemala ostať osamotená. Pocit opustenosti a samota zvyšuje stres a napätie, čo bráni rozvoju riadnej pôrodnej činnosti. Okrem toho pri podaní epidurálu, občas potrebuje rodička podporu a pomoc pri chôdzi.
    Partner je ideálna voľba, ale nemusí byť u všetkých párov možná, preto je odporúčané v týchto prípadoch si vziať niekoho iného (kamarátku, mamu, sestru, dulu).
    Čo sa týka platby, neviem, ako to majú iné nemocnice, u nás sa za prítomnosť jednej osoby pri pôrode neplatí.
    Vy chcete rodiť v nemocnici Agel, takže pokiaľ ste poistenkyňou Dôvery, za ich prítomnosť počas pôrodu i bondingu v pôrodniciach AGEL neplatíte, či už si k pôrodu vyberiete otca dieťaťa, alebo inú osobu.