Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,558 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Strach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa spytat ak som mala pohlavny styk tesne po menstruacii a partner este pred nim ejakuoval a pri tom sa nam roztrhol kondom no v nom ejakulat uz nebol len takzvane kvapky lasky.Mam velku moznost otehotnenia? alebo mam pouzit tabletku postinol alebo escapelle koli bezpecnosti.Inak mam pravidelnu menstruaciu a 18rokov no o dieta by som sa postarat nemohla.

Podobné otázky

  • Streptococcus agalactiae

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný večer prajem,
    už je to viac ako rok a pol, čo som pracovala v prostredí, kde mi bola zima a prekonala som postupne 2 infekcie močových ciest, výsledkom bol Streptococcus agalactiae. Odvtedy bojujem s touto baktériou, a neviem sa jej zbaviť. Skúšala som všetky atb postupne (celkovo 4) na ktoré je táto baktéria citlivá, a boli predpísané urológom. Nezabralo. Mávam obdobia, keď mi je dobre, ale striedajú sa s obdobiami, keď sa baktéria ozve. Chcem sa jej nadobro zbaviť, a už neviem, čo vyskúšať. Pijem urologické čaje, užívam brusnice, skúšala som Urosept, Blokurimu, Urinal, Uroval, dokonca som sa obrátila na Alternatívnu medicínu. Bez výsledku. Prosím Vás o radu, čo môžem skúsiť, lebo z močenia sa pre mňa stal postrach, či budem alebo nebudem mať ťažkosti. Moc ďakujem za akúkoľvek radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto je otázka pre urológa. Myslím si, že sa pohľad na bakteriálne osídlenie moču mení, dokonca sa už uznáva, že moč nemusí byť sterilný a môže obsahovať baktérie.
    Ak však máte problémy opakované s močením, určite je potrebné kontaktovať urologa a ten by mal problém celkovo vyriešiť.

  • Strach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím vás ak sa bojím že som tehotná dá sa to nejako nahmatať na bruchu po mesiaci aj niečo alebo nie?

  • Nekompletný uterovaginalny prolaps

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den p. profesor. Mam 52 rokov a o desať dni by som mala podstúpiť operačný zákrok LAHV+SE bilat, eventuálne AE (cysta)+plastiky. Mam zníženú imunitu, syndróm dráždivého čreva a na genitaliach opakovane tvorbu abscesov. Bohuzial z okolia ma ženy strašia ako po operácii nastanú este väčšie problémy s inkontinenciu, možné komplikácie poranenia močového mechúra, čriev, ciev. Mam neskutočný strach. Chcem sa spytat ci sú takéto komplikácie časté, aj vzhľadom k môjmu zdravotnému stavu.(čreva, slabosť cievnych stien). Či radsej nepristúpit na nosenie pesaru a cvičenie panvoveho dna. Dakujem za Vas čas a odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    peroperačné komplikácie pri LAVH nie sú časté, výkon sa obvykle hojí veľmi pekne a pomerne rýchlo, často púšťame pacientku domov už 3. pooperačný deň. Dráždivé črevo nemá na výskyt komplikácii vplyv. Pesar nie je vhodná metóda, dáva sa predovšetkým vážne chorým ženám, pre ktoré je operácia neprípustná.

  • Tlak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, trpim pp a uzkostami uz roky. Lieky neberiem. Mam dost aj strach o seba a svoje zdravie preto si denne xy krat meriam tlak, cukor. Posledne dni som si vsimla ze vzdy po postaveni/staci ze varim/ a potom si do minuty zmeriaˇ tlak a mam ho aj 145/95. Ked sedim v klude potom aj 10 minut alebo 5 minut tlak klesne na 120/80 130/80 stale je vyssi. Prosim Vas je to ok,? Som objednana za 2 tyzdne na tlakovy holter a medzi tym mam ist k obvodnej si pre lieky na tlak. Mám 42 rokov

  • Gény + Ockovanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,
    Pred casom som Vám písala ohľadom ockovania dieťaťa a strachu z prepisu (zapínania) genov (nepodložený strach z Rettovho syndrómu).
    Časť Vašej odpovede bola “existuje naozaj možnosť, aby vonkajšie podnety menili tzv. expresiu génov, teda aby sa ovplyvňoval prepis niektorých génov tak, že sa buď zastaví, alebo sa spustí. Tieto podnety však musia byť chronické a dlhodobé, stresy, hladovanie a podobne.”

    Prosím čo ste mysleli pod pojmom chronické a dlhodobe podnety? Cisto vonkajšie podnety okolia? Niečo úplne iné ako napr. alergia?

    Dcera ma pravdepodobne alergiu na kravskú bielkovinu. V tomto prípade je taktiež bezpečne z hľadiska “zapnutia” génov očkovať (keďže vo vakcíne je kazein)?
    Nemám na mysli novú mutáciu génov z ockovania.

    Očkovať chcem dat, ale bezpecne.
    Ďakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    očkovanie je bezpečné a naozaj prosím už to takto neriešte. Chcel som Vás upokojiť, ale každou mojou odpoveďou sa točíte do väčšieho nezmyslu a možno by bolo dobré konzultovať psychológa. Ja mám zaočkované všetky moje 4 deti nielen povinnými vakcínami, ale aj naviac proti rotavírusom, meningokokom a až príde čas tak aj proti HPV infekcii.