Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Podakovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekny den pan doktor. Chcem sa Vam podakovat za povzbudivu odpoved. (analny styk) Aj manzela ste velmi potesili. A dakujeme za prianie peknej nedele. Aj ja Vam prajem pekny den, a naozaj dakujem! Narcis

Podobné otázky

  • Podakovanie a otazka :-)

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, v roku 2009, pred letom som sa vas pytala na nazor cestovania do Chorvatska v 30 tt. Chcem vam podakovat za odpoved, ktoru ste mi poslali - aj vdaka nej som si to more skutocne uzila. To co nasledovalo po navrate domov by mi predtym ani nebolo napadlo. Stihla som este zaucit nastupkynu a ked som nastupila na matersku s odhodlanim pripravit vsetko na prichod babatka, uzila som si to presne tyzden. V 35+0 tt rano mi zrazu odtiekla plodova voda a tak sa v ten den narodil nas syncek (2490g). Vsetko dopadlo dobre, Nebol krieseny, iba par dni pobojoval so zltackou. Rozkojili sme sa a je sice trochu mensi ako jeho rovesnici, ale ani nema byt po kom "vazba". Par mesiacov sme pocvicili Vojtovku a aj motoricky sme dobehli vsetko.
    No a teraz ta otazka: pomaly sa zaciname zaoberat myslienkou na druhe mimi. Mam pocitat, ze budem vedena ako rizikovka a je predpoklad, ze sa scenar zopakuje? Viem, ze sa na to neda odpovedat s istotou, ale predsa len, asi mate nejaky prehlad z praxe... Dakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    predčasný porod v anaméze je rizikový faktor, že sa situácia zopakuje. Ale nie je to pravidlo, odtok plodovej vody najčastejšie sposobuje infekcia, ktorá sa už nemusí objaviť. Myslím, že žiadne špeciálne opatrenia v gravidite nebudú potrebné.

  • podakovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor.chcem vam podakovat,za vsetky moje zodpovedane otazky.dost ste mi pomohli.malinka sa mi uz narodila na termin s porodnimy vahamy 2800g a 46cm.ale mam na vas este jednu otazku.v pondelok rano o 2 mi zacali bolesti o pol 5 sme sa dostavili do nemocnice,kde mi tvrdili,ze mi nic nieje a ziadne kontrakcie tam niesu a ze poobede pojdem domov.bolesti sa vsak zvysovali ale na ctg stale nic neukazovalo.o 11:30 ma chytili silne kontrakcie,kde uz mi nestihli dat ani epidural,ani nastrihnut,ani oholit a museli mi prepichnut plodovu vodu,ta bola zelena.mala ma stoho zapal v oku.chcem sa teda spytat preco uz bola zelena?a este jedna otazka ako dlho sa hoji rana po natrhnuti?je to uz 6den a stale bolia stichy.dakujem este raz.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    DObrý deň,
    je veľkou chybou ak niekto posudzuje kontrakcie podľa CTG, nemusí to písať nič ani pri slušnej činnosti.
    Gratulujem k porodu, zelena voda znamena, že tam dieťa pustilo smolku.
    Rana po natrhnutí sa hojí individuálne, podľa rozsahu, vačšinou už za 14 dní je vcelku zhojená.

  • POĎAKOVANIE

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Milý pán doktor,
    týmto by som sa Vám chcela poďakovať za užitočnú radu, ktorú ste mi tak promptne dali, teda nielen mne, ale nespočetným ženám a dievčatám, ktoré sa na Vás obracajú. Patrí Vám obrovská vďaka nielen za rady, ale aj za podporu, úsmev a obrovskú toleranciu pri príspevku.
    Rozmýšľam nad tým, čím to je, že z nás - tehotných robia gynekológovia/čky na Slovensku pacientky a tak k nám aj pristupujú. Tehotenstvo predsa nie je choroba. Na papieroch sme vedené ako pacientky, kŕmia nás rôznymi skratkami, medicínskymi termínmi a možno keby zvolili prístup a len pár slovami nám naše častokrát tak zbytočné obavy vysvetlili, aj Vy by ste mali menej práce :) Niet divu, že sa z nás pri každom menšom probléme stávajú hysterické a bojazlivé stvorenia a nie sebavedomé budúce matky. A to všetko len preto, že nám chýba tá správna komunikácia s lekárom.
    Ešte raz veľká vďaka a všetko dobré v súkromnom aj pracovnom živote.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Ďakujem.
    Súhlasím s Vami. Bolo by to na dlhšiu debatu, svet sa zmenil, ale niektorí ľudia to neakceptujú. Lekár už nie je poloboh a pacient je partner.

  • Poďakovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, len by som chcela touto cestou oceniť Váš čas, ktorý do poradne investujete, čo pri náročnosti Vášho povolania je zrejme častokrát veľmi unavujúce a zaťažujúce, taktiež ľahkosť, humor, nadhľad a jasnosť s akou odpovede definujete. Vašu poradňu si otváram rovnako často ako napr. noviny na nete a musím sa priznať, že viac ako pre samovzdelávanie ju čítam pre pobavenie, niektoré odpovede sú naozaj ,,zásah do čierneho". Prajem Vám veľa trpezlivosti pri riešení ženských problémov a viac takých ,,virtuálnych pacientiek", ktoré by boli ochotné si odpovede v poradni najprv prelistovať a nezaťažovať Vás otázkami typu - menštruácia v odbobí kojenia a pod. Pekný deň

  • podakovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den pán doktor, chcem Vám len poďakovať za všetky zodpovedané otazky. Ste úžasný lekár a iste aj človek. Vaše odpovede sú niekedy aj vtipné a páči sa mi, že na sto krát omielane otázky odpovedate s božskou trpezlivostou i ked z Vašej strany tu už boli aj myšlienky na ,,samovraždu". Veľmi Vám držím palce a úprimne závidím Vašim pacientkám, že Vás majú. S pozdravom Katka.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň Katka,
    ďakujem za povzbudenie, obdivujem Vás, že si všetky odpovede čítate, keď nemusíte.

    Poďakovanie hlavne patrí redakcii Mama a ja, že Vám toto umožňujú finančne i technicky. Je to partia mladých, šikovných žien, ktoré robia svoju prácu dokonale, profesionálne a so správnym zápalom pre vec. Poradňe bol ich nápad a už sa spolu trápime tuším 3-4 roky, ak nie viac.