Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,558 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Análny styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    s manželom sme počas milovania vystriedali análny a vaginálny styk bez ochrany. Mohlo by toto spôsobiť infekciu, ktorá by prerástla do takej miery, že by som si to nevšimla a spôsobila tak potrat v skorom štádiu tehotenstva? Ďakujem veľmi pekne

Podobné otázky

  • Analny styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,prosím Vás ak sme s partnerom striedali análny a vaginálny styk počas milovania može to spôsobiť nejakú infekciu, zápal, prípadne potrat ak sa to stalo v čase keď som nevedela, že som tehotná? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je možné zanesenie baktérii z konečníka do pošva pri takýchto praktikách, ale tieto baktérie nezvyknú robiť klinickú infekciu. Imunita pošvy a jej prirodzená mikrobiálna flóra si s tým poradia. Potrat to nespôsobí určite.

  • sex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, vopred sa ospravedlnujem za otazku, lebo asi sa tak celkom netyka "gynekologickej poradne", ale na nete je tazko len tak najst fundovanejsiu odpoved na moju dost intimnu otazku. Manzel mi uz roky pri sexe zvykne drazdit anal prstami a zatial som z toho nemala nikdy nijaky problem. Prave naopak ja si to velmi uzivam, tak sme teraz vyskusali analny styk, manzel je jemny, takze ja pri tom nepocitujem ziadnu bolest, ako som sa docitala vselikde na nete, ze je to bolestive a sposobuje to hemeroidy. Tak moja prva otazka znie, moze mi takyto styk sposobit hemeroidy i ked to robime pomalicky opatrne a necitim vobec ziadnu bolest? Pripadne moze mi to "oslabit" zvierac? ( z prstovania som zatial nikdy problemy nemala). A moja druha otazka - ak si nerobim predtym klystir iba som "vyprazdnena" je moc riskantne robit to bez kondomu? Samozrejme, ze manzel sa potom umyje a nemame za tym vaginalny styk. Alebo treba bezpodmienecne pouzivat kondom? Nerada by som, aby sme si sposobili nejaku infekciu. Dakujem pekne za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziká uvedených komplikácii sú veľmi malé a pri šetrnom praktizovaní análneho sexu sa nemusíte ničoho obávať.
    Ak sa potom manžel dokladne umyje, osobne si myslím, že prezervatív nie je podmienkou.

  • Prosim

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,je mi to trapne ale chcem sa spytať-mala som analny styk-možem ostať tehotna-mam 17 r,tak nesom si celkom ista.Prepačte za trapnu otazku.A Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    análny sex je obľúbenou formou antikoncepcie v niektorých krajinách. Ak bol styk iba análny tak neotehotniete, ejakulát sa odtiaľ nemá ako dostať do pošvy. Vaša otázka je určite menej trápna ako nekonečné otázky o menštruácii pri kojení :)

  • Podakovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny den pan doktor. Chcem sa Vam podakovat za povzbudivu odpoved. (analny styk) Aj manzela ste velmi potesili. A dakujeme za prianie peknej nedele. Aj ja Vam prajem pekny den, a naozaj dakujem! Narcis

  • Analny sex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.Chcem sa Vas spytat na Vas nazor na analny sex. Ano je to chulostiva otazka.Ale koho sa spytat? Vazim si Vase nazory a rady, tak dufam ze ma usmernite aj v tejto veci.Diskutuju o nej aj na tejto stranke. Mnoho zien je za ale mnoho aj proti.Keby to bolo na mne ani ma to nenapadne, ale manzel v poslednej dobe dost casto doslova prosi aby sme to aspon skusili.Sme spolu uz nejaky ten rocik a chcel by to vyskusat,spestrenie, no zatial ma neprehovoril. Zaujimal by ma Vas nazor, je to bezpecne?Alebo sa to neodporuca? Na jednej strane by som rada potesila manzela, no na druhej neviem ci je to v poriadku... Budem rada ak mi poradite, alebo napisete za a proti. Nechcela by som aby mi to uskodilo. V diskusii spominali ako nasledok hemeroidy. Vopred Vam dakujem za odpoved (na netradicnu otazku) ,nech uz bude aka kolvek. Prajem pekny den. Narcis

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    análny sex je bežná súčasť sexuálnych praktík mnohých párov. Dokonca podľa niektorých štúdii z Veľkej Británie, análny sex praktikujú v absolútnych číslach viac heterosexuálne páry než mužskí homosexuáli.
    Niektoré ženy ho veľmi obľubujú a dokonca udávajú vačší pri ňom požitok ako pri styku vaginálnom. Preto nie sú v podstate proti nemu námietky, nutno však dodržať niekoľko podmienok.
    Vhodná je pred ním príprava - vyprázdnenie konečníka - čípky prípadne jemný klystír, alebo Yal. Doporučuje sa použiť lubrikačný gel a hlavne nešetriť ním. Potreba je dokonalé uvoľnenie, ak máte proti tejto forme sexu námietky, tak ho proste odmietnite. Pri prvom análnom styku sa doporučuje poloha naboku, kedy je vniknutie jednoduchšie a s menším odporom. Manžel by sa mal vyzbrojiť trpezlivosťou a byť jemný.
    Samozrejme po styku je potrebná hygiena a určite sa nedoporučuje striedať análny styk s vaginálnym.
    Análny styk je rizikový z prenosu pohlavných ochorenie, sliznicka konenčníku je oveľa viac citlivá na infekciu ako sliznica pošvy, preto sa nedoporučuje u nestálych párov.
    Hemeroidy nehrozia, tieto vznikajú z iných príčin, hlavne pri zácpe a v tehotnosti.
    Prajem peknú nedeľu :)