Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,558 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Analny sex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.Chcem sa Vas spytat na Vas nazor na analny sex. Ano je to chulostiva otazka.Ale koho sa spytat? Vazim si Vase nazory a rady, tak dufam ze ma usmernite aj v tejto veci.Diskutuju o nej aj na tejto stranke. Mnoho zien je za ale mnoho aj proti.Keby to bolo na mne ani ma to nenapadne, ale manzel v poslednej dobe dost casto doslova prosi aby sme to aspon skusili.Sme spolu uz nejaky ten rocik a chcel by to vyskusat,spestrenie, no zatial ma neprehovoril. Zaujimal by ma Vas nazor, je to bezpecne?Alebo sa to neodporuca? Na jednej strane by som rada potesila manzela, no na druhej neviem ci je to v poriadku... Budem rada ak mi poradite, alebo napisete za a proti. Nechcela by som aby mi to uskodilo. V diskusii spominali ako nasledok hemeroidy. Vopred Vam dakujem za odpoved (na netradicnu otazku) ,nech uz bude aka kolvek. Prajem pekny den. Narcis

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    análny sex je bežná súčasť sexuálnych praktík mnohých párov. Dokonca podľa niektorých štúdii z Veľkej Británie, análny sex praktikujú v absolútnych číslach viac heterosexuálne páry než mužskí homosexuáli.
    Niektoré ženy ho veľmi obľubujú a dokonca udávajú vačší pri ňom požitok ako pri styku vaginálnom. Preto nie sú v podstate proti nemu námietky, nutno však dodržať niekoľko podmienok.
    Vhodná je pred ním príprava - vyprázdnenie konečníka - čípky prípadne jemný klystír, alebo Yal. Doporučuje sa použiť lubrikačný gel a hlavne nešetriť ním. Potreba je dokonalé uvoľnenie, ak máte proti tejto forme sexu námietky, tak ho proste odmietnite. Pri prvom análnom styku sa doporučuje poloha naboku, kedy je vniknutie jednoduchšie a s menším odporom. Manžel by sa mal vyzbrojiť trpezlivosťou a byť jemný.
    Samozrejme po styku je potrebná hygiena a určite sa nedoporučuje striedať análny styk s vaginálnym.
    Análny styk je rizikový z prenosu pohlavných ochorenie, sliznicka konenčníku je oveľa viac citlivá na infekciu ako sliznica pošvy, preto sa nedoporučuje u nestálych párov.
    Hemeroidy nehrozia, tieto vznikajú z iných príčin, hlavne pri zácpe a v tehotnosti.
    Prajem peknú nedeľu :)

Podobné otázky

  • možnosť otehotnenia?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať, aká je možnosť, že by som mohla byť tehotná za daných podmienok: mala som ovuláciu, preto sme sa s priateľom pohlavného styku zdržiavali a praktizovali orálny sex. Priateľ ejakuloval do mojich úst, ejakulát som prehltla, následne na to sme sa bozkávali a potom sa venoval ústami on mne tam dole. Láskal ma aj okolo pošvového vchodu. Asi po 20 minútach sme chceli vyskúšať análny sex, tak som mu natiahla kondom, ktorý sa mi zdal málo navlhčený, tak som ho svojimi slinami navlhčila a následne ho ešte navlhčil dvoma pohybmi v mojej pošve.
    Rada by som vedela, či je možné, aby ma takto oplodnil - v prvom prípade, keď by sa spermie z mojich úst dostali do jeho úst a potom láskaním k pošvovému vchodu a v druhom prípade, keď som ja naniesla moje sliny na kondom a on ho následne ovlhčil v mojej pošve. Mohli byť spermie v mojich slinách živé po 20 minútach, alebo už prirodzenou tvorbou a prehltaním slín boli moje ústa od spermií vyčistené? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    aj keď som si podrobne predstavil Váš program na jeden večer, tak naozaj netuším, či sa spermie mohli alebo nemohli dostať do pošvy. V každom prípade, však spermie možu v dutine ústnej prežiť istý čas a možu byť aktívne. Vylúčiť sa gravidita na 100% nedá.

  • Orgazmus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, nikdy som nemala problém s orgazmom. Mám 44 rokov a prežívam pri milovaní niekoľko orgazmov klitoridálnych i vaginálnych. Problém mi však začala spôsobovať intenzita vaginálnych orgazmov, kedy mi unikajú z konečníka nielen plyny, ale občas aj stolica. Análny sex praktizujem, ale pomerne zriedkavo. Navyše môj partner tvrdí, že má občas o mňa obavy, pretože sa mu zdá, ako keby som prestala na chvíľu dýchať. Má strach, či nedostanem infarkt. Na jednej strane som rada, že si vieme milovanie "užiť", ale na druhej strane vznikajú isté nepríjemné situácie, ktorý by som sa vyhla, ale neviem, ako. Už som skúšala tabletky espumisan, ale tie vôbec nezaberajú, aj pred-sexovú diétu, ale ani tá nepomáha. Prosím preto o radu, ako sa zbaviť nepríjemných sprievodných javov vyskytujúcich sa pri orgazme. A tiež o konzultáciu, či je nejakým spôsobom pri jeho prežívaní ohrozené moje zdravie (spomínaný infarkt - netrpím na vysoký tla, nepijem alkohol, nekonzumujem nadmerne kávu, ani nemám vysoký cholesterol). Veľmi pekne ďakujem za Váš čas a pozornosť venovanú môjmu "problému".
    audrey

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mnoho žien by Vám isto veľmi závidelo, užívajte si to, infarkt nehrozí, Vaše srdce by malo bez problému zvládnuť aj ten najsilnejší orgazmus.
    Čo sa týka úniku stolice pri orgazme, ešte som sa s podobným prípadom nestretol, asi by bolo vhodné vyšetrenie na urogynekológii, či nemáte nejaký problém s konečníkovým zvieračom. Ako riešenie ma napáda mať sex iba s prázdnym konečníkom, pred sexom sa vyprázdniť.

  • potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý den. pán doktor, chcem sa opýtať, či môžeme mať s manželom análny sex a kedy. som druhý týžden po potrate. potratila som v 24. týždni, mala som robené aj dve serkláže. dakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    žiadna štúdia sa nezaoberala rizikami análneho sexu po potrate, v každom prípade sa doporučuje po veľkých potratoch dodržovať zásady šestonedelia, i keď ja si myslím, že pri dodržaní hygienických štandardov je riziko zanesenia infekcie do pošvy a stade do maternice malé. Možno však by som skor začal orálnym sexom a s análom by bolo vhodné počkať tak cca. 4 týždne od výkonu.

  • Prosim

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den,je mi to trapne ale chcem sa spytať-mala som analny styk-možem ostať tehotna-mam 17 r,tak nesom si celkom ista.Prepačte za trapnu otazku.A Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    análny sex je obľúbenou formou antikoncepcie v niektorých krajinách. Ak bol styk iba análny tak neotehotniete, ejakulát sa odtiaľ nemá ako dostať do pošvy. Vaša otázka je určite menej trápna ako nekonečné otázky o menštruácii pri kojení :)

  • Hemeroidy a používanie tampónov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    som rok po pôrode (cisárskym rezom) a z ničoho nič som dostala hemoroidy (píšem z ničoho nič, lebo som nemala tvrdú stolicu, ani som sa nenamáhala pri tlačení...). Len som v tom čase mala menštruáciu a vyťahovala som zo seba najväčšiu veľkosť úplne nenasiaknutého tampóna - pri tom som cítila dosť veľký tlak...mohlo mi z toho dôvodu vyliezť črievko z análneho otvoru ? A môžem používať ešte vôbec tampóny ?
    To črievko som si niekoľkorát denne na WC poctivo zatláčala dovnútra, ale po pár minútach mi stále vyliezalo. Trvalo to 2 dni.
    Dnes už to črievko nemám vonku, ale mám zväčšenú, opuchnutú hrádzu. Treba s tým ísť na gynekologickú prehliadku ? Môžem mať niekedy v budúcnosti análny sex ?

    Takže ešte raz vám to zhrniem, mám 3 otázočky:
    1. súvisia hemeroidy s používaním tampónov pri menštruácii ?
    2. mám ísť na prehliadku gynekologičke, keď mám po hemoroidoch napuchnutú hrádzu ?
    3. môžem mať ešte niekedy análny sex ?
    Ďakujem za vaše odpovede, už ste mi pár krát poradili, som s Vami veľmi spokojná

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie tamponom ste si črevo nevytlačila, tampony možete používať aj teraz. Vhodné je lokálne si hemeroidy mazať nejakou masťou na hemeroidy, majú v lekárni.
    Análny sex doporučujem až po úplnom zhojení.
    Ak máte napuchnutú hrádzu je vhodné vyšetrenie, ak to samé neprejde.