Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,554 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Pôrod po cisárskom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Opýtam sa môžem mať vaginálny pôrod po roku aj 8 mesiacoch.
    Prvý pôrod som mala sekciou z dôvodu neotočenia sa.
    Teraz má nútia ísť do vaginálneho že už je to dosť dlhá doba.
    Ale ja mám strach z ruptury maternice alebo že sa to nekoniec aj tak zvrtne na sekciu.
    Môžem trvať na Tom že chcem hneď sekciu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na našej klinike dávame ženám kompletnú informácie o rizikách a výhodách prirodzeného pôrodu po cisárskom reze aj o opakovanom cisárskom reze a na základe poučenia žena podpíše písomný informovaný súhlas s modalitou, ktorú si vybrala. Toto je jediný správny postup podľa súčasných poznatkov vedy.

Podobné otázky

  • Prirodzeny porod po sekcii?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer pan doktor. Moj prvy porod pred 2 rokmi neprebehol uplne hladko. Maly sa vypytal 37tt+2d odtokom plodovej vody. Kontrakcie vsak ziadne, az na druhy vecer v porodnici som mala pravidelne po 7min. Zaspala som vsak od unavy a kontrakcie ustali. Dostala som nasledne rano oxytocin, ale ani po 7 hodinach som sa neotvorila viac ako na 4cm, tak doktor navrhol sekciu, kym plodu nezacnu klesat ozvy. Musim ale podotknut, ze vzdycharen bola hrozna miestnost, samy chaos, ziadne sukromie, nic, nenohla som sa riadne ani napit vody. O spravani sestriciek radsej pomlcim. V prepustacej sprave mam napisane cefalopelvicky nepomer, aj ked nechapem, lebo rozmery panvy som mala v norme.Tetaz som druhykrat tehotna a velmi by som chcela rodit prirodzene, lenze vraj to doktori neradi takto robia. Je podla Vas mozne, ze by sa mi podarilo porodit prirodzene este? Nakolko namerane rozmery panvy vypovedaju o tom, ci sa dieta zmesti alebo nie? Z tej sekcie mam totiz dost traumu v zmysle ze som nedokazala porodit sama...Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prirodzený pôrod po cisárskom reze je bezpečný a podľa zahraničných odborných spoločností sa má ženám odporúčať. Musia sa však dodržať isté pravidlá.
    Zapátrajte po pôrodnici v okolí, ktorá to umožňuje. U nás ženy po cisárskom reze, ktoré chcú rodiť prirodzene v 86% prirodzene bezpečne porodia. Preto ak nie ste ďalej ako 100 km od Bratislavy, ponúkam Vám naše služby.
    Cefalopelvický nepomer je na 100% nezmysel a myslím, že sa tam dostal omylom. Nepomer medzi panvou a hlavičkou sa dá diagnostikovať iba v prípade, že má žena plne otvorenú bránku a napriek kontrakciám a pritlačovaniu hlavička nevojde do panvy. Na 4 cm sa to nedá zistiť, vy ste mala proste nedostatočnú činnosť pri predčasnom odtoku plodovej vody, napriek podaniu oxytocínu a bránka sa neotvárala.

  • Plánovaná sekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcem sa spýtať, kedy najskôr pred termínom sa zvykne robiť plánovaná sekcia. Aktuálne som v 34tt a posledné dni som začala mať bolestivú oblasť jazvy (po sekcii). Viem to nejak ovplyvniť termín aj ja, alebo len pôrodník.
    Prvú som mala urgentnú pred 2 rokmi.
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plánovaný cisársky rez predstavuje pre dieťa celoživotne zvýšené riziko niektorých ochorení, preto by sa mal robiť iba keď je naozaj plne indikovaný. A mal by sa vykonávať čo najbližšie k termínu, ktorý by mal byť na 100% overený pomocou prvého ultrazvukového vyšetrenia. Nemal by sa robiť skôr ako 7 dní pred stanoveným termínom, pretože narastá riziko zdravotných komplikácii plodu.
    Bolesti v oblasti jazvy sú časté, bývajú spôsobené zrastami alebo aj vytiahnutým močovým mechúrom. Dokiaľ nie na ultrazvuku známka vyklenovania jazvy do mechúra, nemali by v tehotnosti hroziť komplikácie. Zahraničné odborné spoločnosti odporúčajú prirodzený pôrod po cisárskom reze.

  • VBAC

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Som v 40tom týždni tehotenstva, druhé, obe bez komplikácií, prvé (2020) skončilo sekciou po odtečení PV v termíne ale bez kontrakcií (alebo časti z nej, teda), potom po 24h čakaní, či sa pôrod začne sám a nakoniec niekoľkohodinovom vyvolávaní oxytocínom (neotvorila som sa dosť ani napriek častým kontrakciám). Teraz chcem pokus o vaginálny pôrod a našťastie ma nikto do ničoho iného nenúti (môj gynekológ ma najprv trochu „vystrašil“, povedal, že ak chcem prirodzený, nech idem radšej do Ružinova :), Antolskú mám ale oveľa bližšie), lenže po kontrole v tomto týždni som ešte stále úplne zatvorená a ohľadne vývoja situácie po termíne sa už tvária všelijako, lebo vyvolávanie nie je vraj po sekcii úplne dobré, prenášanie tiež nič moc a ja tiež rozmýšľam, ako by to vyvolávanie vôbec dopadlo. Budú sa ma vraj najbližšie pýtať aj na to, čo chcem ja, a vraj sa zohľadní všetko a uvidí sa, ale ja vlastne dosť dobre neviem, čo chcem.
    Otázky sú:
    1. Ako dlho sa dá po sekcii bezpečne prenášať a čakať na spontánny nástup pôrodnej činnosti? (Nemám vôbec žiadne zdravotné problémy alebo komplikácie.)
    2. Bolo by – pre bábätko – bezpečnejšie vyvolávanie a pokus o vaginálny pôrod alebo rovno pristúpiť k druhej sekcii?
    3. Dieťaťu namerali v 37tt+2 3400g, nebude už na VBAC priveľké?
    4. Prečo je moje telo schopné bez najmenších problémov „zasadiť a vypestovať“ deti, ale porodiť ich ani za svet? (na toto nemusíte odpovedať, som len trochu frustrovaná)
    A menej súvisiaca otázka:
    5. Ak by bola sekcia, po akom čase môžem znovu začať behávať? (trate okolo 10K)
    Ďakujem za odpoveď a aj za celý váš prínos slovenskému pôrodníctvu, pekný deň

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vaginálny pôrod po cisárskom reze odporúčajú všetky odborné spoločnosti, úspešný VBAC je jedným zo základných parametrov ukazujúcich kvalitu pôrodníckej starostlivosti.
    U nás v Ružinove je pravdepobonosť prirodzeného pôrodu u ženy, ktorá je po cisárskom reze a chce rodiť prirodzene viac ako 80%.
    Odhad váhy na UZV je nepresný a 3400 g je normálna váha, okrem toho vyšší váhový odhad nezvyšuje riziko komplikácií pri pôrode po cisárskom reze.
    U nás žena po sekcii prenáša kľudne aj 10 dní a ak treba vyvolávame pôrod jemnými mechanickými metódami. V roku 2021 sme vyvolávali pôrod u žien po cisárskom reze 35 krát, z toho iba 3 mali cisársky rez, všetky ostatné porodili prirodzene.
    Schopnosť prirodzeného pôrodu v súčasnej dobe nie je iba o tele rodičky ale závisí na viacerých faktoroch, preto kolíše percento cisárskych rezov v slovenských pôrodniciach od 16 do 52% na rovnakej populácií rodičiek. Pritom výsledky novorodeneckej úmrtnosti aj chorobnosti sú rovnaké.

  • Prirodzený pôrod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred 4 rokmi som mala 36tt akútnu sekciu, nemala som potom ani teraz žiadne komplikácie. Teraz čakám druhé dieťa a uvažujem, či je možné pokúsiť sa rodiť prirodzene. Aký je Váš názor na vaginalny pôrod po 1 sekcii? Na čo sa mám pripraviť, sú nejaké kontraindikácie?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prirodzený pôrod po cisárskom reze je odporúčaný odbornými spoločnosťami a v podstate jedinou kontraindikáciou je nesúhlas matky (samozrejme ak nepretrvávajú indikácie s predošlej tehotnosti, alebo všeobecné kontraindikácie prirodzeného pôrodu - napríklad vcestná placenta). Na našej klinike, ak sa rozhodne pacientka rodiť prirodzene po cisárskom reze, v 80% bez problémov porodí a v 20% to skončí opakovaným cisárskym rezom.
    V zahraničí sa % prirodzených pôrodov po cisárskom reze berie ako veľmi dôležitý ukazateľ kvality práce pôrodnice.
    Nemusíte sa pripravovať na nič neobvyklé, pôrod sa vedie rovnako ako u inej rodičky, iba nie sú povolené niektoré lieky na vyvolávanie pôrodu. Epidurál je plne bezpečný.

  • normalny porod po cisarskom reze

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    pred vyse 3 rokmi som mala porod cisarskym rezom, zle ozvy dietatka.
    Teraz tesne pred terminom porodom mi merali jazvu, ma 3,5 mm. Je tato miera jazvy indikaciou pre dalsiu sekciu? Je tam velke riziko prasknutia jazvy?
    Za skoru odpoved Vam vopred dakujem.