Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • silna menstruacia(anglicko)

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,
    v stredu som bola u obvodneho lekara,ktory mi povedal,ze mam pravdepodobne infekciu po potrate a dal mi antibiotika a upozornil ma,ze ak budem este tak prudko krvacat,mam ist na pohotovost.V ten vecer som krvacala asi 40minut velmi silno,jasnocevena krv si zo mna len-tak striekala,ale potom sa to nastastie upokojilo,ale rano zopakovalo,tak som isla na pohotovost,kde mi zmerali tlak,vzali vzorku krvi a mocu,spravili sono a povedali ze je vsetko v uplnom poriadku,ze je to asi hormonalna reakcia s ktorou oni nemozu nic robit,ze sa mam objednat u svojho obvodneho lekara,ktory mi da lieky na zastavenie krvacania a ak to uzna za vhodne,tak ma doporuci na gyn.vysetrenie.Obvodny mi povedal,ze je vsetko vporiadku,vysadil antibiotika a dal mi Norethisterone 5mg 3krat denne (neviem,ci je taky liek aj na slovensku,urcite,len s inym nazvom) a gynekologa neodporucil,ze neni dovod..
    Ta menstruacia je cela zvlastna,zacala sa minulu stredu,prebiehala normalne a v nedelu sa uz skoro skoncila a v pondelok zacalo to silne krvacanie,pokracuje stale v silnych navaloch asi tak v 10-15hod.intervaloch,krv je jasno-cervena s kuskami,al.zrazeninami tej istej farby..
    Myslite,ze je to naozaj sposobene len hormonami?
    Toto je druha mens.po potrate,ta prva bola celkom v norme,len trvala 3tyzdne..
    mam strasne bolesti hlavy,plus sa mi strasne toci,krce v podbrusku mam len niekedy a da sa to vydrzat a som strasne ospala,ale doktor ma ubezpecil,ze krv je v poriadku,tak neviem..
    Viete mi nieco poradit,alebo mam cakat kym tabletky zaberu..
    dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi ťažko zhodnotiť čo sa deje, či naozaj iba máte neovulačné cykly po potrate a z toho silné krvácanie, alebo sa deje niečo iné. Neviem, čo Vám vyšetrovali z krvi, ak tehotenský hormón a ten bol negatívny, tak by ste nemala mať zbytky po potrate v maternici. Skúste si pre Vašu istotu kúpiť v lekárni Pregnancy test, ak bude pozitívny, trvajte na kontrole gynekológa.
    Celé je to nezvyčajné, postupy anglických GP ma občas prekvapujú. Možno by nebolo naškodu si zaplatiť gynekologické vyšetrenie aj bez poukazu.