Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Podakovanie a otazka :-)

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, v roku 2009, pred letom som sa vas pytala na nazor cestovania do Chorvatska v 30 tt. Chcem vam podakovat za odpoved, ktoru ste mi poslali - aj vdaka nej som si to more skutocne uzila. To co nasledovalo po navrate domov by mi predtym ani nebolo napadlo. Stihla som este zaucit nastupkynu a ked som nastupila na matersku s odhodlanim pripravit vsetko na prichod babatka, uzila som si to presne tyzden. V 35+0 tt rano mi zrazu odtiekla plodova voda a tak sa v ten den narodil nas syncek (2490g). Vsetko dopadlo dobre, Nebol krieseny, iba par dni pobojoval so zltackou. Rozkojili sme sa a je sice trochu mensi ako jeho rovesnici, ale ani nema byt po kom "vazba". Par mesiacov sme pocvicili Vojtovku a aj motoricky sme dobehli vsetko.
    No a teraz ta otazka: pomaly sa zaciname zaoberat myslienkou na druhe mimi. Mam pocitat, ze budem vedena ako rizikovka a je predpoklad, ze sa scenar zopakuje? Viem, ze sa na to neda odpovedat s istotou, ale predsa len, asi mate nejaky prehlad z praxe... Dakujem vopred za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    predčasný porod v anaméze je rizikový faktor, že sa situácia zopakuje. Ale nie je to pravidlo, odtok plodovej vody najčastejšie sposobuje infekcia, ktorá sa už nemusí objaviť. Myslím, že žiadne špeciálne opatrenia v gravidite nebudú potrebné.