Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Krce v podbrusku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Mam 43 rokov a tri porody za sebou.Rano som sa zobudila s bolestami v podbrusku.Bolo mi az na odpadnutie.Dala som si tabletku od bolesti a trosku povolilo.Uz asi 3 mesiace ma pobolievaju prsniky ako by sa mi nalievali.Moze ist o prechod?Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    krčovité bolesti nebývajú známkou prechodu, ani pobolievanie prsníkov. Radšej si spravte tehotenský test a navštívte lekára, aby určil o čo ide.

Podobné otázky

  • Špinenie 12 dní po styku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes som 12 dní po styku mám PCOS a nepravidelnú menštruáciu . Dnes mi začalo také jemné špinenie nie ako pri menštruácii . Dnes som 60 deň cyklu menštruaciu mám veľmi nepravidelnú niekdy 90-130dnovy cyklus . Styk sme malí na 48 deň . Mám aj také mierne kŕče v podbrušku. Je to normálne? O dieťa sa snažíme vyše 3 rokov . Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa toho čo píšete máte zrejme anovulačné cykly, preto je takáto snaha o otehotnenie málo efektívna. Bolo by dobré nasadi´t liečbu, gestagény na druhú fázu cyklu, prípadne lieky na vyvolanie ovulácie. Ak sa však nedarí 3 roky, je treba zvážiť aj umelé oplodnenie. PCOS sa lieči aj liekami na zníženie hladiny inzulínu v krvi a pri nadváhe je podmienkou úprava BMI.

  • bolest

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Po masturbácii ked mám vyvrcholenie, tak zároveň s vyvrcholením prichádza bolesť a kŕče v podbrušku. Prečo ? Predtým som tú bolesť nikdy necítila. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri orgazme sa vylučuje oxytocín, ktorý sposobuje sťahy maternice, ale krče nie sú normálne, býva to v tehotnosti, ale mimo gravidity som sa s tým nestretol, potrebné je vyšetrenie.

  • Menštuacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    mám 16 rokov a mám menštruaciu už 4 roky tak nejako a pred začiatkom letných prázdnin som začala pociťovať bolesť v podbrušku. Menštráciu som mala pravidelnú 28dňový cyklus len sa mi niekedy zakrútila hlava to zvyčajne také 2-3 dni pred začatím. Mám nízsky krvný tlak, tak to som nejako zapíjala kávou. Ale v septembri mi ešteaj meškala a to až o 38 dní. Mala som dosť silné bolesti ale nakoniec som ju dostala na začiatku októbra, a odvtedy keď stojím dlhšie na jednom mieste bez pohybu tak sa mi zakrúti hlava a mávam občasné silné kŕče v podbrušku, síce neviem či to spolu súvisí. Keď mám tie kŕče tak neviem čo má robiť neviem ani ležať ani sedieť ani stáť, to sa nedá vydržať, ale väčšinou to rýchlo prejde, chvalabohu. Neviete či existujú nejaké lieky alebo to súvisí viac ako predpokladám, a teraz reklamujú v televízii prípravok STOP KŔČOM tak neviem či by to zabralo mám s tým isť k lekárovi.

    Ďakujem mockrát za odpoveď =)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepravideľná menštruácia, krče a celková nevoľnosť by mala byť dovodom náveštevy gynekologa, osobne si myslím, že Vám až teraz začali ovulačné cykly a nastávajú hormonálne zmeny (vaše vaječníky začali produkovať progesteron), ale aj tak je potrebné ísť ku gynekologovi, najlepšie dorastovému, aby overil príčiinu obtižaí a ponúkol adekvátne riešenie.

  • Provera

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    v poslednej dobe som mala dosť rozhádzaný cyklus... buď meškala MS, alebo trvala príliš dlho. Už som si myslela, že skončila MS keďže som počas dňa nekrvácala, ale večer ma chytili veľké kŕče v podbrušku a zrazu zo mňa tiekla veľmi riedka a ostrá červená krv pri ktorej vypadli zo mňa veľké zrazeniny ako slivka. Počas 3 dní, vždy večer takto tých zrazenín "vypadlo" zo mňa asi 10. Zašla som k lekárovi, ktorý bez vyšetrenia mi dal na výber buď HAK alebo Proveru. Predsa len je to hormón, tak som čakala, že najprv aspoň krv mi zoberie alebo tak... Mám problémy so štítnou žlazou a tu ma doktorka už niekoľko rokov sleduje a skôr mi vždy doporučila inú životosprávu, aby ma nemusela "kŕmiť" umelými hormónmi. Je možné takto naordinovať liečbu bez nejakého vyšetrenia? A existuje aj niečo iné ako len hormóny? Napr. niečo prírodné a pod. Ďakujem

  • silna menstruacia(anglicko)

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    v stredu som bola u obvodneho lekara,ktory mi povedal,ze mam pravdepodobne infekciu po potrate a dal mi antibiotika a upozornil ma,ze ak budem este tak prudko krvacat,mam ist na pohotovost.V ten vecer som krvacala asi 40minut velmi silno,jasnocevena krv si zo mna len-tak striekala,ale potom sa to nastastie upokojilo,ale rano zopakovalo,tak som isla na pohotovost,kde mi zmerali tlak,vzali vzorku krvi a mocu,spravili sono a povedali ze je vsetko v uplnom poriadku,ze je to asi hormonalna reakcia s ktorou oni nemozu nic robit,ze sa mam objednat u svojho obvodneho lekara,ktory mi da lieky na zastavenie krvacania a ak to uzna za vhodne,tak ma doporuci na gyn.vysetrenie.Obvodny mi povedal,ze je vsetko vporiadku,vysadil antibiotika a dal mi Norethisterone 5mg 3krat denne (neviem,ci je taky liek aj na slovensku,urcite,len s inym nazvom) a gynekologa neodporucil,ze neni dovod..
    Ta menstruacia je cela zvlastna,zacala sa minulu stredu,prebiehala normalne a v nedelu sa uz skoro skoncila a v pondelok zacalo to silne krvacanie,pokracuje stale v silnych navaloch asi tak v 10-15hod.intervaloch,krv je jasno-cervena s kuskami,al.zrazeninami tej istej farby..
    Myslite,ze je to naozaj sposobene len hormonami?
    Toto je druha mens.po potrate,ta prva bola celkom v norme,len trvala 3tyzdne..
    mam strasne bolesti hlavy,plus sa mi strasne toci,krce v podbrusku mam len niekedy a da sa to vydrzat a som strasne ospala,ale doktor ma ubezpecil,ze krv je v poriadku,tak neviem..
    Viete mi nieco poradit,alebo mam cakat kym tabletky zaberu..
    dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi ťažko zhodnotiť čo sa deje, či naozaj iba máte neovulačné cykly po potrate a z toho silné krvácanie, alebo sa deje niečo iné. Neviem, čo Vám vyšetrovali z krvi, ak tehotenský hormón a ten bol negatívny, tak by ste nemala mať zbytky po potrate v maternici. Skúste si pre Vašu istotu kúpiť v lekárni Pregnancy test, ak bude pozitívny, trvajte na kontrole gynekológa.
    Celé je to nezvyčajné, postupy anglických GP ma občas prekvapujú. Možno by nebolo naškodu si zaplatiť gynekologické vyšetrenie aj bez poukazu.