Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,558 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • možnosť otehotnenia?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať, aká je možnosť, že by som mohla byť tehotná za daných podmienok: mala som ovuláciu, preto sme sa s priateľom pohlavného styku zdržiavali a praktizovali orálny sex. Priateľ ejakuloval do mojich úst, ejakulát som prehltla, následne na to sme sa bozkávali a potom sa venoval ústami on mne tam dole. Láskal ma aj okolo pošvového vchodu. Asi po 20 minútach sme chceli vyskúšať análny sex, tak som mu natiahla kondom, ktorý sa mi zdal málo navlhčený, tak som ho svojimi slinami navlhčila a následne ho ešte navlhčil dvoma pohybmi v mojej pošve.
    Rada by som vedela, či je možné, aby ma takto oplodnil - v prvom prípade, keď by sa spermie z mojich úst dostali do jeho úst a potom láskaním k pošvovému vchodu a v druhom prípade, keď som ja naniesla moje sliny na kondom a on ho následne ovlhčil v mojej pošve. Mohli byť spermie v mojich slinách živé po 20 minútach, alebo už prirodzenou tvorbou a prehltaním slín boli moje ústa od spermií vyčistené? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    aj keď som si podrobne predstavil Váš program na jeden večer, tak naozaj netuším, či sa spermie mohli alebo nemohli dostať do pošvy. V každom prípade, však spermie možu v dutine ústnej prežiť istý čas a možu byť aktívne. Vylúčiť sa gravidita na 100% nedá.

Podobné otázky

  • Nechránený sex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer. Pán doktor 14. Mája som mala nechránený sex s partnerom s ktorým mám dve deti. Na druhý deň som si dala tabletku escalepe. Menštruáciu by som mala dostať 26. Mája. Je tam možnosť otehotnenia? Kedy by bolo čo najskôr možné urobiť si test ktorý by mi to potvrdil alebo vyvrátil?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    escapelle je pomerne vysoko účinná ale nie ideálna antikoncepcia. Ak máte stáleho partnera určite si dajte predpísať normálnu antikoncepciu, aby ste nemusela si dávať tieto vysokodávkované preparáty. Riziko gravidity je u Vás malé, stačí test o 14 dní po styku.

  • Strach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa spytat ak som mala pohlavny styk tesne po menstruacii a partner este pred nim ejakuoval a pri tom sa nam roztrhol kondom no v nom ejakulat uz nebol len takzvane kvapky lasky.Mam velku moznost otehotnenia? alebo mam pouzit tabletku postinol alebo escapelle koli bezpecnosti.Inak mam pravidelnu menstruaciu a 18rokov no o dieta by som sa postarat nemohla.

  • Plodnosť pri kojení

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, pán doktor, chcela by som sa opýtať, ak som po pôrode 5 mesiacov, a ešte som nedostala menštruáciu, kojím len čiastočne = prikrmujem, aká je možnosť otehotnenia? Vopred vďaka za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak nekjoíte plne tak možnosť otehotnenia stúpa, presné percento Vám nepovie, priemerne otehotnie 2% kojacich žien. Dajte si napísať antikoncepciu.

  • túžba po bábätku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor,

    začiatkom tohto roka sme sa s manželom rozhodli pre bábätko, žiaľ doteraz sa nám to nepodarilo. Zatiaľ sa utešujeme tým, že to ešte nie je dlhá doba, ale predsa len, pocit neistoty v nás rastie. Môžeme byť kľudní a nechať to ešte na "prírodu", alebo máme začať rozmýšľať nad nejakým vyšetrením?
    Chcela by som sa ešte opýtať, môže užívanie liekov ovplyvniť možnosť otehotnenia? Mávam totiž časté migrény a často beriem proti bolesti lieky. Momentálne sa liečim na neurológii, s p. doktorom sa bolesti snažíme stlmiť na minimum, ale zatiaľ neúspešne.
    Ďakujem za Váš názor.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite počkajte rok. Upravte si životosprávu, snažte sa žiť s radosťou , nestresovať sa, užívať si Váš vzťah. Lieky plodnosť neovplyvňujú, verím, že sa Vám to podarí.