Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,558 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • prechod

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, mám 43 rokov a už od 39 poruchy cyklu, na ktoré užívam hak daylla a pekne sa to upravilo..avšak posledný rok mám už asi všetky „prechodové“ príznaky ako návaly, zvýšené potenie, unava, nespavost, bolesti hlavy, chrbta…chcem sa spýtat, či k prechodovým príznakom môže patrit aj bolesti bedrových klbov a krížov, lebo cca tretí mesiac mávam tieto bolesti, tak neviem, či to všetko môže mat suvis..? vdaka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    Daylla má veľmi nízko dávkované estrogény, ktoré zrejme nestačia pokryť Vaše potreby, bolo by dobré zmeniť liečbu za preparát s vyšším dávkovaním, dohodnite sa so svojim lekárom. Možno zvážiť aj substitučnú liečbu, nielen antikoncepciu.

Podobné otázky

  • Prechod možnosť výmeny HSL

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    chcela by som sa opytat,ci pri liečby HSL,
    hormonálna suplementacna liecba sposobuje rakovinu?
    Mám 51 rokov a pravidelny cyklus, kvoli návalom mi nasadila
    femoston 2/10 , žial vracala som z neho
    chcela som vymeniť a za niečo iné a povedala, nič iné na trhu vhodne pre mna nie je.
    Liečim sa na chrbticu a kazdy den uzivam diklofenak 3xdenne
    liečim sa na vysoký tlak a každé rano nalačno Vazocardin 50mg,
    liečim sa na kŕčové žily a rano uzivam 1 diomax
    ak by nič iné nebolo pre mna vhodne, tak OK,
    ale ak ano išla a zmenila by som gynekologa.
    s pozdravom L

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím, že Vaša lekárka má pravdu, okrem Femostonu nie je iná varianta substitučnej liečby.
    Čo sa týka rakoviny, ženy so substitúciou majú o niečo vyššie riziko rakoviny prsníka, preto sa odporúča pravidelné sledovanie mamograficky.

  • Hormóny a hmotnosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať jednu vec. Niekedy po ovulácii a niekedy počas menštruácie mi stúpne hmotnosť, max. na týždeň a potom sa vráti na pôvodnú (predpokladám, že vplyvom hormónov). Teraz mi stúpla hmotnosť hneď po ovulácii (deň predtým som mala pozitívny ovulačný test), za 2 týždne som dostala menzes, ten mi už končí a váhu mám stále o cca 2kg vyššiu. Začína mi to už vadiť, lebo už niekoľko mesiacov chudnem a toto je ozaj demotivujúce. Prečo je to tak? Môže to byť aj tými horúčavami alebo stresom? Čo môžem urobiť, aby sa mi váha upravila? Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto náhle a prechodné zmeny hmotnosti sú spôsobené zadržiavaním a vylučovaním vody z tela. Nemusíte sa tým nijako stresovať, samotná hmotnosť nie je úplne presný ukazateľ, dôležité je % telesného tuku.

  • prechod?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, mám 44 r.,menzes pravidelný, kedže užívam hak (drsp, 0.02 ee) ale už niekolko mesiacov mám takmer všetky prechodové príznaky ako návaly, nočné potenie, nespavost, zmeny nálad, bolesti hlavy, chrbta, klbov, unava… je treba začat niečo užívat? možem najprv skusit niečo prírodné?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dávka 0,2 EE je zrejme pre Vás nízka a bolo by vhodné zmeni´t antikoncepciu za hormonálnu substitúciu. Tým sa situácia plne vyrieši. Niečo prírodné si môžete dať ako doplnkovú liečbu.

  • Análny styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    s manželom sme počas milovania vystriedali análny a vaginálny styk bez ochrany. Mohlo by toto spôsobiť infekciu, ktorá by prerástla do takej miery, že by som si to nevšimla a spôsobila tak potrat v skorom štádiu tehotenstva? Ďakujem veľmi pekne

  • Angelsound

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcem sa opytat aky mate nazor na domaci dopler/angelsound na odposluch srdiecka? Je to bezpecne pre plod? Som akt.v 14 tt uvazujem o kupe. Dakujm za nazor

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ja osobne považujem akýkoľvek zásah k plodu (aj dopplerovský ultrazvuk má určitý vplyv, aj keď sa považuje za bezpečný), ktorý nevedie k možnej zmene prístupu k tehotnosti za nežiadúci.
    Teda neviem, či je dobré rušiť plod dopplerovským ultrazvukom zbytočne.
    Okrem toho sa trocha obávam, že si matky omylom buď vypočujú vlastné srdce, alebo zachytia prechodné spomalenie pulzu plodu a budú vyplašené a vystresované vyhľadávať pohotovosť.