Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • bolest

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Po masturbácii ked mám vyvrcholenie, tak zároveň s vyvrcholením prichádza bolesť a kŕče v podbrušku. Prečo ? Predtým som tú bolesť nikdy necítila. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri orgazme sa vylučuje oxytocín, ktorý sposobuje sťahy maternice, ale krče nie sú normálne, býva to v tehotnosti, ale mimo gravidity som sa s tým nestretol, potrebné je vyšetrenie.

Podobné otázky

  • Kyret

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Absolvovala som kyretáž, o 4 dni som sla gyn lebo som mala teplotu 37.4 a povedala ze na sone nieco vidi ale ze sa to mozno vypudi a dala mi injekciu buscopan. o 3 dní na to som šla na pohotovost s teplotami 37.8 a povedali mi že to nedobre vybrali tam kde som bola a musim ist druhy krat lebo sa zvyšky teda nevypudili. Velmi zle som to psychicky niesla doslova som sa zosypala. Sla som druhý krat ukazali mi na sone 16mm oval ktory tam nema byt. O den na to mi robili kontrolne sono a je tam stale 12 mm ovál a povedali ze bud to zachrani a vypudi priroda alebo musim ist tretí krat na kyret. Mam nasadene antibiotika a teplotu treti den 37.4 ziadne bolesti ale po kyrete ziadna krv ani nic bojim sa ze to nevypudim sama a budem musiet ist znova ale ja sa strasne bojim ja chcem mat v buducnosti dieťatko... citala som niekde tu v clanku nieco ze zvyšky ide vypudit aj tabletkami no neviem ci je to možné len pri zamlcanom tehotenstve alebo aj pri kyretáži co si vybrala sama žena. Velmi som sa bala 2hej kyretazi nie to ze budem musiet ísť treti krat ved to nie je normalne velmi sa bojim ze to nikdy neakonci a ja chcem mat este bábätko prosim poraďte...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade ak sa jedná o potrat Vám mali ponúknuť tabletovú podporu vyprázdnenia maternice a nie robiť kyretáž. Práve pre tento problém, že je to chirurgický zákrok a nemusí byť vždy úplne úspešný.
    Aj pri neúspešnej kyretáži je možné dať liek misoprostol na dovyprázdnenie maternice, žiadajte o neho.

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán doktor,
    chcela by som sa spýtať skôr tak teoreticky, čo by mohlo byť pravdepodobnejšou príčinou potratu. V čase, keď som ešte nevedela, že som tehotná (zhruba v 3-4tt) som dostala covid. Priebeh bol miernejší (celková slabosť, horúčka) zhruba 5 dní, v priebehu ktorých sa príznaky postupne zmierňovali. Užívala som voľne dostupné preparáty na bolesť a horúčku (s obsahom buď Diklofenaku alebo Naproxénu, neviem žiaľ už presne teraz, ktorý z nich to bol), avšak som nevedela, že som tehotná. Som plne očkovaná (teda neviem ako dlho vakcína poskytuje ochranu, ale bolo to asi 10 mesiacov od očkovania). Krátko potom som zistila tehotenstvo a došlo k potratu. Chcela by som sa spýtať, čo by mohlo byť najpravdepodobnejšou príčinou potratu, covid, spomínané lieky, ktoré nie je vhodné užívať v tehotenstve, alebo nejaká iná príčina?

    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najčastejšou príčinou včasného potratu je genetická príčina, nestretla sa zdravá spermia so zdravým vajíčkom, je to otázka náhody. Infekcia tiež môže teoreticky zasiahnuť plod, ale teraz sa to už nedá nijako odlíšiť.

  • Meškanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pán doktor potrebujem poradiť. Začala by som tým že s priateľom mám vždy len chránený sex a to prezervatívom. Tento mesiac som užívala dve antibiotika z dôvodu prechladnutia. Užívala som aj herpesin. Posledné mesiace mám veľmi nepravidelný cyklus a pohybuje sa mi od 32-48 dní. Som zúfalá lebo vždy panikárim ohľadom tehotenstva a potom sa stresujem ešte viac. Chcela by som sa teda opýtať koľko dní je akceptovateľné meškanie menštruácie? Mám bolesti v podbrušku a aj boľavé prsia no to už je tak štvrtý deň a stále nič. Dnes je to 35 deň cyklu. Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám pre Vás jednoznačnú radu, dajte si predpísa´t hormonálnu antikoncepciu, upraví sa Vám cyklus a nebudete v strese, pretože budete chránená viac ako 99%.

  • Tvrdnute brucha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Ja by som sa chcela informovať. Momentálne som v 33 týždni tehotenstva a pred 2 dňami som začala cítiť tvrdnutie na hornom časti brucha. Hlavne vtedy ak vstávam alebo robím niečo. Vôbec nie je to bolestivé, len ako prvorodička neviem či je to normálne alebo nie.
    Za odpoveď vopred ďakujem.

  • Bolest laveho prsnika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pred viac ako dvoma mesiacmi som mala lieceny zapal prsnika 3 roznymi antibiotikami. Nalez usg bez abscesu. Pre pretrvavajuce bolesti aj po dobrati antibiotik ma gynekologicka poslala na prsnikovu ambulanciu, kde pohladom bez kontrolneho usg doktor zhodnotil, ze sa jedna o pozapalove bolesti. No bolesti stale trvaju.
    Mam absolvovat EMG vysetrenie pre dlhotrvajuce bolesti pod lavym rebrom, ci sa nejedna o tetaniu.
    Napadlo ma opytat sa Vas, ci by tato choroba mohla sposobovat aj bolest prsnika, pripadne kde by este mohol byt problem,ze to neustupuje.
    Dakujem za Vas nazor.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepíšete či to bol zápal počas dojčenia, alebo nie. Ak nie, je potrebné prísnejšie sledovanie, pretože to nie je časté a môže sa za tým skrývať aj iné ochorenie. Avšak ak máte aj neurologický problém, aj ten sa môže prejaviť bolesťami v tejto oblasti.
    Ja nie som odborník na prsníky, ale keď Vám povedal lekár na prsníkovej ambulancií, že to súvisí s prekonaným zápalom, zrejme vylúčil iné ochorenie.