Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Plánovaná sekcia

    , Autor: Kom23

    Dobrý deň,
    Chcem sa spýtať, kedy najskôr pred termínom sa zvykne robiť plánovaná sekcia. Aktuálne som v 34tt a posledné dni som začala mať bolestivú oblasť jazvy (po sekcii). Viem to nejak ovplyvniť termín aj ja, alebo len pôrodník.
    Prvú som mala urgentnú pred 2 rokmi.
    Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    plánovaný cisársky rez predstavuje pre dieťa celoživotne zvýšené riziko niektorých ochorení, preto by sa mal robiť iba keď je naozaj plne indikovaný. A mal by sa vykonávať čo najbližšie k termínu, ktorý by mal byť na 100% overený pomocou prvého ultrazvukového vyšetrenia. Nemal by sa robiť skôr ako 7 dní pred stanoveným termínom, pretože narastá riziko zdravotných komplikácii plodu.
    Bolesti v oblasti jazvy sú časté, bývajú spôsobené zrastami alebo aj vytiahnutým močovým mechúrom. Dokiaľ nie na ultrazvuku známka vyklenovania jazvy do mechúra, nemali by v tehotnosti hroziť komplikácie. Zahraničné odborné spoločnosti odporúčajú prirodzený pôrod po cisárskom reze.