Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,811 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prirodzeny porod po sekcii?

    , Autor: Asti

    Dobry vecer pan doktor. Moj prvy porod pred 2 rokmi neprebehol uplne hladko. Maly sa vypytal 37tt+2d odtokom plodovej vody. Kontrakcie vsak ziadne, az na druhy vecer v porodnici som mala pravidelne po 7min. Zaspala som vsak od unavy a kontrakcie ustali. Dostala som nasledne rano oxytocin, ale ani po 7 hodinach som sa neotvorila viac ako na 4cm, tak doktor navrhol sekciu, kym plodu nezacnu klesat ozvy. Musim ale podotknut, ze vzdycharen bola hrozna miestnost, samy chaos, ziadne sukromie, nic, nenohla som sa riadne ani napit vody. O spravani sestriciek radsej pomlcim. V prepustacej sprave mam napisane cefalopelvicky nepomer, aj ked nechapem, lebo rozmery panvy som mala v norme.Tetaz som druhykrat tehotna a velmi by som chcela rodit prirodzene, lenze vraj to doktori neradi takto robia. Je podla Vas mozne, ze by sa mi podarilo porodit prirodzene este? Nakolko namerane rozmery panvy vypovedaju o tom, ci sa dieta zmesti alebo nie? Z tej sekcie mam totiz dost traumu v zmysle ze som nedokazala porodit sama...Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    prirodzený pôrod po cisárskom reze je bezpečný a podľa zahraničných odborných spoločností sa má ženám odporúčať. Musia sa však dodržať isté pravidlá.
    Zapátrajte po pôrodnici v okolí, ktorá to umožňuje. U nás ženy po cisárskom reze, ktoré chcú rodiť prirodzene v 86% prirodzene bezpečne porodia. Preto ak nie ste ďalej ako 100 km od Bratislavy, ponúkam Vám naše služby.
    Cefalopelvický nepomer je na 100% nezmysel a myslím, že sa tam dostal omylom. Nepomer medzi panvou a hlavičkou sa dá diagnostikovať iba v prípade, že má žena plne otvorenú bránku a napriek kontrakciám a pritlačovaniu hlavička nevojde do panvy. Na 4 cm sa to nedá zistiť, vy ste mala proste nedostatočnú činnosť pri predčasnom odtoku plodovej vody, napriek podaniu oxytocínu a bránka sa neotvárala.

Podobné otázky

  • Prirodzený pôrod po sekcii??

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,
    svoje prvé dieťa som rodila cisárskym rezom (vyvolávali mi pôrod, ale som sa "neotvárala"). Chcela by som sa spýtať ako dlho po sekcii môžem znovu otehotnieť a či je šanca, že sa mi druhé dieťa podarí porodiť prirodzene alebo sa už automaticky robí sekcia? Ďakujem.