Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • prechod?

    , Autor: Iba Ja

    Dobrý den, mám 44 r.,menzes pravidelný, kedže užívam hak (drsp, 0.02 ee) ale už niekolko mesiacov mám takmer všetky prechodové príznaky ako návaly, nočné potenie, nespavost, zmeny nálad, bolesti hlavy, chrbta, klbov, unava… je treba začat niečo užívat? možem najprv skusit niečo prírodné?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dávka 0,2 EE je zrejme pre Vás nízka a bolo by vhodné zmeni´t antikoncepciu za hormonálnu substitúciu. Tým sa situácia plne vyrieši. Niečo prírodné si môžete dať ako doplnkovú liečbu.

Podobné otázky

  • Problemy

    , Autor: evka_sedl

    Dobry den pan doktor,
    asi pol roka po porode mi zacali raz do mesiaca problemy, ktore neviem uplne identifikovat a zistit aka je pricina. Ide o kratkodobu slabost, naval tepla, rozbusenie srdca a nasledne to postupne prejde. Trva to cca.30-60 sek a opakuje sa mi to napr.kazdu hodinu-dve hodiny. Tak sa mi to opakuje cely den i noc, potom problem odoznie a fungujem normalne. Mala som odsledovane, ze sa mi tento stav objavil pred alebo pocas menstruacie, no parkrat to uz bolo i mimo cyklus. Prvy krat som to zaznamela pred nastupom prvej menstruacie po porode.
    Teraz som bola opat tehotna a vtedy som tieto problemy nemala. Bohuzial som potratila a hned o 2 dni sa mi vyssie spomenute problemy opat objavili.
    Taktiez som si teraz vsimla, ze ked mam tento problem, mam v tom momente i problem si spomenut na nejaku konkretnu vec (pre upresnenie: bol mi realizovany odber krvi a nevedela som si spomenut ci ano alebo nie. Az ked spomenuty stav presiel, vedela som, ze ano).
    Myslite, ze ide o nejaku hormonalnu nerovnovahu,prip. predcasny prechod? Mam 39 rokov.
    Co by ste mi prosim odporucili? Napr. realizovat hormonalny profil?
    Dakujem velmi pekne
    E.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa popisu ide o príznaky aktivácie autonómnych nervov, zrejme naozaj na hormonálnom podklade. Pred ovuláciou dochádza k prudkému poklesu hormónov čo môže byť príčinou Vašich príznakov. Ak ste v tehotnosti nemali problémy, vyriešila by to hormonálna antikoncepcia. Ak plánujete graviditu, situáciu vyrieši otehotnenie.

  • Krce v podbrusku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Mam 43 rokov a tri porody za sebou.Rano som sa zobudila s bolestami v podbrusku.Bolo mi az na odpadnutie.Dala som si tabletku od bolesti a trosku povolilo.Uz asi 3 mesiace ma pobolievaju prsniky ako by sa mi nalievali.Moze ist o prechod?Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    krčovité bolesti nebývajú známkou prechodu, ani pobolievanie prsníkov. Radšej si spravte tehotenský test a navštívte lekára, aby určil o čo ide.